27.6 C
București
joi, iunie 20, 2024
27.6 C
București
joi, iunie 20, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăEditorialeIRAN: pregătește arma nucleară și atacă pentru prima oară ISRAEL de pe...

IRAN: pregătește arma nucleară și atacă pentru prima oară ISRAEL de pe teritoriul său

-

DISTRIBUIE:

Autor: Gral.bg(ret) Bartolomeu Constantin SĂVOIU

Dimineața aceasta terminasem un articol despre pregătirea metodică a IRANULUI, Republică Teocratică de a poseda arma nucleară.

Evenimentele din cursul nopții m-au făcut să adaug o analiză la “ Cald “ a primului atac din 1979 a IRANULUI , direct de pe teritoriul său contra ISRAELULUI .

De la Revoluția Islamică din 1979, când Ayatollahul Khomeini a preluat puterea, răsturnând , cu sprijinul duplicitar al OCCIDENTULUI, Monarhia Împăratului Mohammad Reza PAHLAVI , Iranul a intrat într-o nouă eră politică și ideologică, care a influențat profund aspirațiile sale nucleare.

Trebuie de amintit totuși că și Șahul (Împăratul) PAHLAVI se gândea să se doteze de arma nucleară
Armata Iraniană ajunsese să fie una dintre cele mai moderne și bine dotate din Lume, posedând un echipament pe care nici Armata Americană nu îl avea. Aceasta pentru că Șahul Iranului acorda credite uriașe pentru echiparea Armatei sale.

Efectul a fost în final negativ căci Șahul, bazându-se pe “ mana” adusă de exportul de petrol devenise “prea puternic “, pentru SUA și țările Occidentale, un Lider care nu mai putea fi controlat.

Este unul din motivele pentru care în mod perfid și și ipocrit, Liderii Occidentali de atunci, Bill CLINTON, Giscard d’ESTAING, Helmut SCHMIDT și Margaret THATCHER l-au trădat, sprijinind discret, FRANȚA în frunte, luarea Puterii de către Ayotallah KHOMEINY, socotit bătrân și ușor manipulabil!

Eroare imensă!

Occidentul s-a înșelat încă-odată, cum a făcut și în 1945 când a “vândut” Europa Centrală și Orientală, dictatorului Iosif STALIN.

Ambițiile nucleare ale Iranului sub conducerea teocratică care dorea de timpuriu să se doteze de o Forță decisivă pentru distrugerea anunțată a Statului ISRAEL, au provocat îngrijorare internațională, deoarece programul nuclear a fost văzut ca o potențială amenințare nu numai la adresa stabilității regionale ci și globale.

Ascensiunea și Motivațiile Programului Nuclear Iranian

Încă de la sfârșitul anilor anii ’60 Iranul a avut un interes în tehnologia nucleară, cum
am scris în prezentarea contextului acțiunii islamiste a regimului teocratic , dar venirea la putere a lui Khomeini a accelerat aceste ambiții, subliniind dorința de suveranitate completă în toate aspectele guvernării, inclusiv în dezvoltarea armelor nucleare. Guvernul iranian a argumentat că programul său nuclear are scopuri pașnice, dar activitățile suspecte de îmbogățire a uraniului și dezvoltarea tehnologiei de rachete au stârnit suspiciuni globale.

Eforturile de Sabotaj și Asasinarea Savanților

Israelul, simțindu-se amenințat direct de perspectiva unui Iran nuclearizat, a luat măsuri extreme, inclusiv asasinarea savanților nucleari iranieni și pakistanezi. Figuri cheie precum Masoud Alimohammadi, Majid Shahriari și, mai recent, Mohsen Fakhrizadeh au fost eliminate în încercările de a zădărnici progresul nuclear al Iranului. Aceste atacuri au fost însoțite de operațiuni de sabotaj, cum ar fi introducerea virusului Stuxnet, care a distrus numeroase centrifuge la facilitățile nucleare iraniene.

Occidentul și SUA, în fața acțiunii Iranului, de pregătire evidentă pentru a încerca să se doteze de Arma Nucleară, au reușit să “încropească” un Tratat, în speranța (deșartă!) că vor putea “ îndigui” Iranul în “marșul său nuclear” !!!

Acordul Nuclear și Impactul Retragerii SUA

În 2015, după ani de tensiuni și negocieri, Iranul a semnat un acord cu puterile mondiale (P5+1), inclusiv SUA, cunoscut sub numele de Planul Comun de Acțiune (JCPOA -Joint Common Plan of Action)
Acest acord a impus limite stricte asupra programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancțiunilor economice și financiare .
Totuși, în 2018, președintele Donald J TRUMP , bazându-se pe informații că Iranul “ trișează” a anunțat retragerea SUA din acord, considerând că acesta nu este suficient pentru a limita ambițiile nucleare ale Iranului pe termen lung, ceea ce a reinstaurat sancțiunile și a izolat și mai mult Iranul pe scena internațională.

Lichidarea Liderilor Militari și Consecințele.

Pe lângă savanți, figuri militare cheie, cum ar fi generalul Qasem Soleimani, lider al Forțelor Quds, au fost vizate și eliminate. Uciderea lui Soleimani în ianuarie 2020 de către SUA a escaladat tensiunile la niveluri fără precedent, stârnind represalii și creând un mediu extrem de volatil în Orientul Mijlociu.

