10.5 C
București
vineri, martie 28, 2025
10.5 C
București
vineri, martie 28, 2025

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriCând Africa se trezește
Data publicării: decembrie 18, 2022 12:21

Când Africa se trezește

Data publicării: decembrie 18, 2022 12:21

DISTRIBUIE:

Autor: Guy Mettan

În timp ce Joe Biden ține marele său summit african la Washington, recomand unul dintre ultimele podcast-uri ale jurnalistului camerunez Alain Foka (*). El amintește câteva adevăruri de bază despre Africa, și anume că, atunci când vine vorba de evocarea acestui continent, totul este distorsionat, începând cu cifrele și faptele care par cel mai bine stabilite.

Hărțile lumii mint cu un aplomb pe care nimeni nu se gândește să-l conteste. Astfel, proiecția Mercator folosită de obicei pentru a reprezenta lumea pe hartă răsucește suprafețele în detrimentul acestui continent. Pe hărți, Rusia apare de două ori mai mare decât Africa, deși, de fapt, este aproape de două ori mai mică. Similar, Groenlanda pare de două ori mai mare decât Africa, deși Africa o poate conține de zece ori! Asemănător Franța pare la fel de mare ca Mali, chiar dacă este, de fapt, de două ori mai mică decât ea.

Imposibilitatea de a reprezenta o sferă pe o suprafață plană distorsionează percepțiile. Există o proiecție, numită Robinson, care respectă zonele. Cu toate acestea, are defectul de a reduce distanțele dintre continente. Coincidența face că nu este niciodată folosită de cartografi, deoarece erodează superioritatea atavică a nordului față de sud. Nordul pare mai puțin dominant, iar sudul mult mai proeminent. Harta este, prin urmare, un instrument politic, un instrument de putere care servește la minimalizarea continentului negru.

Același lucru este valabil și în cazul demografiei, potrivit lui Foka. Acest continent este prezentat ca supraaglomerat, afectat de o rată a natalității nebună. Macron și-a amintit acest lucru în timpul ultimului său turneu african. Toate acestea fac parte din clișeul care guvernează Africa, deși în realitate continentul este subpopulat. India, care este de numai 1,5 de ori mai mare decât RDC (Republica Democrată Congo), are 1,3 miliarde de locuitori, în timp ce RDC este considerată supraaglomerată cu doar o sută de milioane de locuitori! Același lucru este valabil și pentru Camerun, care este considerat supraaglomerat cu 25 milioane de locuitori, în timp ce Bangladesh are 160 milioane de locuitori pentru un teritoriu de 2,5 de ori mai mic. În ceea ce privește Franța, are 67 milioane de locuitori în jumătate de milion de kilometri pătrați, în timp ce Mali are de trei ori mai puțin pe un teritoriu de două ori mai mare. Nigeria, campioana la toate categoriile de natalitate, are doar 25 milioane de locuitori, deși este de 3,5 de ori mai mare decât Germania, care are de trei ori mai mulți locuitori, dar nimeni nu se gândește să spună că este supraaglomerată.

Aceste clișee au fost atât de răspândite și atât de des amintite încât chiar și africanii cred în ele și consideră tinerețea și vitalitatea lor demografică drept probleme, mai degrabă decât oportunități. Chiar dacă asta înseamnă să alimentezi temerile oamenilor paranoici care văd Africa ca pe o amenințare la adresa supraviețuirii speciei umane și se tem să fie copleșiți de africani.

Există însă un domeniu pentru care țările bogate nu disprețuiesc Africa, acela al resurselor naturale și al terenurilor arabile, care până acum au fost în mare măsură insuficient exploatate. Acest continent deține un potențial economic a cărui magnitudine abia acum începe să fie cu adevărat înțeleasă. Bauxita, uraniul, coltanul, cobaltul, diamantele, aurul și chiar petrolul și gazele sunt jefuite cu brutalitate, cu ajutorul milițiilor armate, din zone cum ar fi estul Congo și Republica Centrafricană. Agricultura tradițională de subzistență pe bază de mei a fost sacrificată acolo prin importuri subvenționate de grâu european și nord-american. Cacaoa și bumbacul și-au văzut prețurile zdrobite de cartelul importatorilor care au făcut totul pentru a preveni apariția industriilor locale de prelucrare.

Americanii, chinezii, rușii, francezii, toți se ciocnesc pentru a-și menține sau a-și spori puterea pe continent. Dar va veni o vreme, inevitabil, când africanii vor dori să repatrieze valoarea adăugată pe continentul lor. În loc să i se opună, Europa ar trebui să însoțească această mișcare. În caz contrar, va deveni din punct de vedere economic micro-peninsula care a fost întotdeauna din punct de vedere geografic.

(*) podcast-urile jurnalistului camerunez Alain Foka:

sursă: arretsurinfo.ch

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ULTIMELE ŞTIRI

Scene senzaționale la Monaco: Liviu Alexa o deconspiră pe Laura Vicol

Autor: Liviu Alexa Laura Vicol vrei sa iti dau si explicatiile de la imaginile asteaaaaaaa? faaaaa! - imaginile sunt realizate la sass cafe , la monte...

Liviu Alexa, despre problemele care se pot remarca la nivelul campaniilor...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Liviu Alexa a analizat problemele care...

Spânu: Călin Georgescu îl sabotează în mod clar pe Simion, liderul...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Ion Spânu a oferit o serie...

Cinci motive pentru care nu trebuie să ratezi filmul „Generația de...

De azi, 27 martie, toate cele 3 episoade ale mini-seriei documentară dedicată tricolorilor sunt disponibile pe platforma Voyo: proiectul regizat de Remus Achim propune o...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img