În cadrul emisiunii „Lumea-i cum este”, realizată de Roxana Istudor la Gold FM, s-a trecut în revistă procesul (geo)politic de alegere a ofertantului pentru înnoirea flotei de avioane a Finlandei. Alegerea între mai mulți ofertanți care propun 64 de avioane de vânătoare pentru a înlocui actuala flotă Hornet a Finlandei a stârnit un roi politic și un „zumzet” geopolitic în jurul celor 9,4 miliarde de euro, mai ales după ce Australia a anulat o înțelegere pentru submarine nucleare cu Parisul, în favoarea unui acord cu Washington și Londra.
În prezent, sunt evaluate Boeing F / A-18 Super Hornet (SUA), Dassault Rafale (Franța), Eurofighter Typhoon (Marea Britanie), Lockheed Martin F-35 (SUA) și Saab Gripen (Suedia). Guvernul finlandez trebuie să decidă ce producător să aleagă. Risto Penttilä, CEO pentru afaceri globale al think-tankului Nordic West Office, susține că selectarea unui producător american ar însemna apropierea de linia SUA-NATO, în timp ce opțiunea pentru o variantă franceză ar servi aspirațiilor președintelui Emmanuel Macron pentru industria europeană de apărare și forța militară proprie a Uniunii. Pe de altă parte, Brexit a făcut ca potențialul unui acord cu Marea Britanie să fie aproape imposibil, dar o opțiune pentru oferta suedeză ar putea întări o alianță – deja strânsă – între țările vecine.
Parlamentul Finlandei va trebui să se pronunțe asupra acestei chestiuni în luna decembrie.
Oricum și Asia este într-o accelerată cursă a înarmărilor. În 2020, guvernul SUA a aprobat vânzări de 100 de sisteme de apărare costieră Harpoon, fabricate de Boeing, sisteme de arme sophisticate, către Taiwan. Prețul: 5 miliarde de dolari. Recent, Coreea de Sud a testat cu succes o rachetă balistică lansată de submarin, devenind prima țară fără arme nucleare care a dezvoltat un astfel de sistem. Ministerul Apărării a și anunțat o propunere de construire a trei submarine. În Coreea de Nord, presa de stat a anunțat că țara a testat primul său sistem de lansare a rachetelor pe cale ferată. China produce în masă DF-26, printre altele, o armă multifuncțională care poate fi echipată cu focoase nucleare și are o rază de acțiune de până la 4.000 km. Japonia a cheltuit milioane de dolari pe arme lansate cu aer, cu rază lungă de acțiune, și dezvoltă o nouă versiune a unei rachete montate pe camion, cu o autonomie estimată de 1.000 km.