Autor: Iris Drăghicescu
Sute de oameni au fost văzuți petrecând în mai multe orașe din Spania la primele ore ale zilei de duminică. S-a ridicat interdicția de a ieși din casă după miezul nopții, în 13 din cele 17 regiuni ale țării.
La nivel național, există 198 de cazuri de Covid-19 la 100.000 de locuitori, dar unele regiuni care vor menține restricții, cum ar fi Navarra, au o rată mai mare. Aproape 28% dintre spanioli, sau 13,2 milioane, au primit cel puțin o doză de vaccin împotriva Covid-19, în timp ce 12,6% au fost complet vaccinați, potrivit ultimelor date, publicate vineri.
Sâmbăta, la miezul nopții, tineri din toată Spania au dansat pe străzi, sărbătorind sfârșitul stării de urgență care a durat șase luni. Mulți oameni puteau fi văzuți fără mască. Nu respectau distanțierea socială, adunându-se în grupuri mult mai mari de șase. Totul încalcă restricțiile coronavirusului care rămân în vigoare.
Odată cu stabilizarea ratelor de infecție COVID-19 și progresul în procesul de vaccinare, majoritatea celor 17 regiuni ale Spaniei au reușit să relaxeze restricțiile coronavirusului.
Regiunile pot restricționa în continuare programul și pot impune limite de capacitate în baruri și restaurante. De asemenea, aceștia pot solicita aprobarea instanței pentru măsuri mai stricte, cum ar fi limitarea numărului permis la întrunirile de acasă sau extinderea interzicerii călătoriilor interne. Însă, instanțele au oferit diferite hotărâri, ceea ce a dus la un amestec de măsuri în toată țara.
Mai multe regiuni au făcut presiuni asupra premierului Pedro Sanchez pentru extinderea situației de urgență. Administrația sa a refuzat, spunând că măsurile nu pot rămâne în vigoare la nesfârșit, subliniind că rata infecției este stabilă și că programul de vaccinare al Spaniei progresează rapid. Chiar și așa, a adoptat un decret care permite regiunilor dreptul de a face apel la Curtea Supremă în cazul în care o instanță locală respinge o măsură propusă.
„Sunt puțin îngrijorată, deși cei mai vulnerabili oameni sunt deja vaccinați, cred că ar trebui să fim atenți la creșterea cazurilor din nou”, a declarat Natalia Pardo Lorente, cercetător biomedical la Centrul de Reglementare Genomică din Barcelona, pentru CNN duminică.