32.5 C
București
luni, iunie 17, 2024
32.5 C
București
luni, iunie 17, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăPoliticăCozmin Gușă prezintă pe larg care sunt măsurile pe care le-ar adopta...

Cozmin Gușă prezintă pe larg care sunt măsurile pe care le-ar adopta din postura de președinte

-

DISTRIBUIE:

În emisiunea „Culisele Statului Paralel”, moderată de Anca Alexandrescu și difuzată la Realitatea PLUS, candidatul independent la prezidențiale Cozmin Gușă a prezentat pe larg care sunt unele dintre măsurile pe care dorește să le implementeze dacă va obține mandatul în septembrie, răspunzând astfel la problemele cele mai arzătoare ale statului român.

A.A: Ce anume intenționați să faceți mai exact în privința războiului?

„SUA trebuie să înțeleagă că, dacă vor un partener puternic, trebuie să investească în el. SUA știu în acest moment că războiul din Ucraina este și va rămâne pierdut. Toți banii care intră acolo vor fi tocați, morți vor fi în continuare și nu au absolut nicio șansă să-i învingă pe ruși, care sunt bine sprijiniți și de chinezi, se știe asta. România trebuie să ofere alternativa ranforsării frontului estic al NATO. Banii care se duc în Ucraina trebuie să vină parțial în România pentru dotări militare și de altă natură, pentru că asta se cere acum. Omenirea intră într-o epocă de război. Deci SUA trebuie să fie convinse că pot să cheltuiască aceiași bani, apropo de marile companii din industria de armament, dar altfel. Să-i cheltuiască în România, de preferință, sau în Ungaria, Polonia, pentru că atunci, într-adevăr, ne vom simți mai bine și pacea va fi mai sigură. Știi când se obține pacea? Când e un echilibru de ambele părți ale frontului. Când este un dezechilibru, cum este acum, este un dezechilibru pe frontul estic al NATO, reprezentat de România, care e foarte slab dotată. Banii noștri au mers pe cheltuieli guvernamentale în loc să meargă în dotări militare, în loc să meargă în investiții în industria de armament românească. S-au cheltuit ăia 1,6-1,7% din PIB, care mergeau pe achiziții. Dar ăia pe investiții de ce nu i-ați cheltuit? E, uite, aici am avea de discutat.”

A.A: Cum vezi viitorul militarilor rezerviști? Care este strategia ta față de apărare?

„La nivelul pensionarilor militari există o mare nemulțumire, nu o cunosc foarte bine, dar o cunosc, dar este și un rezervor de expertiză. Nimeni nu i-a mai folosit, nu i-a mai ajutat să se organizeze pentru acest rezervor de expertiză. Vedem tot timpul doar niște bese-n cizme care-și tot dau cu părerea, dar nu sunt profesioniști. Cei care se tot duc pe la televiziuni și vorbesc vrute și nevrute nu fac cinste armatei române, pentru că nu acela este adevărul. Așa că, din acest unghi, eu aș încerca să-i organizez și să-i folosesc pentru expertiza pe care pot să o dea celor mai tineri. Nu sunt pregătit încă să abordez subiectul armatei obligatorii, dar va face parte din preocupările mele și o să îl trec în programul de campanie și în promisiunile de care mă voi ține. Astăzi dacă mă întrebi, dar nu am analizat până la capăt și corespunzător, subiectul armatei obligatorii îl privesc favorabil din multe puncte de vedere. Și pentru că știu, în calitatea mea de geopolitician, ce o să urmeze în lume. România nu va mai rezista fără o armată bine organizată, care, bineînțeles, trebuie să fie și finanțată”

 

A.A: Ce atitudine ai aborda în relațiile cu Organizația Mondială a Sănătății, Organizația Tratatului Nord Atlantic și Uniunea Europeană?

„Cu OMS, relația trebuie să fie strict bilaterală, între statul român și ei, nu trecută prin filtrul UE, nu trecută prin dictatele Ursulei von der Leyen, că nimeni nu ne obligă. Și totul se negociază când este bilateral. Noi, când sunt chestiuni de responsabilitate, că nu suntem tâmpiți, avem specialiști lângă noi, mai ales dacă ajungi la președinție, ești președinte, poți să-ți aduci cei mai deștepți oameni, care să poată să vadă dacă cererile OMS sunt corecte.

