Comisia Europeană a propus miercuri celor 27 de state membre să acorde Ucrainei un ajutor de 18 miliarde de euro în 2023, sub formă de împrumuturi a căror dobândă va fi suportată de statele membre.
„Această asistență financiară stabilă, regulată și previzibilă, cu o medie de 1,5 miliarde de euro pe lună, va acoperi o parte semnificativă a nevoilor de finanțare pe termen scurt ale Ucrainei pentru 2023; Autoritățile ucrainene și Fondul Monetar Internațional estimează că vor fi între 3 și 4 miliarde de euro pe lună”, a declarat executivul european într-un comunicat.
Împrumuturile sunt planificate pentru o durată maximă de 35 ani. Ucraina ar trebui să ramburseze capitalul începând cu anul 2033. Fondurile puse la dispoziția Ucrainei vor fi împrumutate de Comisia Europeană.
Plata fondurilor ar trebui să fie însoțită de reforme judiciare și, în special, de combaterea corupției, precum și de respectarea statului de drept. Comisia se angajează să „verifice că aceste reforme au fost efectiv puse în aplicare în momentul plății”. Ajutorul propus va asigura că „statul ucrainean continuă să funcționeze, că cetățenii pot beneficia de servicii publice esențiale și că infrastructura distrusă de Rusia poate fi reconstruită”, a declarat președintele executivului european, Ursula von der Leyen.
Comisia speră că această propunere va fi adoptată de Consiliu (statele membre) și de Parlamentul European până la sfârșitul anului, astfel încât primele fonduri să poată fi plătite până în ianuarie 2023. În 2022, UE a oferit un ajutor de aproximativ 6 miliarde de euro țării, care are statut de candidat. În timp ce economia ucraineană este devastată de aproape nouă luni de ofensiva rusească, FMI prognozează o recesiune de 35% din PIB pentru Ucraina în 2022.
sursă: lefigaro.fr