Autor: Constantin Skorkin
Distingerea campaniilor anticorupție de persecuția politică din Ucraina a fost întotdeauna dificilă și invazia Rusiei nu a schimbat asta. Arestarea recentă a unuia dintre cei mai influenți politicieni regionali ai țării, primarul Odessei, Gennadiy Trukhanov, este cel mai recent eveniment dintr-o serie de procese de mare anvergură împotriva primarilor ucraineni care continuă să aibă succes în ciuda înghețului vieții politice cauzat de acțiunile militare.
Guvernul central speră să folosească dispozițiile legii marțiale pentru eradicarea corupției la nivel local, și în același timp să scape de politicienii regionali incomozi. Este adevărat că primarii ucraineni sunt adesea corupți, dar vizând persoane fizice, guvernul subminează din ce în ce mai mult ideea de autoguvernare locală.
Bătălia dintre guvernul central și primarii ucraineni se desfășoară de la alegerile locale din 2020: ultimul mare vot înainte de invazia rusă. La vremea respectivă, partidul Slujitorului Poporului al președintelui Volodymyr Zelensky a fost învins la alegerile municipale din orașele cheie. Câștigătorii au fost în mare parte greii din regiune care și-au atras sprijinul din clanurile de afaceri locale.
La vremea respectivă, se părea că aceste elite regionale vor fi principala provocare cu care se va confrunta Zelensky în viitor. Prin următoarele alegeri generale, aceștia intenționau să-și formeze propriul proiect politic: o alianță diversă de elite regionale axată pe o mai mare autonomie locală.
Impasul a continuat chiar și după invazia rusă. În aprilie 2023, primarul orașului Poltava, Oleksandr Mamai, care a fost la putere 10 ani, timp în care a avut loc distrugerea siturilor istorice din jurul orașului și au existat multiple atacuri asupra activiștilor și chiar judecătorilor, a fost concediat și a primit o pedeapsă cu suspendare pentru delapidare. Mamai era, de asemenea, dornic să exploateze nostalgia sovietică în campaniile sale, ciocnindu-se cu alegătorii patriotici.
Cu toate acestea, nu numai primarii din sud-estul țării, în mare parte vorbitori de rusă, care ar putea fi suspectați de simpatii pro-ruse, au intrat în conflict cu Kievul. Primarul din Cernihiv, Vladyslav Atroshenko, a fost, de asemenea, acuzat de abuz de putere și demis din funcție pentru infracțiunea relativ minoră de utilizare a unui vehicul guvernamental în scopuri personale.
Căderea lui a fost precedată de un lung conflict public cu administrația prezidențială. Atroshenko a acuzat într-adevăr guvernul central și guvernatorul local că nu au acționat în timpul invaziei ruse. Primarul însuși a luat parte la apărarea orașului și apoi a primit o medalie de la Zelensky pentru aceasta.
Atroshenko nu este clar un înger și s-a confruntat cu acuzații de corupție chiar înainte de război. Dar îndepărtarea sa bruscă și slab explicată de la putere a provocat indignare în rândul locuitorilor din Poltava, 62% dintre aceștia au văzut-o ca o presiune asupra autorităților locale. Alți primari și-au exprimat solidaritatea cu Atroshenko, inclusiv cu primarul Kievului Vitali Klitschko.
Cel mai mediatizat conflict dintre Kiev și liderii locali a avut loc la Odessa, unde primarul Trukhanov a fost arestat la începutul lunii mai pentru un acord vechi de șase ani. Și-a început cariera de politician pro-rus și s-au scris multe în mass-media despre presupusul său trecut criminal și cetățenia sa rusă. Cu timpul, însă, poziția de primar al Odessei a devenit din ce în ce mai fidelă Kievului.
După invazia Rusiei, Trukhanov a condus apărarea orașului, dar urmele corupției lăsate de el și de echipa sa încă de la începutul mandatului său l-au prins din urmă. În prezent, este eliberat pe cauțiune și se confruntă cu acuzații de delapidare, el este în pericol de a-și pierde postul, iar atribuțiile sale vor fi transferate secretarului consiliului municipal, Igor Koval, un reprezentant al Slujitorului Poporului. Nici o alegere nu va avea loc înainte de sfârșitul războiului.
