-0.9 C
București
marți, decembrie 5, 2023
-0.9 C
București
marți, decembrie 5, 2023

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăEditorialeAdrian Severin despre “Afacerea dronei rusești” / Nu este casus belli

Adrian Severin despre “Afacerea dronei rusești” / Nu este casus belli

-

DISTRIBUIE:

Căderea unei drone rusești pe teritoriul României, în Dobrogea, a aprins spiritele. Adrian Severin, raportor OSCE și fost ministru de externe al țării noastre calmează tensiunile.

„Pentru că Guvernul României, din rațiuni pe care până la un punct le pot înțelege (fără a le putea scuza), ezită să se pronunțe cu claritate în legatură cu ceea ce am putea numi “afacerea dronei rusești,”, îmi asum eu răspunderea de a aduce precizările necesare.

În orice ipoteză imaginabilă, evenimentul în discuție:

  1. NU este un casus belli (motiv de război) în dreptul internațional.
  2. NU este un casus foederis (motiv de solidarizare) în ordinea Tratatului de la Washington și deci nu este de natură a activa art 5 al acestui tratat.

În vecinătatea imediată a României, țară membră a NATO, are loc un război. Ucraina a depozitat în apropierea frontierei române, poate nu tocmai inocent, muniție și armament care reprezintă ținte firești în cadrul confruntării militare. Proiectilele îndreptate împotriva acestora pot atinge accidental și teritoriul românesc. Asemenea riscuri cresc pe măsură ce contraofensiva ucraineană nu își atinge obiectivele.

De aici concluzia că războiului trebuie să i se pună capăt cât mai repede, pentru ca pierderile directe suferite de Ucraina, precum și cele colaterale suferite de vecinii săi membri ai NATO să nu se amplifice inutil.

Găsirea căilor pentru restabilirea păcii prin negocieri politice trebuie să fie preocuparea Consiliului de Securitate al ONU în apropiata ședință consacrată crizei ucrainene.

SUA, NATO și UE trebuie să înceteze alimentarea războiului cu arme și muniție, în măsura în care Rusia este dispusă să negocieze. Pentru purtarea negocierilor va trebui convocată o Conferință internațională.

Până atunci să cerem Ucrainei să dovedească înțelegere și respect pentru siguranța și interesele naționale ale României, cel puțin pe măsura în care România a arătat respect și susținere pentru siguranța ei. Încercarea de a atrage NATO în război prin intermediul României este inacceptabilă și inamicală,” a scris Adrian Severin.

De asemenea, să cerem presei române să înceteze jocul cu chibrite pe lângă butoiul cu pulbere. Pe lângă goana după senzațional și speculații periculoase, în legatură cu “afacerea dronei rusești” media românească, în zdrobitoarea sa majoritate, nu a oferit nici un exemplu de profesionalism și responsabilitate.

sursă: newstand.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Andrei Gușă: Vizitele lui Iohannis nu au absolut nicio legătură cu...

Andrei Gușă: Nu mă interesează atât de mult cât costă vizitele lui Iohannis, ci faptul că nu au absolut nicio legătură cu problemele reale...

Ukrayinska Pravda: Zelenski a rupt Armata in două

Vladimir Zelensky comunică cu unii comandanți ai Forțelor Armate ale Ucrainei, ocolindu-l pe comandantul șef Valery Zaluzhny, ceea ce îl împiedicăpe acesta să conducă...

Scandal uriaș de corupție la Vatican și probleme teritoriale în Venezuela

Autor: Oana-Medeea Groza Jurnalista Iosefina Pascal a prezentat, în emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, scandalul uriaș de corupție de la Vatican. În Italia,...

Blocarea granițelor in Polonia și Slovacia pentru șoferii ucrainieni provoacă dezastru...

Şoferii camioanelor care vor să treacă din România în Ucraina prin vama Halmeu au de aşteptat la o coadă de 11 ore, după ce...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
56,300CititoriConectați-vă
spot_img

Din categorie

spot_img