16.7 C
București
duminică, aprilie 28, 2024
16.7 C
București
duminică, aprilie 28, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriConstituția SUA nu e cea mai veche din lume. Unde a apărut...

Constituția SUA nu e cea mai veche din lume. Unde a apărut prima oară un astfel de document?

-

DISTRIBUIE:

Autor: Marius Ghilezan

Anul acesta s-au împlinit 235 de ani de la adoptarea Constituției Statelor Unite ale Americii. O constituție model pentru toate statele din perioada modernă, bazată pe echilibrul celor trei puteri, executivă, legislativă și judiciară.

Istoricul militar Alexandru Cristian scrie pe juridice.ro că nu Constituția SUA este cea mai veche formă de organizare statală de peste ocean, ci Constituția statului Massachusetts, în vigoare din anul 1780.

Considerat de istoricii constituționalismului american ca reprezentând prima constituție a Statelor Unite este textul denumit Articolele Confederației din anul 1777.

Ce este o Constituție? Constituția este un text care conține stipulații scrise, formale dar și care descrie mecanismele de politici din interiorul unui stat, mai spune Cristian.

“O Constituție este actul fundamental al unui stat, este documentul de referință pentru politica internă și externă a acestuia. De la Magna Charta din anul 1215 a regilor Angliei la Constituția Statelor Unite ale Americii aceste texte legislative supreme au reglementat evoluția acelor state și popoare.

Corsica, locul de naștere a lui Napoleon, a avut prima Constituție

Una dintre cele mai vechi Constituții din lume este cea a republicii instaurate în Corsica în anul 1755, redactată de Pasquale Paoli, o Constituție cu o scurtă durată de viață, până în anul 1769, anul anexării  tinerei republici de către Regatul Franței. La acea vreme, un preot din Ardeal avea să fie primul român ajuns în SUA. Samuel Damian a fost oaspetele savantului Benjamin Franklin, căruia preotul exotic din Europa de Est i-a lăsat o impresie profundă, cum a mărturisit de altfel în mai multe scrisori adresate ulterior unui prieten de-al său. Au conversat doar în limba latină, pe care Damian o cunoştea în calitatea sa de preot ”al bisericii greceşti”, notează Adevărul.ro

Războiul de Independență a Coloniilor nord-americane a avut loc între 19 aprilie 1775 – 3 septembrie 1783, Statele Unite ale Americii proclamându-și independența în data de 4 iulie 1776.

Statul federal american s-a făurit prin sacrificii și lipsuri. În acele vremuri în care Imperiul Britanic era la apogeul puterii sale, poporul american, aflat în formare, a avut curajul să-și urmeze propriul destin și a luptat pentru independența sa.

George Washington (1732-1799) a rămas în istoria omenirii ca un mare eliberator, exact ca Simón Bolívar (1783-1830) în America Latină. În acele vremuri se năștea ceea ce s-a denumit Lumea Nouă.

Independența Statelor Unite ale Americii a fost recunoscută de Marea Britanie, Spania și Franța în data de 3 septembrie 1783 și a fost ratificată de Congresul SUA la 14 ianuarie 1784.

Părinții Fondatori ai Statelor Unite (în imaginea alăturată, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson și George Washington) și-au imaginat că un tânăr stat nu poate rezista fără un act solid, o bază juridică, morală și filosofică solidă. Părinții Constituției Americane sunt și Părinții Fondatori ai SUA, conchide istoricul.

Sursă: newstand.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Duelul la prezidențiale între Geoană și Gușă, în presa internațională! “Alegerea...

Prestigiosul site internațional The Diplomatic Affairs analizează într-un articol de duminică duelul dintre Mircea Geoană și Cozmin Gușă ca fiind o alegere între continuitate...

65 de miliarde de dolari risipite în zadar: o reflecție asupra...

Autor: Gral.bg.(ret) Bartolomeu Constantin SĂVOIU Decizia Congresului Statelor Unite de a aloca 65 de miliarde de dolari pentru ajutor militar în Ucraina a stârnit controverse...

Türkiye by car. Un road trip pentru suflet in Turcia profunda...

Autor: Liviu Alexa Aveam 12 ani când abia scăpat din comunism am vizitat prima mea “țară străină”: Turcia. Eram membru al unui ansamblu de dansuri populare...

Cârtițele din justiția română

Autor: Sorin Roșca Stănescu Un ministru al Apărării, bietul de el, a fost silit să demisioneze după ce a afirmat că în presă există agenți...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img