5.8 C
București
duminică, decembrie 3, 2023
5.8 C
București
duminică, decembrie 3, 2023

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriEuropa trebuie să se pregătească pentru creșterea consumului drogului "zombi" fentanil, spune...

Europa trebuie să se pregătească pentru creșterea consumului drogului „zombi” fentanil, spune un comisar UE după avertismentul lui Blinken

-

DISTRIBUIE:

UE trebuie să se pregătească pentru o creștere a consumului de droguri sintetice fentanil, a declarat Ylva Johansson, comisarul UE pentru afaceri interne, pentru POLITICO, în urma unui avertisment al secretarului de stat american Antony Blinken că Europa fie are o problemă nedescoperită cu drogurile sintetice, fie va fi lovită de unul in curand.

Fentanilul, un drog sintetic estimat a fi de 50 de ori mai puternic decât heroina, este cauza a zeci de mii de decese prin supradozaj în SUA în fiecare an. La un eveniment paralel al Adunării Generale a Națiunilor Unite privind amenințările pentru sănătate și securitate ale drogurilor sintetice, Biden i-a îndemnat pe aliați să ia în serios amenințările cauzate de fentanil, a spus Johansson.

„Când am vorbit cu secretarul Blinken, el a spus despre drogurile sintetice: „Fie este o problemă pe care o ai, pe care nu știi că o ai, fie este o problemă pe care o vei avea”, a spus Johansson într-un interviu acordat POLITICO. SUA vor să acționeze ca un canar în mina de cărbune, a spus ea, „pentru ca alții să nu aibă aceeași problemă ca ei”.

Fentanilul și alte droguri sintetice nu sunt încă cea mai mare îngrijorare a UE, a spus Johansson – canabisul fiind cel mai des consumat drog, iar cocaina drogul pentru care consumul crește cel mai rapid.

Dar, spre deosebire de SUA, unde drogurile sintetice sunt introduse ilegal din țări precum Mexic, Europa are capacitatea de a produce droguri sintetice, ceea ce ar putea declanșa rapid o criză, a spus Johansson.

„Capacitatea de a produce fentanil în UE este aici, o avem”, a spus Johansson. „Asta înseamnă, desigur, [că] în momentul în care decid să înceapă să facă asta și cred că există o cerere, ar putea merge foarte repede.”

Un total de 434 de laboratoare de producție ilegală de droguri sintetice au fost desființate în UE în 2021, conform Raportului european asupra drogurilor 2023 .

Experții de la agenția UE pentru droguri au avertizat la începutul acestui an că interzicerea cultivării macului de către talibani în Afganistan ar putea reduce dramatic aprovizionarea cu heroină în Europa și ar putea crea posibilitatea unei creșteri a opioidelor sintetice.

„Trebuie să fim foarte vigilenți și foarte pregătiți”, a spus Johansson.

UE consolidează deja mandatul agenției sale pentru droguri, care se ocupă atât de aspectele legate de sănătate, cât și de securitatea drogurilor ilicite și le oferă „mult mai multă putere și resurse duble”, potrivit lui Johansson.

Un plan de acțiune al UE împotriva traficului de droguri, anunțat de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în discursul său privind starea Uniunii Europene, va fi lansat până la sfârșitul acestui an, a confirmat Johansson.

 

sursă: Politico

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Curtea de Conturi: SUA ar fi țepuit Armata Română cu 213...

„Un audit al Curții de Conturi a descoperit că Guvernul American a omis să livreze Ministerului Apărării Naționale produse și servicii în valoare de...

Grigore Leşe: Melodia „Aşa-i românul” este din folclorul maghiar. Explicația dată...

Artistul Grigore Leşe a spus că melodia „Aşa-i românul", cântată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar, transmite...

Testul SUA pentru Marcel Ciolacu

Autor: Sorin Roșca Stănescu Premierul a bătut șaua ca să priceapă iapa. Înaintea plecării în Statele Unite, el i-a dat elegant un bobârnac peste nas...

Institutul Nézőpont: România nu este înaintea Ungariei din punct de vedere...

Potrivit datelor Eurostat, România nu a depăşit Ungaria în ceea ce priveşte creşterea economică în termeni de paritate a puterii de cumpărare în 2022...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
56,000CititoriConectați-vă
spot_img

Din categorie

spot_img