Autor: Oana-Medeea Groza
Dan Dungaciu explică în direct rezultatele publicate în urma cercetării celor de la LARICS. Emisiunea „Dincolo de propagandă” din această vineri, prezentată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, își propune să expună o analiză clară a sondajului LARICS și să prezinte concluziile la care a condus studiul.
La începutul săptămânii acesteia au fost publicate rezultatele Barometrului de Securitate realizat de LARICS. Aceste rezultate au stârnit un val de curiozitate și de reacții neașteptate în rândul presei, dar și în rândul cetățenilor.
Românii și suveranismul
Conform studiului, o bună parte dintre români își doresc instalarea unui suveranism autentic, însă nu există lideri politici care să reprezinte suficient de bine acest interes al cetățenilor. România pare să sufere un proces de europenizare, aspect ce vine în contradicție cu setea românilor pentru suveranitate. Studiul arată că românii își doresc explicit ca intrarea în orice tip de organizație sau alianță internațională să se facă în baza unei agende proprii și că se dorește ca românii să-și mai impună și propriile dorințe și interese, nu doar să pună în aplicare ce este decis din afara țării. S-a putut observa o intenție mai puternică de apropiere față de UE decât față de SUA. „România se europenizează ca atitudine. În întreaga Europa se observă o schimbare de opinie, populațiile începând să fie din ce în ce mai atente la propria agendă”, spune Dan Dungaciu.
Viitorul Uniunii Europene
Sondajul LARICS pune pe tapet o nouă problemă reprezentată de viitorul Uniunii Europene. Există trei direcții de luat în considerare: federalizarea UE vs. menținerea status-quo-ului vs. o Europă a națiunilor. Dan Dungaciu arată că, deși în baza unui procentaj mai mic, de doar 10%, există și varianta dispariției în totalitatea a Uniunii Europene, scenariu pe care o parte dintre români și l-ar dori. „UE a fost percepută ca pe un spațiu al prosperității, dar astăzi situația nu arată prea bine. Oamenii au observat că UE nu a oferit rezultate scontate”, indică prof. Dan Dungaciu. În ultimii ani, UE a fost marcată de crize constante: pandemică, economică, alimentară, militară, ceea ce a dat impresia că UE nu poate gestiona corespunzător problemele neprevăzute, pierzând astfel drastic încrederea cetățenilor.
Schimbare în discursul public național referitor la conflictul din Ucraina
Barometrul de Securitate LARICS a scos la iveală faptul că o parte dintre români îți doresc încheierea cât mai rapidă a războiului din Ucraina, chiar dacă acest lucru ar aduce o înfrângere categorică și catastrofală pentru Ucraina. Dacă până acum un astfel de discurs ar fi fost automat etichetat ca ‘putinist‘ și ar fi fost încadrat în categoria conspirațiilor/propagandei, astăzi aflăm cu certitudine că majoritatea românilor doresc încetarea războiului. Rezultatele sondajului arată clar că pragmatismul depășește principiul după care se ghidează unii care cred că războiul ar trebui dus până la capăt.
Încrederea în instituțiile din România
Încrederea Românilor în instituțiile țării a scăzut drastic pe toate palierele, după cum revelează sondajul LARICS. Cetățenii și-au pierdut încrederea în biserică și în armată, rezultat șocant având în vedere că cele două instituții stau la baza societății românești. Explicația este una destul de simplă: în general, când oamenii se confruntă cu o scădere bruscă a calității vieții, ei tind să nu mai creadă în nicio instituție, fiind profund dezamăgiți de abordarea lor în gestionarea crizelor. Oamenii caută valorile tradiționale, oferite înainte de biserică, armată și de academii, în timp ce în prezent instituțiile moderne din societatea românească nu mai îndeplinesc acest rol pentru români, după cum spune Dan Dungaciu.
În vreme de război, cetățenii adoptă o atitudine mai critică față de mecanismele statului, mai ales față de cele care au legătură cu apărarea. Fiindcă se încadrează în această categorie a instituțiilor care au legătură cu securitatea și apărarea, SRI a înregistrat o scădere semnificativă. La fel se întâmplă și în cazul armatei și a MAPN-ului.
Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.