19.6 C
București
marți, mai 28, 2024
19.6 C
București
marți, mai 28, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriCum arată un plan de reziliență într-o posibilă pandemie prionică?

Cum arată un plan de reziliență într-o posibilă pandemie prionică?

-

DISTRIBUIE:

În emisiunea „Lumi în coliziune”, Radu Golban și invitații săi, doamna Profesor Doctor Ioana Letiția Arsenie, de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București și Profesor Doctor Niko Kohls, de la Universitatea din Coburg, au încercat să răspundă la întrebarea: “Mai este omul o ființă liberă?”

Discuțiile din cadrul emisiunii au făcut referire la posibilitatea unei pandemii pronice, cum ar putea aceasta să fie combătută, aspectele acestor boli în literatura SF și legătura între zombie și acest virus.

Ce ar presupune o pandemie prionică?

Potrivit prof. dr. Ioana Arsenie, prionii sunt proteine infecțioase care se transformă și conduc către distrugerea sistemului nervos, efectul lor fiind letal. Mai mult decât atât, pentru că acești prioni nu corespund definiției clasice a particulelor infecțioase, sunt greu de găsit strategii prin care să fie anihilați. Deși se cunosc de ani de zile și s-au investit resurse financiare și umane, nu au fost găsite pana în prezent soluții pe termen lung. În plus, aceste proteine sunt extrem de rezistente la temperaturi înalte, la acțiunea enzimelor sau la soluțiile dezinfectante pe care le cunoaștem.

În cazul unei astfel de pandemii, măsurile impuse de autorități ar fi mult mai drastice față de cele actuale. O astfel de pandemie ar afecta nu numai viața oamenilor, ci și inclusiv tot ce înseamnă consumul de alimente. Una dintre posibilele măsuri impuse de autorități în această situație ar fi vaccinarea obligatorie.

Cum sunt prezentate bolile pronice în cărțile SF?

În toate cărțile science fiction, boala zombie apare ca una neurogegenerativă,  indusă de prioni, fiind una dintre cele mai grave. Scene din filmele și cărțile SF legate de prioni sunt terifiante, iar un spectator sau cititor e imposibil să rămână imun. Prionii sunt agentul principal patogen pentru bolile encefalopatice spongiforme transmisibile, sau în literatura SF pentru transformarea în zombie.

Cât de ușor se poate răspândi acest virus?

O altă informație importantă este cât rezistă microbul pe un corp neînsuflețit. Virusurile sunt entități, iar în mod normal ei nu pot fi considerați a fi vii. Sunt la garnița între viu și neviu , deoarece nu se pot înmulți decât cu ajutorul unei celule pe care o parazitează. În momentul în care celulele pe care le parazitează mor, atunci particulele virale sunt distruse și ele. Totuși, depinde foarte mult de localizarea virusului. Daca aceasta este într-un țesut profund, celulele nu mor foarte repede și nu sunt distruse la fel de repede.

În a doua parte a emisiunii, moderatorul Radu Golban alături de prof. dr. Niko Kohls au dezbătut despre noțiunile de mindfulness și reziliență.

Ce înseamnă mindfulness și reziliență?

Reziliența este abilitatea unui organism de a-și dezvolta o putere de rezistență față de forțe din exterior și de a se adapta la mediul său. Mindfulness-ul reprezintă demolarea arhitecturii noastre neurobiologice, adică ceea ce am fost învățați prin efort și stres pentru a putea percepe lucrurile exact așa cum sunt ele.

Încă din trecut, mai exact acum 2000-3000 de ani, omul avea reziliență. Oamenii din epoca de piatră erau mult mai rezilienți decât cei din prezent, pentru că arhitectura lor neurobiologică rezultase din acele condiții propice cu care intrau în contact. Pentru omul modern, situația stă sub altă formă. Arhitectura noastră neurobiologică nu a fost făcută pentru acest tip de societate și mediu alert în care trăim zi de zi. Suntem ființe care gestionează lipsurile și, de asemenea, suntem făcuți să putem să trăim cu o alimentație deficitară. Situațiile prezentate anterior nu mai sunt valabile în prezent, iar acest lucru ne afectează capacitatea de adaptare la diferitele condiții la care am putea fi supuși.

Care este legătura dintre reziliență și consumarismul omului?

Prin reziliență putem să facem față la orice situație. Mai exact, aceasta definește capacitatea omului de a se adapta și de a consuma cât mai puține resurse. În mod firesc, natura nu are intenția de a ne ajuta în acest proces. Astfel, noi ca indivizi ar trebui să creștem în interiorul nostru, adică să devenim mai mici.  

Emisiunea „Lumi în coliziune”, cu Radu Golban, este difuzată în fiecare vineri la radio Gold FM și poate fi vizionată integral pe paginile de Youtube https://www.youtube.com/watch?v=oj4FaLs4lBo și https://www.youtube.com/watch?v=sCI0PKt8E2g.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Gușă: În campanie, Firea pusă la zid de hăitașii lui Nicușor...

(transcrierea editorialului vorbit din emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM) Autor: Cozmin Gușă A început a doua jumătate a campaniei electorale, prieteni goldiști, și apar evenimente...

Omul Negru al Zilei, Ioana Ene Dogioiu. Ordinul pe unitate e...

(transcrierea pamfletului „Omul Negru al Zilei” din emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM) Autor: Cozmin Gușă Spectacolul dezvăluirilor despre modul de acțiune al rețelei generalilor-interlopi este...

Capcana electorală

Autor: Sorin Roșca Stănescu În mod neoficial, România a devenit o colonie în care, sistematic, alegerile sunt astfel dirijate, încât să simuleze democrația. La capătul...

Clubul de Presă, elogiat internațional!

În urma temerarelor dezvăluiri, făcute de postul de televiziune Realitatea Plus și susținute în forță de alți membrii ai Clubului de Presă, organizația de...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img