Autor: Șuta Maria Teodora
În spațiul european există modele constituționale unice și impresionante prin modalitatea lor de alcătuire. În paragrafele următoare sunt prezentate o parte dintre cele mai interesante legi fundamentale europene.
Modelul constituțiilor federale poate să fie reprezentat de Austria. În legea fundamentală a Austriei, pe lângă corpul central de legi, există o mulțime de acte și prevederi individuale. Documentul fundamental central nu include o parte dedicată drepturilor cetățenești, pentru că acestea sunt notate în mai multe documente.
Statele unitare au legi fundamentale clare, indiferent dacă sunt republici prezidențiale, semiprezidențiale sau parlamentare. Modelul de republică prezidențială este reprezentat de către Franța, a cărei lege fundamentală este considerată una dintre cele mai stabile. Are în introducere principiile Revoluției din 1789, referitoare la drepturile omului și ale cetățeanului și a suferit doar 18 modificări.
Alte constituții ale statelor unitare au rezultat în urma destrămării unor imperii. De exemplu, legea fundamentală din Muntenegru din prezent o înlocuiește pe cea din 1992. Prevede printre altele ca limba oficială a statului să fie muntenegreana, nu sârba cum fusese până atunci.
Pe de altă parte, există constituții derivate din înțelegeri internaționale survenite în urma unor conflicte. Este cazul constituției Germaniei, legea fundamentală fiind efectul încheierii unui război. După căderea Zidului Berlinului, fosta Germanie de Răsărit se unește cu sora ei vestică pe baza articolului 23 al Constituției Germaniei de Vest.
Există exemple și de constituții seculare, care au ca fundament legi vechi ale pământului, ce sunt respectate prin veacuri. Este cazul legii fundamentale din Albania, care are rădăcini în Evul Mediu. Atunci exista un set de legi ce erau asemănătoare cu ceea ce se observa azi în constituția țării.
Un ultim exemplu este legea fundamentală a Islandei, care a trecut constituționalismul direct în Mileniul III. Aceasta a intrat în era internetului, fiind primul document din lume adoptat prin consultarea cetățenilor prin mediul online.