Legat de NATO, trebuie să facem ce ar fi trebuit să facem chiar de la început: să ne statuăm mult mai bine rolul de frontieră, de gardian al graniței estice a NATO. Asta înseamnă negociere, asta înseamnă bani pe care trebuie să-i primim, investiții pe teritoriul nostru, importanță specifică, instituții ale NATO în România. La Iași, de ce nu și la Iași, pe frontieră, bineînțeles și la București; de ce să stea în Germania? Poate fi în România că aici e frontiera și atunci căpătăm importanță strategică. Ce suntem noi? Noi numai deservim, suntem un servitor de ăsta care e aruncat de colo-colo, nimeni nu negociază prin noi? În NATO, ca să fii respectat, trebuie să îți pui pe masă avantajele pe care le oferi alianței. Noi putem oferi multe avantaje, extrem de multe. Faptul că suntem, așa cum învățam noi la geografie, Carpato-Danubiano-Pontici este un mare avantaj. Carpato-Danubiano-Pontic este un concept geopolitic strategic de mare valoare. Ungaria nu are ce să ofere NATO, din păcate. Mie nu-mi sunt antipatici ungurii. Dar nu-mi plac ăia care vor Transilvania, pe ăia-i beștelesc de fiecare dată. Altfel, pentru patriotismul lor, eu îi felicit. Dar n-au ce să ofere, nimic, din punct de vedere geo-economic, geopolitic, sunt zero. Noi suntem mai tari și decât polonezii, care au un singur rol, că blochează traseul de tranzit dinspre Rusia către Europa. Sunt o pavăză, dar nu au avantajele noastre, potențialul nostru geostrategic.

În privința UE, ce să faci cu ăștia de la UE? UE trebuie reformată. Eu sunt, dacă vrei, un suveranist european. Pentru mine ar fi important ca UE să-și recâștige suveranitatea în fața  SUA. UE a ajuns o anexă a Washingtonului, nu se poate așa, nu se poate așa! America a fost creată de către europeni, astea sunt lucruri care trebuie ținute minte, ele trebuie puse în balanță, nu poți să devii o anexă a Americii. America, săraca, se duce unde se duce pentru că a fost minată din exterior, acea dictatură a minorităților care a fost impusă de către un homosexual care a fost descoperit după ce a plecat din funcție, J. Edgar Hoover, care a condus America timp de 48 de ani, șeful FBI. I-a condus pe toți președinții, era homosexual declarat și a generat acea dictatură a minorităților în Statele Unite care a pus America pe butuci. Și America este pe butuci astăzi din cauza acestor lucruri anormale. Am fost la ‘Nasty’, la film, și iarăși mi-am adus aminte cum Serena Williams, inventând fel de fel de lucruri, a dus și la suspendarea lui Nasty și, mă rog, a Simonei Halep, doar în baza faptului că i s-a părut ei că o jignește Ilie Năstase, că a făcut o glumă mai colorată. El nu a zis că e urâtă, a zis că e frumoasă Serena Williams, dar că între o femeie de culoare neagră și un bărbat de culoare albă o să iasă un cappuccino. Ilie Năstase a făcut o glumă și a fost suspendat 4 ani la presiunile Serenei Williams.

Deci, suveranitate europeană. Europa, dacă vrea să trăiască, nu mai poate să rămână Uniunea Europeană o anexă a Statelor Unite. Da, un concept colectiv, asumat de Occident, dacă merge, dacă nu merge, Europa trebuie să aibă flotabilitate. Nu renunțăm la gazul rusesc ieftin, ca să luăm gaz american scump și să se pună pe butuci de la economia Germaniei până la economia Spaniei, toate, că sunt dependente. De ce să facem chestia asta? Copiii noștri nu trebuie să trăiască bine, doar copiii din America, copiii lor?”

A.A: Ce te recomandă pentru funcția de președinte?

„Mă recomandă chiar CV-ul meu. Nici nu știu cum am ajuns la aproape 54 de ani, dar cu destule studii, cursuri, experiență, de succes toate. Asta mă recomandă. În perioada în care am dispărut de la televiziune, am lucrat în exterior, pe consultanță politică și geopolitică. Am lucrat la Chișinău, am lucrat în Mexic, în SUA, în Serbia. Am grad de locotenent, din păcate, pentru că m-a degradat Armata Română din cauza prostiei lui Gabi Oprea, care a dat la grămadă grade tuturor. Eu eram deja maior, am terminat în 1989, când eram deja locotenent, că fusesem la termen redus, și, de frică, au făcut tabula rasa, așa că sunt locotenent în rezervă al armatei române, deși puteam să fiu deja general.”

