5.8 C
București
duminică, decembrie 3, 2023
5.8 C
București
duminică, decembrie 3, 2023

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăEditorialeProfeții interne și externe. Simion va urca, Geoană va decădea, e așteptat...

Profeții interne și externe. Simion va urca, Geoană va decădea, e așteptat și Hellvig în joc. Ucraina va deveni “no man’s land-ul” noului război rece.

-

DISTRIBUIE:

Autor: Petru Romoșan

  1. Profeții

Cum am promis saptămâna trecută o încercare de prognoză. Nu ar fi interesant să ne aventurăm cu câteva profeții despre alegerile din 2024, cu șapte luni înaintea alegerilor europarlamentare, primele care vin la rînd? Să încercăm. Deși analiștii de partid și de stat, institutele de sondaje, rămân încă destul de ferm pe pozițiile lor bătătorite, alegerile europarlamentare din România pot aduce o foarte mare surpriză. AUR poate câștiga clar aceste alegeri deși e partidul cel mai puțin pro-european, suveranist care va să zică. E posibil? Da, putem chiar conta pe un asemenea rezultat. Pentru că votul pentru parlamentul european va fi unul în răspăr. Prestigiul UE a scăzut dramatic, mai ales la țară. Au contribuit și măsurile stupide, de birou, de genul tăiatul porcului în curtea proprie. De altfel AUR își va face plinul la sate, în orășele și la marginea marilor orașe. Va avea votul “popular”.

În oglindă marii perdanți vor fi USR și PNL, în ordine partidele cele mai pro-europene. Deși pare un paradox ca partidul cel mai puțin pro-european, care ar trebui să susțină o Europă a națiunilor, să cîștige clar europarlamentarele nu avem de-a face cu un paradox. În Franța la ultimele două alegeri europarlamentare a câștigat Le Ressemblement National (RN), fostul Front Național. Și acolo a fost un vot în răspăr, un vot anti-UE. De altfel strategii AUR ar trebui să se intereseze îndeaproape de campaniile lui RN din Franța la ultimele două runde de alegeri  europarlamentare franceze.

Câștigarea alegerilor europarlamentare de către AUR va schimba dramatic harta politică și pentru celelalte alegeri, locale, parlamentare și prezidențiale. AUR va avea o bună șansă de a se înrădăcina în teritoriu și, de ce nu, de a câștiga și alegerile prezidențiale. Până în noiembrie 2024, NATO se va compromite grav în urma înfrângerii militare din Ucraina, înfrângere care va deveni clară de azi într-un an pentru toată lumea. Iar implicarea totală a SUA în conflictul din Israel, Orientul Mijlociu și Asia Occidentală va slăbi evident autoritatea SUA în țarile NATO și UE. Opinia publică din UE și din România va fi foarte diferită de cea de astăzi. Pentru cei inițiați lucrurile sunt destul de clare de astăzi. De aici într-un an lucrurile vor fi clare și pentru marea masă de alegători.

Deci putem anticipa că AUR va câștiga alegerile europarlamentare, va avea succese surprinzătoare la locale, mai importante la parlamentare care au o dimensiune mai accentuată politic și, poate, chiar va câștiga alegerile prezidențiale.

George Simion, eventual candidat, foarte tânăr (un mare avantaj!) poate avea același succes ca Emanuel Macron în Franța, de pe poziții chiar adverse, sau ca Andrei Duda în Polonia. Riscul e însă ca noul președinte să nu aibă o majoritate în Parlament. Ceea ce evident va complica enorm sarcina noului președinte (de la AUR!).

Contracandidatul eventual, Mircea Geoană, se va duce în jos în anul care a mai rămas până la alegeri o dată cu NATO, în Ucraina.

Marcel Ciolacu va pierde guvernul, cel târziu o dată cu alegerile europarlamentare pierdute. Ciolacu nu va mai fi candidat la nimic. Interviul cretin al lui Marcel Ciolacu cu Dana Budeanu ne arată limpede cât de jos a căzut PSD.

Dar poate candida pentru PNL Eduard Hellvig. Candidatura lui Nicolae Ciucă e o glumă proastă. Despre Hellvig, bătrânii securiști spun, sunt categorici, că nu va mai fi votat un “străin” după catastrofa Klaus Iohannis.

Campania AUR pentru prezidențiale ar trebui să aducă în față figura tutelară a lui Alexandru Ioan Cuza și încă multe alte strategii inteligente. AUR ar trebui să lucreze serios pentru recuperarea electoratului PSD.

2. Situația internațională nu face decât să se înrăutățească de la o zi la alta. E greu să mai ții ritmul.

Ucraina nu mai are practic armată. Nici oameni și nici armament. În loc să se fi așezat pe defensivă, pe apărare, ucrainienii conduși de Zelenski s-au aruncat disperați în ofensive sinucigașe. Rușii nu se grăbesc. Nu sunt preocupați doar de armata ucraineană, care nu prea mai există, ci mai ales de răul care îl pot face economiilor occidentale prin prelungirea conflictului. Economia americană rezistă deocamdată foarte bine dar economiile tărilor din UE intră, una după alta, în recesiune. Inflația continuă să facă ravagii. Negocierile de pace în Ucraina sunt imposibile în condițiile actuale. Cei mai serioși experți prevăd o rezolvare de tip Coreea de Nord/Coreea de Sud care nici până azi nu au semnat un tratat de pace. Adică un nou război rece între SUA și Rusia (plus BRICS).

În Israel, grozăvii peste grozăvii. Toată presa cinstită vorbește despre “genocid”. SUA se implică din ce în ce mai mult cu bani și armament pentru Israel. Cu dislocări impresionante de trupe și material militar în regiune. Obiectivul americam pare a fi recuperarea Orientului Mijlociu pe care l-au cam pierdut în favoarea Chinei (și a BRICS). E vorba de petrol și gaze, de energie. Economia e energie transformată. Un război cu Iranul pare a fi obiectivul major pentru o primă etapă. De asemenea americanii sunt interesați să “disciplineze” Arabia Saudită, pe cale să o piardă în avantajul Chinei. China a devenit principalul client al petrolului și gazelor din Golf.

Întâlnirea de la San Francisco s-a lăsat cu rezultate minime. A fost mai degrabă o întâlnire în care cei doi, SUA și China, s-au observat și au încercat să se păcălească reciproc. Se câștigă timp. Pentru că se pregătește ceva gigantic la frontierele Chinei. SUA încearcă să se apropie de China din toate direcțiile (prin Iran, de exemplu). Iar chinezii sunt foarte conștienți. Nu e vorba doar de Taiwan ci de toată China.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Curtea de Conturi: SUA ar fi țepuit Armata Română cu 213...

„Un audit al Curții de Conturi a descoperit că Guvernul American a omis să livreze Ministerului Apărării Naționale produse și servicii în valoare de...

Grigore Leşe: Melodia „Aşa-i românul” este din folclorul maghiar. Explicația dată...

Artistul Grigore Leşe a spus că melodia „Aşa-i românul", cântată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar, transmite...

Testul SUA pentru Marcel Ciolacu

Autor: Sorin Roșca Stănescu Premierul a bătut șaua ca să priceapă iapa. Înaintea plecării în Statele Unite, el i-a dat elegant un bobârnac peste nas...

Institutul Nézőpont: România nu este înaintea Ungariei din punct de vedere...

Potrivit datelor Eurostat, România nu a depăşit Ungaria în ceea ce priveşte creşterea economică în termeni de paritate a puterii de cumpărare în 2022...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
56,000CititoriConectați-vă
spot_img

Din categorie

spot_img