Recentul Consiliu European care a luat în discuție monopolul Big Pharma asupra afacerii cu vaccinuri nu a reușit să preia controlul, în calitate de client, rămânând la mâna marilor producători, care păstrează controlul absolut asupra aprovizionării, prețurilor și profiturilor.
Un aspect prin care marile companii farmaceutice își rotunjesc veniturile este apelul la companii mai mici, specializate, din mai multe state europene, care iau și ele „o felie” evaluată la crca 30 de miliarde de euro, bani plătiți de contribuabilii europeni – fiecare bănuț din acest sistem rămâne în acest cerc închis. Potrivit VoxEurop, acest sistem a fost discutat în toate detaliile în spatele ușilor închise, iar unele state membre ale UE, puse în fața faptului împlinit, au ridicat vocea.
Ungaria îi cere Uniunii Europene să publice toate contractele pentru achiziția de vaccinuri, precum și programele de livrări, solicitare făcută oficial, de la nivelul biroului premierului Orban. Pentru a-și asigura necesarul campaniei de vaccinare, Budapesta a plătit în plus pentru vaccinuri chinezești și rusești, 31.5 euro, respectiv 9,95 de fiecare doză.
La rândul său, cancelarul Austriei, Sebastian Kurtz, a acuzat Uniunea Europeană că împarte arbitrar dozele de vaccin, cu câteva state primind cantități mai mari decât altele. „Livrările nu se fac în conformitate cu numărul populației și aceste discrepanțe tot cresc”, a spus Kurtz, într-o conferință de presă.
Șeful Executivului de la Viena a exemplificat cu faptul că Malta va primi, în orizntul lunii iunie, de trei ori mai multe doze decât Bulgaria, semnalnd și faptul că Danemarca are un regim preferențial. Kurtz a punctat faptul că suspectează „negocieri secrete între state ale UE și companiile farmaceutice. De altfel, există o adevărată secretomanie la nivelul Comisiei pe acest subiect, iar sistemul de supraveghere a livrărilor este un bazar”. Și statele batice au cerut oficial schimbarea sistemului de livrare a dozelor de vaccine, care să se bazeze pe „criterii clare și transparente”.
Deși Comisia Europeană afirmă că toate procedurile sunt respectate, surprinzător rămâne faptul că nu se pot publica documente care să clarifice contractele Uniunii pentru achiziționarea de vaccinuri fără consimțământul companiilor producătoare.