Cele mai utilizate chatboturi de inteligență artificială sunt infectate cu dezinformare rusă, arată un raport recent realizat de NewsGuard. Studiul, extinzând cercetările din anul trecut, vine pe fondul unei noi informații conform căreia Statele Unite își suspendă parțial eforturile de combatere a activităților cibernetice rusești.
Cercetarea s-a concentrat pe testarea a zece chatboturi populare – inclusiv cele de la Microsoft, Google, OpenAI, You.com, xAI, Anthropic, Meta, Mistral și Perplexity. Constatările sunt îngrijorătoare: într-o treime din cazuri, chatboturile au reciclat informații care provin din rețeaua Pravda, un sistem de propagandă rusă care agregă conținut de la diverse surse, inclusiv presa de stat rusă și influenceri pro-Kremlin.
Rețeaua Pravda, activă din aprilie 2022, a ajuns să influențeze 49 de țări și zeci de limbi. Dintre cele 150 de site-uri implicate în această rețea, aproximativ 40 sunt site-uri în limba rusă care folosesc domenii ce fac referire la regiuni ale Ucrainei. Printre acestea se numără și domenii precum „Denmark.news-pravda.com”, „Trump.news-pravda.com” și „NATO.news-pravda.com”.
Lansată în aprilie 2022, după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, rețeaua Pravda a ajuns să acopere 49 de țări și să opereze în zeci de limbi. În rețea sunt incluse aproximativ 150 de site-uri, dintre care aproximativ 40 sunt în limba rusă și folosesc domenii ce fac referire la diverse regiuni din Ucraina. Pravda nu produce conținut original, ci adună articole și materiale de la mass-media de stat rusă și influenceri pro-Kremlin.
În această linie, NewsGuard subliniază că strategia de dezinformare a fost anticipată într-o conferință din ianuarie 2023, când John Mark Dougan, fost fugar american devenit propagandist al Moscovei, le-a spus oficialilor ruși că „prin promovarea narativelor rusești din perspectiva Rusiei, putem schimba, de fapt, AI-ul la nivel global”.