Autor: Petrișor Peiu
După ce au eșuat lamentabil utopiile „green deal” și „fit for 55”, lăsând economia europeană cu cea mai scăzută competitivitate din istorie, echipa nefastei Ursula von der Leyen vrea să îngroape definitiv continentul sub povara unei alte nebunii: așa-numitul program ReArm EU, un program pe patru ani de 800 de miliarde de euro de reînarmare a statelor membre.
Cei 800 de miliarde de euro ar urma să provină din creșterea cu 1,5% din PIB a cheltuielilor pentru apărare pentru fiecare stat membru (650 de miliarde de euro în cei patru ani) plus împrumuturi de 150 de miliarde de euro acordate statelor de către Comisia Europeană. Ca o compensare la vestea creșterii cheltuielilor cu 1,5% din PIB, Comisia promite că nu va introduce cei 1,5% din PIB pentru înarmare din calculul deficitului bugetar care conduce la aplicarea procedurii de deficit excesiv statelor care depășesc un deficit de 3% din PIB .
Hai să exemplificăm cu cazul României: anul trecut, de exemplu, noi am avut un deficit bugetar de 152,7 miliarde de lei (8,65% din PIB), calculat pe metoda „numerar (cash)”. Ursula von der Leyen ne îndeamnă să mai cheltuim încă 1,5% din PIB, adică încă 26,46 miliarde de lei și să ne mai împrumutăm încă 7 miliarde de lei. Cu alte cuvinte să ajungem la un deficit bugetar total de 187 de miliarde de lei, vreo 10,5% din PIB. În schimbul acestor cheltuieli suplimentare, ne asigură ea că nu ne va scrie pe caiet că avem deficit bugetar tot de 8,65% din PIB!
Dar românii vor avea tot o datorie suplimentară anuală de 34 de miliarde de lei. Adică un plus de dobândă de plătit anual de 2,5 miliarde de lei.
Crede cineva cu mintea întreagă că agențiile de rating vor socoti că deficitul nostru bugetar se calculează după regula Ursulei? Nu cumva tot realitatea din trezorerie va conta?
Și-apoi pentru ce să cheltuim suplimentar, să importăm armament de încă 7 miliarde de euro/an? Că noi nu prea mai putem produce acest armament, a avut grijă politica „green deal” și incompetența guvernului să închidă cam tot ceea ce mai mișca prin industria de apărare.
Noi ca noi, că nu avem o datorie publică prea mare față de media europeană (încă puțin sub 55% din PIB față de media UE de peste 80% din PIB), dar ce-or face Grecia (cu o datorie de 160% din PIB) sau Italia (aproape 140% din PIB datorie)?
Comisia Europeană a pierdut total contactul cu realitatea și continuă să îndrepte economia europeană spre haos și stagnare. Datoriile pe care le acumulăm astăzi vor face din majoritatea statelor membre niște bombe financiare cu ceas, care vor exploda la viitoarea criză globală precum a pățit Grecia acum 10 ani.
Deci vreți înarmare? Păi atunci dați afară 200 000 de bugetari, creșteți TVA la 24% și renunțați la comisioanele luate de guvernanți la fiecare contract.
