Autor: Oana-Medeea Groza
Doar 10% din carnea de porc din magazinele din România este de proveniență locală, iar măcelăriile mici au un rol semnificativ negativ în răspândirea pestei porcine, a anunțat Andrei Gușă în emisiunea „Dincolo de propagandă” de la Radio Gold FM
Se apropie sărbătorile de iarnă, care pentru români reprezintă un bun prilej pentru a consuma mai multă carne de porc. În ultimii ani, însă, din ce în ce mai puțină carne provine de la porci crescuți în România, importurile fiind baza. 2,8 milioane de porci sunt crescuți în 2023 în fermele din România, spre deosebire de anul 2016, când erau 4,3 milioane. Din cele 37,5 kilograme de carne de porc mâncate în medie anual de fiecare român, maximum 7 kilograme provin de la animale crescute în țară.
Anul acesta de Crăciun, doar 1 kilogram din 10 de preparate din carne de porc va veni din animale crescute în România, potrivit Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). Ar fi un minim istoric, susține Asociația. Pare că invocarea problemei pestei porcine este un prilej de a diminua efectivele de porci doar în România. Este absurd să credem că doar în România există această problemă, în timp ce în alte țări nu există niciun astfel de pericol și fermierii își susțin activitatea fără probleme. Invocarea la nesfârșit a argumentului pestei porcine doar în România este o minciună gogonată, propagată cu scopul de a distruge zootehnia de la noi din țară.
Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.