Autor: Șuta Maria Teodora
Sistemele sanitare din toată lumea sunt foarte vechi, iar pandemia le-a făcut mult mai deficitare. În timp, țările au elaborat strategii atrăgătoare publicului, dar rezultatul lor nu a dus la nimic concret.
În SUA, lipsa de egalitate în domeniul sănătății este evidentă de mult timp. Persoanele cu un venit mic au un risc crescut de a nu avea acces la asistență medicală. În mandatul lui Donald Trump, lucrurile s-au complicat și mai mult pentru această categorie socială. Pandemia a dat o lovitură critică acestui sistem care, paradoxal, este cel mai avansat din perspectiva performanțelor.
Pe timpul pandemiei oamenii și-au pierdut locurile de muncă și au înregistrat venituri în scădere. Conform analizelor, dincolo de inegalitățile de acoperire financiară agravate, persoanele cu venituri mai mici primesc o îngrijire medicală slabă.
Analizele fundației Kaiser Family au demonstrat că anumite grupuri defavorizate, inclusiv femeile, au experimentat situații critice din cauza sistemului medical. Aceste categorii au întâmpinat situații în care rezervările pentru investigațiile medicale, prescripțiile și procedurile au fost anulate sau întârziate.
Experții în sănătate publică au centralizat date de la aproape 70 000 de persoane înscrise în 12 studii majore din Marea Britanie. Cercetătorii au găsit dovezi similare și inegalități la scară largă. Aceste probleme erau existente și înainte de pandemie, care a dus doar la agravarea lor.