Autor: Adrian Lambru
Klaus Iohannis a anunțat că purtatul măștii nu va mai fi obligatoriu în locurile publice începând de sâmbătă, 15 mai. Prețedintele a anunțat și excepțiile privind această hotărâre, precum și alte măsuri de relaxare în cadrul unei conferințe de presă.
“Din 15 mai se elimină portul măştii în exterior cu câteva excepţii – pieţe, târguri şi staţiile de autobuz”, a declarat președintele.
O altă măsură de relaxare prezentată de Klaus Iohannis face referire la deplasările pe timp de noapte. Începând cu data de 15 mai, acestea sunt iarăși permise, fără prezentarea declarației pe proprie răspundere.
Evenimentele private vor putea avea loc din nou începând cu data de 1 iunie: “Avem, bunăoară, nunţi, botezuri, mese festive unde pot participa în exterior, deci în aer liber, începând cu 1 iunie, maximum 70 de persoane. Nunţi, botezuri, mese festive în interior, maximum 50 de persoane de la 1 iunie. De la 1 iulie, numărul creşte, de la 1 august numărul creşte, dar, şi aici este foarte important, dacă organizatorul garantează că toate persoanele care participă sunt vaccinate, se renunţă la restricţionarea numărului de participanţi. Mai concret, dacă pe 15 iulie cineva doreşte să organizeze o nuntă într-un spaţiu închis, în interior, şi garantează că toţi participanţii sunt vaccinaţi, nu se mai aplică restricţionarea la un număr, ar fi atunci de 70 de persoane” – a susținut Klaus Iohannis.
În aceeași declarație, președintele a afirmat faptul că există o posibilitate foarte mare ca sfârșitul de an școlar să aibă loc „cu toți elevii în bănci”. În ceea ce privește școlile și liceele, se menține conceptul de scenariu: „Este previzibil ca în următoarele săptămâni majoritatea localităţilor să intre în scenariul verde şi, în acest fel, majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în şcoli. În privinţa şcolilor se aplică normele de până acum, însă relaxările care sunt valabile sunt valabile pentru toată lumea”.
Această conferință de presă a avut loc în urma unei ședințe de lucru a președintelui cu premierul Florin Cîţu, mai mulţi membri ai Guvernului, printre care și Ioana Mihăilă, ministrul sănătății, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, şi Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.