Situația Actuală și Îmbogățirea Uraniului

Recent, rapoarte internaționale sugerează că Iranul a continuat să îmbogățească uraniu la nivele care depășesc limitele stabilite de JCPOA, ajungând la nivele de îmbogățire de 60% sau mai mult (pentru scopuri pașnice 3-5 % uraniu îmbogățit) semnificativ mai aproape de gradul necesar pentru o armă nucleară. (90%) Aceasta stârnește îngrijorări serioase că Iranul ar putea fi pe cale să dezvolte sau chiar să producă arme nucleare.

Ce Perspective ?

Criza nucleară iraniană rămâne una dintre cele mai complexe și volatile probleme de securitate internațională. Abordarea acesteia necesită un amestec de diplomație, sancțiuni și, acolo unde este necesar, acțiuni directe pentru a preveni Iranul de la dezvoltarea unui arsenal nuclear. O abordare multilaterală, care implică atât puterile occidentale, cât și vecinii regionali ai Iranului, este esențială pentru a găsi o reevaluare a JCPOA, cu adaptări care să reflecte realitățile politice și tehnologice actuale.

Pe termen lung, stabilitatea în Orientul Mijlociu depinde de capacitatea comunității internaționale de a gestiona nu doar ambițiile nucleare ale Iranului, dar și pe cele ale altor actori regionali (Arabia Saudită nu ascunde ambiția de a poseda, pentru a “contra” Iranul, arma nucleară). Acest lucru implică un echilibru delicat între descurajarea agresiunii și promovarea unui dialog deschis, unde toate părțile se simt ascultate și respectate.

Situația nucleară a Iranului este un test crucial pentru diplomația internațională și pentru viitorul non-proliferării nucleare. Succesul sau eșecul în abordarea acestei probleme va avea repercusiuni profunde nu doar pentru Orientul Mijlociu, ci pentru întreaga lume, modelând modul în care va putea fii evitată o criză Majoră și Declanșarea unui Conflict generalizat în Orientul Mijlociu și Apropiat

Escaladarea Recentă

După atacul “chirurgical” de la Damasc care a eliminat unul din Liderii Iranieni ai Gardienilor Revoluției, Pasdarani și echipa sa, care conducea acțiunile Hezbollah și celorlalte mișcări teroriste din Regiune, se aștepta o reacție a Iranului.

Și Ayatollah Khamenei, Liderul Teocratic al Iranului și Șeicul Nasrallah , liderul Hezbollah , au anunțat că vor reacționa!

Atacul cu Drone din Noaptea de 13 spre 14 Aprilie a fost răspunsul !

Utilizând drone și rachete balistice , 331 lovituri, Iranul a reușit să provoace distrugeri nesemnificative în mai multe locații strategice din Israel, o singură persoană fiind rănită.
Toate tirurile au fost 99% interceptate . Mai mult și apărarea anti aeriană iordaniană a intervenit precum și mijloacele anti rachete ale flotei americane staționate în Marea Mediteraneană
Este o Victorie a “ Domului de Oțel” și a demonstrat că Tsahal posedă o tehnologie care face față amenințărilor teroriste

Implicații și Reacții Internaționale

Răspunsul internațional la acest nou episod de violență a fost rapid și intens. Comunitatea internațională, în special țările din Uniunea Europeană și Statele Unite, au condamnat atacul, îndemnând ambele părți la de-escaladare și la reluarea dialogului, inclusiv Secretarul Genearal ONU, Antonio Guterres, inamic dovedit al ISRAELULUI.

Se pune acum când și unde ISRAEL va reacționa !
Analiști și veterani ai politicii Israeliene, voci autorizate, consiliază reținere și a se aștepta momentul propice pentru a lovi ținte strategice , în interiorul Iranului! Este cazul lui Ari Pazner, Ambasador și fost Consilier al Premierului Itzak ȘAMIR.
Alte voci consideră că poate ar fi momentul propice de a lovi instalațiile presupuse nucleare pentru stabilizarea situației și eliminarea Pericolului Nuclear , deținerea de arme de distrugere în masă în mâna unui Regim care încurajează și practică Terorismul.

Important însă este existența unui consens practic general, și al comentatorilor civili și militari că trebuie dusă până la capăt ofensiva contra Organizației Teroriste Hamas în Fâșia Gaza și lichidarea brigăzilor ascunse și amestecate în mulțimea masată la frontiera cu Egiptul, în localitate Rafah.

Următoarele zile, maximum săptămâni, vor fi cruciale pentru Situația Exlozivă din Regiune, cu consecințele Internaționale inevitabile.

Și în acest timp, pe frontul Ucrainean armata Rusă câștigă teren inexorabil, pregătind înfrângere inevitabilă a Regimului Marionetă a actorului Zelinsky.

sursă: patriaromana.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

De ce ne mai cere Ursula von der Leyen încă un...

Autor: Petrișor Peiu În mandatul  Comisie Europene conduse de către Jean Claude Juncker, 2014- 2019, Uniunea Europeană a avut o creștere economică medie de 2,2%,...

Lovitura lui Alexa! Interviu exclusiv cu fostul premier albanez ce-l acuză...

Autor: Liviu Alexa Notele mele: Sali Berisha nu e un tip oarecare. La 79 de ani, e ca o roca, ii merge mintea ca laserul si...

Sute de persoane audiate pentru fraudă electorală și liderii județeni trimiși...

Autor: Oana-Medeea Groza Sute de persoane au fost audiate în cadrul unui dosar penal deschis cu privire la frauda electorală! Se întâmplă într-o localitate din...

Mircea Geoană – ajutat de lideri PSD să devină Președintele României...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a realizat o analiză amănunțită a activității și parcursului politic...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img