1.4 C
București
vineri, decembrie 8, 2023
1.4 C
București
vineri, decembrie 8, 2023

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriPandemia, pretextul perfect pentru subminarea democrației

Pandemia, pretextul perfect pentru subminarea democrației

-

DISTRIBUIE:

Unele state UE și-au accentuat tendințele autoritare deja existente și unii conducători își consolidează controlul sub pretextul restricțiilor anti-pandemie, conform organizației pentru apărarea drepturilor omului în UE, Civil Liberties Union for Europe.

Raportul organizației identifică Ungaria, Polonia și Slovenia drept statele membre cele mai înclinate să profite de lupta cu pandemia pentru a submina democrația și a slăbi statul de drept.

Dacă guvernul Ungariei s-a folosit de măsurile anti-pandemie pentru a disimula abuzuri și a împiedica accesul la documentația vaccinurilor și verificarea ei de către cadrele medicale, Polonia a restricționat libertatea de informare și de asociere pentru a împiedica protestele față de o lege controversată a avortului. De asemenea, premierul sloven poartă o bătălie deopotrivă online și offline împotriva jurnaliștilor critici din țara sa, acuzându-i că mint și că răspândesc știri false.

Bulgaria și România au fost zdruncinate și mai mult. Noi reguli privind tarifele judiciare în Bulgaria și sistemele slabe de asistență juridică din România îngreunează accesul la justiție și la un proces echitabil.

Raportul, co-sponsorizat și de alte 14 asociații pentru drepturile omului, avertizează că libertatea presei și restricționarea informării publicului sunt în pericol chiar și în democrații dezvoltate precum Franța, Germania, Italia și Spania. Accesul limitat al presei spaniole la informările guvernamentale timpurii din martie 2020 privind pandemia, dar abuzuri sunt și inculparea unor activiști și artiști spanioli pentru publicarea de caricaturi satirice, pentru ardere de drapele sau utilizarea provocatoare a unor simboluri religioase în cursul protestelor. Presiuni asupra companiilor de presă au mai fost observate și în Italia, Spania și Croația.

Procedurile legislative accelerate permise de restricțiile anti-pandemie îngreunează participarea cetățenilor la dezbaterea publică democratică. O asemenea grabă, care omite transparența și care nu permite consultări cu publicul și cu societatea civilă, există și în democrații puternic consolidate, precum Irlanda, Germania și Suedia, afirmă raportul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Erdogan a spus că a convenit cu Putin cu privire la...

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că a convenit cu omologul său rus Vladimir Putin cu privire la problema aprovizionării cu gaze rusești...

Criza lovește California

Statul California se va confrunta cu un deficit bugetar record de 68 de miliarde de dolari anul fiscal viitor, scrie The Wall Street Journal...

Alianța pentru Germania: Opoziție controlată

Björn Höcke (AfD, Der Flügel) Alice Weidel (Președinte, AfD) De fiecare dată când un partid naționalist aspirant înregistrează câteva câștiguri parlamentare sau dacă intră pe coridoarele...

Cele mai frumoase povești de Crăciun

Autor: Marius Ghilezan Crăciunul este una dintre  cele mai frumoase sărbători ale umanității. Puțini scriitori au reușit, însă, să creeze povești și mai emoționante despre...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
56,600CititoriConectați-vă
spot_img

Din categorie

spot_img