Soarta lui Trukhanov ar putea să-i dea de gândit unui alt lider politic din sud-est, primarul din Dnipro, Borys Filatov. Spre deosebire de Trukhanov, Filatov a fost întotdeauna cunoscut ca un patriot ucrainean fervent , dar relațiile sale cu echipa prezidențială au fost încordate. La alegerile locale din 2020, el a creat ProPosition, poreclit « Partidul primarilor », considerat un rival serios al Slujitorului Poporului. Războiul nu a pus capăt conflictului și Filatov a criticat echipa lui Zelensky pentru tendințele sale « autocratice ».
Între timp, la Kiev, relațiile dintre administrația prezidențială și administrația municipală condusă de primarul Klitschko au fost, de asemenea, încordate de la venirea la putere a lui Zelensky. În calitate de președinte al Asociației Orașelor din Ucraina, Klitschko consideră că rolul său este de a proteja interesele autorităților locale și nu și-a ascuns nemulțumirea față de presiunea exercitată asupra primarilor. El l-a sprijinit deschis Trukhanov, acuzând de hărțuire sistematică administrația locală.
În anturajul lui Zelensky, Klitschko este considerat un rival politic serios: gradul său de încredere este de 58%, al patrulea în general. Conform zvonurilor, primarul din Kiev intenționează să-și reînvie partidul politic UDAR și ar putea deveni liderul unei alianțe de elite regionale nemulțumite și un posibil aliat al partidului de opoziție al fostului președinte Petro Poroshenko, Solidaritate Europeană. Partidele Klitschko și Poroshenko dețin împreună majoritatea în Consiliul Local al Kievului.
Pe măsură ce politica ucraineană începe să prindă viață, conflictul dintre administrația prezidențială și primarul Kievului se va agrava. Este prudent să presupunem că primăria din Kiev va fi atacată în cel mai slab punct: diversele proiecte de construcții obscure și problemele inevitabile – în special în timpul unui război – cu utilitățile.
În general, procesul de descentralizare care a început sub Poroshenko și a continuat inițial sub Zelensky a avut un succes destul de mare. Valoarea puterii regionale a crescut ca la alegerile locale de mare anvergură din 2020, unii politicieni au fost dispuși să renunțe la locurile lor în parlamentul de stat pentru a deveni primari ai orașului, cum ar fi primarul Kherson, Ihor Kolykhayev, care este acum luat prizonier de trupele ruse.
Cu toate acestea, odată ce țara a fost cuprinsă de un război pe scară largă, sistemul de guvernare s-a îndreptat inevitabil către o mai mare centralizare și limitarea puterilor autorităților locale alese în favoarea militaro-civililor hibrizi numiți de președinte. Experții remarcă, totuși, că descentralizarea puterii ucrainene s-a dovedit a fi foarte eficientă în perioadele de război, permițând rezolvarea rapidă a problemelor de apărare pe teren fără a aștepta o comandă din centru.
Pentru administrația Zelensky, presiunea primarilor puternici face parte din aceeași strategie ca „dezoligarhizarea” și curățarea rămășițelor forțelor politice pro-ruse ale țării. Este atât o luptă împotriva moștenirii negative a trecutului, dorința de a îmbunătăți gestionabilitatea țării în timp ce se află în război, cât și pregătirea dezvoltării sale postbelice.
În această viziune asupra lumii, toate partidele formate din cei mai proeminenți locuitori ai unui oraș sunt mai puțin produsul unei descentralizări reale decât a vechiului sistem mafiot al clanului. Guvernul poate justifica întotdeauna purtarea unui război împotriva marilor regiuni ca parte a luptei împotriva corupției și a voinței de a împiedica ajutoarele occidentale să ajungă în buzunarele clanurilor locale.
Ca și în cazul oligarhilor, acest proces are și un dezavantaj. Când Rusia a invadat, primarii aleși ai orașelor au rămas cu alegătorii lor, ceea ce nu se poate spune și despre funcționarii numiți de Zelensky. Concedierile recente au inclus mai mulți guvernanți numiți de centru pe care echipa prezidențială însăși i-a acuzat de ineficiență, corupție și deturnare de ajutor umanitar.
Scăpând de cadrele probabil imperfecte alese de rezidenții locali, guvernul stabilește un precedent periculos, consolidând tendințele autoritare în cadrul unui sistem politic care este deja blocat. Odată ce războiul se va încheia și concurența politică va reveni, contradicțiile dintre centru și regiuni vor fi probabil din nou în fruntea politicii ucrainene.
sursă: brunobertez.com