Există, în ultimii ani, o presiune din ce în ce mai mare pentru a se dezvolta amprenta verde a planetei. Și această presiune se desfășoară cu predilecție în statele cele mai dezvoltate ale planetei. România a devenit o componentă a lumii occidentale și face parte din economiile care contează la nivel global. Ca urmare a început să apară în diferite clasamente întocmite de diverse instituții cu rol global, mai arată Petrișor Peiu, în emisiunea sa de la GOLD FM.
Yale’s Environmental Performance Index (EPI), indicele de performanță a mediului calculat de Universitatea Yale este un clasament relevant pentru ceea ce înseamnă gradul de „înverzire” sau de curățenie al mediului în care trăiesc oamenii.
Folosind 32 de indicatori de performanță, suprapuși peste 11 categorii de probleme, EPI clasifică 180 de țări în ceea ce privește sănătatea mediului și vitalitatea ecosistemului. Acești indicatori oferă o concentrare la scară națională a gradului de apropiere a țărilor de obiectivele stabilite ale politicii de mediu. EPI oferă o măsură globală care evidențiază liderii globali, respectiv pe cei mai puțin înaintați în ceea ce privește performanța de mediu și oferă îndrumări practice țărilor care aspiră să se îndrepte spre un viitor durabil.
Clasamentul general EPI indică ce țări abordează cel mai bine provocările de mediu cu care se confruntă fiecare națiune.
Țara noastră se află pe un loc 32, mult mai bun decât în alte clasamente, ba chiar este înaintea Ungariei și a Poloniei.
Clasamentul este dominat de 10 state europene, apoi vin Japonia și Australia, urmate de alte 10 state europene, împănate cu Canada și noua Zeelandă. Statele Unite se găsesc abia pe locul 24, Correa de Sud pe 28 și israel pe 29. Republica Moldova este locul 87 în lume, iar China abia locul 120. Portugalia și Estul Europei sunt mai puțin verzi decât centrul și nordul
Continentului.
RAPORT DESPRE ECONOMIE, emisiunea realzată de Petrișor Peiu se difuzează la ora 15, de luni până joi, la GOLD FM.