Autor: Oana-Medeea Groza
Profesorul de economie Petrișor Peiu a explicat, în emisiunea „Dincolo de propagandă”, de la Radio Gold FM, mecanismul creșterii prețurilor la energie în România.
Trei luni din anul acesta prețurile la energie au fost destul de scăzute. Chiar se lăuda Ministrul Energiei că avem al treilea cel mai mic preț la energie din UE. În timpul acesta, prețul cu care se vindea energia era tot ridicat, peste prețul plafonat de guvern, și producătorii de energie încasau diferența dintre prețul plafonat și prețul de vânzare din bugetul statului. Aceasta este una dintre cauzele deficitului bugetar care a explodat. În primele trei luni ale anului, dat fiind anotimpul și condițiile meteorologice, România a beneficiat de hidroenergie ieftină. Din aprilie, prețurile au început să crească, și pe fondul insuficienței producției, dar și pe fondul faptului că a intrat în revizie unul dintre reactoarele de la Cernavodă, și astfel am ajuns să avem în mod constant unul dintre cele mai mari prețuri la energia de pe piața zilei următoare. România are cea mai mare pondere a energiei pe care o cumpără de pe piața zilei următoare.
Prețurile foarte mari sunt cauzate de dezechilibrele din sistem: există perioade în care producem energie fotovoltaică foarte multă și foarte ieftină, dar care poate dispărea brusc din sistem, creând un efect în lanț și generând scumpiri. Prețul pe care îl plătește România este dublu față de cel plătit de vest-europeni. În toată regiunea est-europeană este o sărăcie energetică destul de mare. Prețurile generate de dezechilibrele din sistem vor costa foarte mult bugetul țării și vor duce la o accentuare a lipsei de competitivitate a produselor românești.
O primă soluție la nivel național pentru această sărăcie energetică este revenirea la mixul energetic, pentru ca producătorii să vândă la un preț constant și rezonabil. Ar trebui construite urgent niște capacități de stocare. Petrișor Peiu a reamintit de importanța construirii Centralei de la Tarnița, care este o imensă baterie cu o capacitate de 1.000 de MW.
Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.