27.6 C
București
joi, iunie 20, 2024
27.6 C
București
joi, iunie 20, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăExterne”Biserica Ortodoxă Bulgară, în pericol de schismă!” Suveraniștii bulgari îi indică pe...

”Biserica Ortodoxă Bulgară, în pericol de schismă!” Suveraniștii bulgari îi indică pe americani ca vinovați.

-

DISTRIBUIE:

Un partid politic suveranist bulgar îi cere președintelui Rumen Radev să convoace un Consiliu Consultativ de Securitate Națională din cauza ingerinței străine în viitoarele alegeri patriarhale. Preasfințitul Patriarh Neofit, care a prezidat Biserica Bulgară timp de 11 ani, a decedat în martie . Succesorul său va fi ales pe 30 iunie.

„Biserica noastră a fost condusă în schismă, ca și Biserica ucraineană”, avertizează Partidul Renașterii, relatează Glasove .

Ca pilon al societății bulgare, Biserica Ortodoxă Bulgară este un factor de securitate națională, „și este inacceptabil ca ea să fie controlată de agenți de influență străină prezentați ca clerici”, avertizează partidul.

„Rolul SUA în acest proces de control al Bisericii Ortodoxe Bulgare este evident. Este clar că acest lucru se realizează cu cooperarea Patriarhului Ecumenic și a unor mitropoliți și episcopi bulgari care au încălcat canoanele și au slujit cu schismatici în Turcia”, explică partidul Renașterii.

Pe 19 mai, trei mitropoliți și doi episcopi bulgari au co-oficiat o slujbă cu doi „episcopi” ai „Bisericii Ortodoxe din Ucraina” schismatice în timpul vizitei la Istanbul. Printre aceștia s-a numărat și mitropolitul Nicolae de Plovdiv, care, dacă rămâne în cursă, este un candidat popular la tronul patriarhal.

Înaltpreasfințitul Mitropolit Gabriel al Loveciului, cunoscut pentru poziția ortodoxă puternică față de problema ucraineană, a confirmat că episcopii au acționat voit fără aprobarea Sfântului Sinod din Bulgaria, care nu a recunoscut niciodată legitimitatea organizației schismatice ucrainene.

Declarația partidului continuă:

”Biserica Ortodoxă Bulgară, la fel ca statul bulgar, este condusă conform scenariului ucrainean. Biserica noastră este condusă în schismă, precum Biserica ucraineană, iar statul nostru la război ca statul ucrainean. Dacă vrem să evaluăm consecințele acestei schisme, fiecare dintre noi poate examina cu atenție schisma din Biserica ucraineană, persecuțiile și atacurile fizice asupra preoților de acolo. O Biserică unită și independentă este o componentă importantă a unui stat unit. Din punct de vedere istoric, ori de câte ori statul nostru și-a pierdut independența, și Biserica și-a pierdut independența.”

Prin urmare, „Dorim ca președintele Rumen Radev să convoace imediat un Consiliu Consultativ de Securitate Națională cu privire la problema interferenței SUA în alegerea Patriarhului Bulgariei, care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Bulgariei”, conchide partidul.

Alții din Bulgaria au dat același avertisment. Profesorul teolog Ivan Zhenev a vorbit despre slujba din Turcia ca pe o mișcare de PR a Metropolitului Nicolae din Plovdiv. „Odată cu venirea alegerilor, euro-atlanticismul este foarte în vogă. Patriarhul Bartolomeu, în spatele căruia stă Departamentul de Stat — este foarte prestigios să fii în relații bune cu el. Mitropolitul Nicolae s-a dus să se închine acolo și să-și asigure sprijin”, a spus teologul.

Kostadin Kostadinov, fondatorul și președintele Partidului Renașterii, a făcut, de asemenea, remarci personale. „Nu este un secret pentru nimeni că Patriarhia noastră se află sub o puternică presiune americană, iar Bartolomeu joacă rolul armei principale în această presiune”, a spus el luna trecută.

Slujba oficiată alături de schismatici a stârnit, de asemenea, un șir de scrisori de protest și proteste fizice din partea clericilor, monahilor și laicilor bulgari.

Cu o asemenea tensiune, trei ierarhi, IPS Mitropoliții Gabriel de Lovech, Serafim de Nevrokop și Daniil de Vidin au făcut un apel la rugăciune sporită în perioada premergătoare alegerilor patriarhale.

sursa: orthochristian.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

De ce ne mai cere Ursula von der Leyen încă un...

Autor: Petrișor Peiu În mandatul  Comisie Europene conduse de către Jean Claude Juncker, 2014- 2019, Uniunea Europeană a avut o creștere economică medie de 2,2%,...

Lovitura lui Alexa! Interviu exclusiv cu fostul premier albanez ce-l acuză...

Autor: Liviu Alexa Notele mele: Sali Berisha nu e un tip oarecare. La 79 de ani, e ca o roca, ii merge mintea ca laserul si...

Sute de persoane audiate pentru fraudă electorală și liderii județeni trimiși...

Autor: Oana-Medeea Groza Sute de persoane au fost audiate în cadrul unui dosar penal deschis cu privire la frauda electorală! Se întâmplă într-o localitate din...

Mircea Geoană – ajutat de lideri PSD să devină Președintele României...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a realizat o analiză amănunțită a activității și parcursului politic...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img