Invitat în emisiunea „Ce-i în gușă, și-n căpușă”, realizată de Cozmin Gușă la Gold FM, Vasile Dîncu, prim-vicepreședinte al PSD, a punctat cele trei „variante” de frică ce se manifestă în rândul politicienilor români.
„În ultimii zece ani, politica românească a fost una fricoasă. Politicienii noștri au ajuns să nu mai fie sinceri nici cu propriile convingeri. De pildă, chiar dacă majoritatea au un naționalism sănătos, foarte puțini au curajul să-l și exprime. De asemenea, se tem foarte mult de electorat. Ei sunt ba cu poporul, ba cu partidul, le e teamă să recunoască dacă altul are dreptate și se justifică prin aderența la emoția maselor, nu prin propria statură politică. Totodată, jumătate din politicienii de azi sunt înfricoșați de perspectiva dosarelor. Cea mai bună dovadă este felul în care își deleagă miniștrii atribuțiile, doar-doar să nu fie responsabili de ceva. Iar cei cărora le deleagă atribuțiile, dacă sunt funcționari care au făcut cândva coadă la DNA pentru că au semnat, acum nu mai semnează. De altfel, lucrez la un proiect de lege care să limiteze aceste delegări de atribuții, pentru că nu este normal să-ți delegi, ca ministru, toate atribuțiile, cum vedem că fac unii dintre actualii tineri miniștri”, a spus Vasile Dîncu, la Gold FM.
Referindu-se la unanimitatea cu care grupul PNL a votat desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, prim-vicepreședintele PSD a punctat faptul că „în democrație, unanimitatea este aproape imposibilă, apropo de frică. Principala calamitate a societății românești este frica politicienilor. Și peste toate, nu mai există dezbatere, nu mai există o piață a ideilor, a dispărut până și cuvântul viitor din limbajul politic”.
Vorbind despre evoluțiile din PSD, Vasile Dîncu a punctat „singurul lucru care îl bucură în peisajul politic actual”: „Primarii noștri din teritoriu sunt din ce în ce mai maturi și nu fac presiuni pentru ca PSD să sară la guvernare în orice postură, ci vor să construim o viitoare guvernare consistentă. Amendăm guvernarea, suntem atenți la posibilitatea unei moțiuni de cenzură, dar nu ne aruncăm cu capul înainte”.