9.6 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
9.6 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriULTIMUL ACT AL EXISTENȚEI PĂMÂNTEȘTI A LUI MIHAIL GORBACIOV COINCIDE CU ULTIMUL...

ULTIMUL ACT AL EXISTENȚEI PĂMÂNTEȘTI A LUI MIHAIL GORBACIOV COINCIDE CU ULTIMUL ACT AL ISTORIEI ACELEI ORDINI MONDIALE CĂREIA A VRUT SĂ ÎI PUNĂ CAPĂT

-

DISTRIBUIE:

Autor: Adrian Severin

Filosofii spun că rezolvarea contradicțiilor nu are loc prin dispariția uneia singure dintre forțele în opoziție. Când unul dintre contrarii moare, moare și celălat. Numai așa se stinge contradicția în cauză.

Pe de altă parte, generalizând legea lui Lomonosov-Lavoisier, putem spune că și pe terenul confruntărilor (geo)politice nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, ci totul se transformă.

Mihail Gorbaciov a încercat să pună capăt Războiului rece, respectiv contradicției dintre comunism și capitalism, transformând unul dintre contrarii – URSS, cu convingerea că renunțarea la opoziția față de capitalism va obliga și blocul capitalist, condus și sintetizat de SUA, să se transforme.

Utopie! – strigă unii. Trădare! – strigă alții. Cu toții arată cu degetul către capitalismul neo-liberal și neo-conservator nereformate. Cu toții subliniază că bipolarismului ucis de Gorbaciov nu i-a urmat multipolarismul fraternal propus de el, ci unipolarismul.

Pe când Uniunea Sovietică dispărea, apărea Uniunea Europeană, și nu ca federație de state națiune, ci ca un Nou Sfânt Imperiu Roman de Națiune Germană. Pe când Internaționalismul comunist era abandonat, irupea globalismul progresist neomarxist. Pe când socialismul dogmatic își dădea duhul, se impunea corectitudinea politică și mesianismul transatlantic.

Cu alte cuvinte, transformarea polului sovietic, în condițiile în care polul opus a dorit să se perpetueze în loc să se transforme la rândul sau, l-a determinat pe acesta din urmă, Occidentul colectiv euro-atlantic, să creadă că poate sintetiza ambele laturi ale vechii contradicții în persoana sa. Abia aceasta s-a dovedit a fi o imposibilitate și astăzi vedem că o atare utopie unilateralistă, asemenea utopiei marxist-leniniste căreia i-a pus capăt Gorbaciov, moare în chinuri, pentru a face loc unei adevărate noi ordini mondiale.

Noua ordine, încă în fază embrionară, nu va fi însă cea visată de Gorbaciov, respectiv nu va fi una euro-centrică, ci una care se va naște sub semnul Asiei, cu o Rusie întoarsă cu fața spre Orientul euro-asiatic.

În această lume complicată, câți îl pot judeca de îndată pe Mihail Gorbaciov?! Câți pot accepta că pacea este mai importantă decât puterea sau că libertatea este mai importantă decât prosperitatea sau că adevărul care face bine este mai important decât minciuna care face plăcere sau că soarta viitoarelor generații este mai importantă decât simpatiile contemporanilor? Rațiunea omului de rând nu poate cuprinde rațiunea omului de stat. Este trist, dar așa este.

Iar dacă nu vom putea ceda tentației de a judeca repede, ar fi util să nu omitem a observa trei fapte: soarele supremației occidentale apune însângerat în Afganistan și Ucraina; Vladimir Putin s-a recules la scriul lui Mihail Gorbaciov, căruia i-a reproșat “cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX”; în 1990, România și-a putut păstra integritatea teritorială (și) datorită lui Mihali Gorbaciov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Înregistrările BOMBĂ despre traficul de influență și corupția din România –...

Autor: Oana-Medeea Groza Jurnalista Iosefina Pascal a abordat subiectul dezvăluirilor incendiare referitoare la rețeaua lui Florian Coldea și la corupția de la nivelul statului, în...

Părintele Ciprian Mega: o lecție de patriotism și demnitate românească, tocmai...

Autor: Ionuț Țene Pe părintele Cipiran Mega nu l-am cunoscut personal, ci doar prin comunicarea privată, printr-o o rețea de socializare în anul 2016, când...

Liviu Alexa: Ma bag in razboiul Dines vs Cancan & RTV....

Autor: Liviu Alexa Daniel Dines e un miliardar pe hartie generat de bule si controverse bursiere care a fatat un unicorn ce, paradoxal, a fost...

Continuă bătaia de joc la Capitală – acum cu actori reșapați.

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a prezentat și comentat situația de la București, unde medicul...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img