-0.9 C
București
marți, decembrie 5, 2023
-0.9 C
București
marți, decembrie 5, 2023

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriUn profesor britanic creează o universitate liberă ca rezistență la „wokism”

Un profesor britanic creează o universitate liberă ca rezistență la „wokism”

-

DISTRIBUIE:

Eric Kaufmann, profesor de științe politice acuzat de „suprematism alb”, va inaugura în ianuarie un Centru de științe sociale heterodoxe, împotriva „culturii anulării” la universitate, scrie Le Figaro.

Academician renumit, șef al departamentului de științe politice de la Birkbeck College de la Universitatea din Londra, Eric Kaufmann și-a văzut cariera schimbându-se brusc. Publicarea în 2019 a eseului său, Whiteshift: Populism, Immigration and the Future of White Majorities s-a dorit a fi o încercare de a explica o mișcare de panică identitară care, potrivit lui, a dus la alegerea lui Donald Trump sau la Brexit. Așa a primit o recenzie strălucitoare în The Economist.

Dar teza sa, care denunță în special creșterea sentimentului „anti-alb” încurajat de elitele politice și mass-media din stânga, i-a adus o campanie de calomnie în presă și în numeroase universități.

În urma publicării cărții, studenții de la Universitatea din Bristol au demonstrat înainte de o prelegere pe care urma să o susțină acolo, acuzându-l că este un rasist și un „supremacist” alb. Chiar dacă a repetat că el însuși este de rasă mixtă (născut în Hong Kong și de origine chineză, slavă și latină), nimic nu a ajutat: a fost „anulat , împiedicat să-și continue activitatea cu calm.

Acuzațiile aduse împotriva mea și răspunsul pe care l-au primit de la Universitatea din Londra au fost stresante pentru că nu am știut niciodată de ce sunt acuzat ”, explică el. „Și dacă ar fi hotărât să-mi dea o sancțiune universitară, asta ar fi sfârșitul muncii mele, nu aș fi reușit niciodată să găsesc un post având în vedere importanța reputației în mediul academic”, adaugă -el. Cu toate acestea, este convins, cartea sa doar „a arătat în ce măsură a fi alb poate deveni uneori dăunător pentru anumite pături ale populației”. O teză care a fost condamnată din punct de vedere moral înainte ca noi să încercăm măcar să contra-argumentăm sau să dezbatem cu el, crede el.

Hărțuirea la care a fost supus reflectă, potrivit lui, „slăbirea libertății academice în mediul academic britanic”. Și chiar dacă fenomenul i se pare pentru moment „ mai puțin grav decât în ​​America de Nord ” (el însuși a crescut în Canada), Eric Kaufmann notează că din ce în ce mai mult, presiunea celor mai radicali activiști dintre studenți asupra instituției academice „încurajează profesorii să cenzureze o parte din analizele lor ”.

El citează un studiu pe care l-a raportat în cartea sa: dintre profesorii de științe umaniste care au votat pentru Brexit, doar 20% au îndrăznit să-și dezvăluie public convingerea.

„Științele sociale sunt din ce în ce mai închise controverselor”

Pentru a recrea un spațiu de încredere în învățământul superior și cercetare și pentru a încuraja dezvoltarea unei adevărate libertăți academice în științele sociale, Eric Kaufmann a decis să creeze un Centru de cercetare pentru științe sociale heterodoxe, care își va deschide porțile studenților în 2024 și care va fi ataşat Universităţii din Buckingham.

Această abordare se bazează pe convingerea lui John Stuart Mill că cunoașterea este întotdeauna produsul unei confruntări directe între idei”, adaugă el. Științele sociale sunt din ce în ce mai închise, închise controverselor.”

Și pentru a da câteva exemple de fenomene sociale despre care nu se aude nicio interpretare alternativă la opinia dominantă la universitate: „ luați diferențele de reprezentare între persoane de sex sau origine etnică diferită: aceasta este doar consecința discriminării, sau ar putea fi implicați și alți factori? Dacă 75% dintre adolescenții LGBT din Statele Unite suferă de probleme psihologice, este doar din cauza homofobiei pe care o experimentează sau există alte legături cauzale? Dacă există un singur răspuns acceptat la aceste probleme, atunci este dificil să descoperi întregul adevăr. Pentru a înțelege pe deplin fenomenele de coeziune socială, integrare, anomie… trebuie să fim capabili să studiem liber toate aceste fenomene sociale.”

Centrul său de cercetare, al cărui profesor va fi pentru moment dar unde intenționează să atragă „din ce în ce mai mulți refugiați academicieni”, le va oferi celor șaizeci de studenți pe care speră să îi recruteze (pe lângă utilizatorii de internet, care vor putea să găsiți materialele educaționale online pe un site dedicat ) un curs despre „originile, dinamica și implicațiile ideologiei culturale a claselor dominante”. Acesta va fi completat de data aceasta cu un curs despre ideologia politicilor culturale.

Dar nu riscă să promoveze pur și simplu predarea unei ideologii conservatoare, concurând cu cea care stă la baza mișcării „woke”? „Acesta este într-adevăr riscul dacă nu suntem atenți: scopul meu este să permit ca toate opiniile să fie exprimate în clasă, iar eu voi juca avocatul diavolului pentru a forța mereu elevii să gândească împotriva lor, se apără el. Aceasta este ceea ce separă ideologia de cunoaștere: o ideologie este de nefalsificat, imposibil de evaluat și deci de contrazis. Este un sistem închis și autoreferențial; în timp ce știința trebuie să prezinte dovezile a ceea ce afirmă și să răspundă la o analiză logică, empirică.

sursă: Le Figaro

1 COMENTARIU

  1. „Această abordare se bazează pe convingerea lui John Stuart Mill conform căreia cunoașterea este întotdeauna produsul unei confruntări directe între idei”…… iata ca se pot evita cacofoniile pe care le ciesc si aud tot mai des si care nu erau permise acum ceva timp, asa cum nici miscari gen „woke” nu erau permise.
    „…. că cunoașterea este întotdeauna produsul unei confruntări directe între idei”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Andrei Gușă: Vizitele lui Iohannis nu au absolut nicio legătură cu...

Andrei Gușă: Nu mă interesează atât de mult cât costă vizitele lui Iohannis, ci faptul că nu au absolut nicio legătură cu problemele reale...

Ukrayinska Pravda: Zelenski a rupt Armata in două

Vladimir Zelensky comunică cu unii comandanți ai Forțelor Armate ale Ucrainei, ocolindu-l pe comandantul șef Valery Zaluzhny, ceea ce îl împiedicăpe acesta să conducă...

Scandal uriaș de corupție la Vatican și probleme teritoriale în Venezuela

Autor: Oana-Medeea Groza Jurnalista Iosefina Pascal a prezentat, în emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, scandalul uriaș de corupție de la Vatican. În Italia,...

Blocarea granițelor in Polonia și Slovacia pentru șoferii ucrainieni provoacă dezastru...

Şoferii camioanelor care vor să treacă din România în Ucraina prin vama Halmeu au de aşteptat la o coadă de 11 ore, după ce...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
56,300CititoriConectați-vă
spot_img

Din categorie

spot_img