Polonia, o țară vecină și susținătoare necondiționată a Ucrainei, va crește ponderea produsului intern brut dedicat apărării, a anunțat președintele său, Andrzej Duda, citat de Le Monde.
„Anul viitor intenționăm să cheltuim 137 de miliarde de zloți (30 de miliarde de euro) pentru apărare. Aceasta reprezintă mai mult de 4% din PIB-ul nostru ”, a declarat președintele polonez în timpul unei expoziții militare la Kielce, citat de agenția PAP.
Varșovia anunță, de asemenea, achiziționarea a patru sisteme norvegiene de rachete antinavă pentru o sumă de aproximativ 16 miliarde de coroane (1,4 miliarde de euro), a anunțat marți producătorul acestora, grupul Kongsberg Defence & Aerospace. Armata poloneză a fost primul client al acestui sistem de apărare de coastă construit în jurul rachetei NSM (Naval Strike Missile) în 2008 și a plasat o nouă comandă în 2014, subliniază Kongsberg într-un comunicat de presă . NSM este o rachetă subsonică care are o rază de acțiune de peste 185 de kilometri și poate fi trasă de pe diverse platforme navale sau terestre împotriva țintelor pe mare sau pe uscat. Potrivit Kongsberg, acesta a fost adoptat de douăsprezece țări, inclusiv Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Germania, Australia, Japonia, Norvegia și Spania.
De la începutul conflictului din Ucraina, Varșovia a semnat numeroase contracte pentru achiziții majore de arme, în principal cu Statele Unite și Coreea de Sud. La sfârșitul lunii august, Washingtonul a aprobat un contract uriaș care include vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache către Polonia în valoare de 12 miliarde de dolari (11,19 miliarde de euro). Alte contracte încheiate cu americanii vizează 32 de avioane de luptă F-35, 366 de tancuri Abrams și sisteme antirachetă Patriot, iar cele cu Coreea de Sud pe o mie de tancuri K2, aproape 700 de obuziere autopropulsate, 50 de avioane de luptă FA-50 și 288 K239 sisteme de lansare multiplă de rachete. Polonia a achiziționat și rachete antiaeriene în valoare de aproximativ 1,9 miliarde de lire sterline (2,23 miliarde de euro) de la filiala britanică a grupului european de arme MBDA.
La începutul lunii august, Polonia a anunțat eventuala desfășurare a aproximativ 10.000 de soldați pentru a proteja, ca măsură „de descurajare”, granița sa de est cu Belarus, un aliat al Moscovei. Polonia a avertizat recent despre amenințarea provocărilor din Belarus și despre potențialele pericole prezentate de mercenarii Grupului Wagner cu sediul acolo. Varșovia acuză, de asemenea, Minsk și Moscova că au orchestrat un nou aflux de migranți în Uniunea Europeană pentru a destabiliza regiunea.
sursă: Le Monde