A.A: Dacă vei câștiga, cu ce partid vei forma guvernul, ținând cont că vei candida ca independent? Intenționezi să sprijini ulterior alegerilor prezidențiale vreo formațiune politică pentru parlamentare? Dacă da, pe cine? Căci alegătorii trebuie să știe dinainte ce intenții ai în ceea ce privește formarea guvernului.

 „O să fac tot ce ține de mine ca în structura guvernamentală să fie măcar un partid suveranist. Dacă, din fericire, un partid suveranist va avea majoritatea, va fi foarte simplu; dar, deocamdată, nu se întrevede așa ceva. La parlamentarele din decembrie, indiferent dacă voi ajunge președinte, sau dacă voi ajunge doar în turul 2, sau dacă nu voi ajunge nici în turul 2, voi încerca să aduc în Parlament, o să vedem în ce formulă, o structură de jurnaliști și intelectuali publici suveraniști. Intelectualii publici au fost lăsați la o parte, expertiza nu mai contează, sunt batjocoriți mulți prin județe, mai au câte un blog, mai scriu pe undeva, dar sunt mulți specialiști. Și vreau să-i ajut cu resursele pe care le am, mediatice, financiare, de popularitate, să vină în Parlament. Inclusiv jurnaliștii, colegii noștri, care vor să candideze, să vină în Parlament.”

A.A: Te-ai opus atunci când s-a vândut Petrom? Cum ai reacționat? 

„Un alt lucru pe care vreau să-l fac, legal, este să preiau înapoi activele Petrom OMV, cu justă despăgubire sau cu o altfel de negociere. România are multe de oferit și noi putem avea destule atuuri de tip geostrategic și geo-economic pe care să le negociem. România nu mai rezistă dacă nu-și administrează singură resursele energetice. Noi nu mai trebuie să stăm să cerem aprobare de la Viena ca să știm ce facem cu petrolul, gazele sau cu alte resurse pe care le avem. Asta este prioritate 0

Da, m-am opus. N-am putut să reacționez altfel, eram deja la PD și a fost un vot de abținere, PD-ul a fost partidul care s-a abținut. Dar majoritatea a votat în Parlament după cum știm. I-am reproșat asta foarte mult timp lui Năstase, el ne spunea tot timpul de acțiunea aia de aur. Petrom-ul a fost o impunere a Uniunii Europene, așa cum a dezvăluit celebrul Ruttenstorfer, CEO-ul de la OMV. ‘Domnul Gușă, nu ne mai criticați, că a fost o cerință a UE privatizarea către OMV a Petrom’, scris negru pe alb în scrisoarea trimisă pe email. Am trimis-o la procurori. N-au făcut nimic!? Cerință, auzi! Ce cerință, mă? Cum adică? Aaaa, recunoașteți?

A spus și domnul Talpeș asta în emisiune, dar că nu aveam de ales, n-am fi putut intra în UE. Noi nu aveam voie să negociem așa. Cum adică, România e o bucată de carne pe care o tăiem, o tranșăm, o dăm? Ia tu, Austria asta, ia tu, Germania nu știu ce din sistemul bancar, distribuția de energie electrică Italiei, aia de gaz în Franța… Așa ne-au tratat. Iar Adrian Năstase, care-și dă ochii peste cap acum, nu are curaj să recunoască că a acceptat acest lucru. El a acceptat ca România să fie tranșată ca o bucată de carne, uite așa. Pentru că asta s-a întâmplat.

Nu e adevărat, aveam de ales. Puteam să intrăm în UE în condițiile noastre, ei aveau nevoie de noi. Suntem o piață excepțională de desfacere, românii sunt cumpărători buni. Puteam să negociem pachete de acțiuni minoritare, veniți încoace cu investiția. La Distrigaz, sigur, 30%, așa cum a început, dar să nu vină cu 70% ulterior, da? Sidex-ul, cum să ți-l dăm mă Tony Blair pe tot cu 60 de milioane când face un miliard și mai ștergem și datoriile de acolo? A, șpagă! Am înțeles. Nu merge.”

A.A: Dacă ai ajunge președinte, cum ai anihila Statul Paralel sau, mai exact, oamenii care fac parte din acesta?

„1. Prin justiție. 2. Printr-o lege. Partea cu justiția presupune ca toți cei implicați să fie luați și cercetați, apropo de așteptarea noastră cu Coldea, care ar putea fi pus sub acuzare, pentru că există toate aceste dosare, dovezile există, trebuie doar instrumentate. Însă în legislația românească în mod intenționat s-a lăsat o breșă legată de oamenii care au lucrat în structura de informații, care au informații care pot pune în pericol integritatea unor afaceri sau a unor persoane. Acest sistem de Stat Paralel a distrus din interior sistemul capitalist occidental. Sigur că nu se va putea face în România dintr-odată, dar noi așa putem începe. Cei care sunt vinovați să plătească. Nu mai vreau să vorbesc acum, că se uită mulți la televizor, de anii de pușcărie pe care i-au făcut degeaba oameni de afaceri care n-au greșit cu nimic. Eu cunosc foarte mulți oameni de afaceri, iar faptul că ei tac după 3-4 zile de la anunțarea candidaturii mele este un semn că ei sunt încă speriați de Statul Paralel, pentru că mulți au făcut pușcărie, și-au pierdut afacerile; alții au rămas prosperi, dar sunt ‘castrați’. Statul Paralel a castrat capitalul românesc. Sunt oameni ‘castrați’, din nefericire”

A.A: Ne spune un ascultător: „Astăzi România trăiește în genunchi. Poate să o ridice în picioare, să-i redea demnitatea și mai ales să readucă justiția la ceea ce ar trebui să fie?”

„S-a exprimat bine. Prima dată trebuie să o punem în genunchi, însă. România nu mai este în genunchi, România este pe burtă, merge culcat, este târâș. Noi în prima fază, dacă reușim, într-un an, doi, măcar s-o ridicăm în genunchi și după aia mai vedem…. Prima dată să o ridicăm în genunchi, că acum suntem pe burtă, din păcate. 

Știi care e rolul unui președinte? Lumea se întreabă ce face președintele. În afară de partea externă care e foarte importantă, e determinantă partea externă, să știi să o negociezi, să știi să-ți valorizezi România, să înțelegi care sunt avantajele statului tău ca să le pui în balanță. Dacă tu ai un președinte prost și dobitoc, nu mai este niciun avantaj pentru țară, că se dă tot pe gratis. Dar în restul timpului trebuie (…cum făcea Nicolae Ceaușescu, că asta nu făcea rău; bine, el în ultima parte era destul de mințit, nu mai știa ce se întâmplă) să meargă în țară să vadă care sunt prioritățile oamenilor din fiecare județ. Iar ăia să răspundă, prefectul, președintele de consiliu, uite, astea sunt prioritățile. Dar să le vezi tu, nu să te mintă alții. L-ai auzit pe Băsescu mergând vreodată prin județe, așa, în vizită de lucru? S-a tot dus unde putea să-și facă imagine. Să mergem la podul ăla, era un pod care se tot rupea pe drumul către Râmnicu Sărat, în partea aia de unde e Felix Rache, de la Buzău și se tot ducea la podul ăla. Atât a făcut și el și la inundații își punea cizmele de cauciuc și își lua căciula aia, Paul & Shark, că-i plăcea lui marca aceea  șmecheră și se poza. Dar pe Iohannis l-ai văzut vreodată? Niciodată. Asta trebuie să facă un președinte, trebuie să meargă la oameni, acolo! Că dacă președintele de consiliu județean, Teodorescu, ăsta de care s-a vorbit, sau altul, te minte, când te duci acolo vine cineva, cunoști pe cineva din județul ăla care vine și-ți spune adevărul. Dacă tu stai la Cotroceni sau te duci în  vilegiatură…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Petrișor Peiu: Adevăratul câștigător al alegerilor europarlamentare în România este suveranismul!

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, profesorul de economie Petrișor Peiu a vorbit despre rezultatul...

Gușă: România să se autopropună ca gazdă permanentă a negocierilor de...

(transcrierea editorialului vorbit din emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM) Autor: Cozmin Gușă Tema editorialului de azi este legată de pace, iar propunerea pe care o...

Omul Zilei, Dorin Cocoș. I-a prezentat pe Coldea, Kovesi, Maior, ca...

(transcrierea rubricii „Omul Zilei” din emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM) Autor: Cozmin Gușă E limpede că puțini dintre voi ați empatiza, prieten goldiști, într-un fel...

Nu te teme, Babasha!

Autor: Marius Ghilezan La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreții de rock alternativ Coldplay au umplut de două ori Arena Națională. Chris Martin, liderul trupei britanice, a...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img