6.9 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
6.9 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăJustiţieCurtea de Conturi, anchetată de Kovesi. Nereguli la un proiect european de...

Curtea de Conturi, anchetată de Kovesi. Nereguli la un proiect european de 30 milioane de euro

-

DISTRIBUIE:

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a demarat o anchetă la Curtea de Conturi din România. Vizat în dosarul penal este un proiect din fonduri UE, intitulat ”CCR-SAI pentru cetățean”, în valoare totală de 30 milioane de euro, anunță  Sindicatul Național al Auditorilor Publici Externi din România (SNAPER). Sindicatul a atras atenția în nenumărate rânduri asupra neregulilor din acest proiect derulat de Curtea de Conturi.

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, a deschis un dosar penal ce vizează proiectul desfășurat la nivelul Curții de Conturi, intitulat ”CCR-SAI pentru cetățean”, a anunțat Sindicatul Național al Auditorilor Publici Externi din România (SNAPER).

Proiectul, cu o valoare totală de 29.914.397,07 euro, din care 25.123.266,26 euro de la UE și 4.791.130,81 Euro contribuție proprie, a fost finanțat din Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 și avea ca termen de finalizare data de 09.08.2022, însă a fost prelungit ulterior prin acte adiționale până la data de 09.09.2023. Parchetul European este un organism al Uniunii Europene, responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE, inclusiv frauda, corupția, spălarea banilor și frauda transfrontalieră în materie de TVA. SNAPER a atras atenția încă de la începutul acestui an că, deși declarativ proiectul ”CCR-SAI pentru cetățean” viza o reformă instituțională al cărui scop era de a-și consolida capacitatea de a realiza activitatea de audit public extern în conformitate cu standardele internaționale în domeniu și așteptările societății, în realitate s-a produs o transformare a Curții de Conturi a României, dintr-o instituție cu atribuții de control, într-o instituție cu rol de îndrumare, consiliere și consultanță.

Impact asupra siguranței naționale

Potrivit SNAPER, prin acest proiect anchetat acum de Parchetul European, conducerea CCR a aprobat noul Regulament de Organizare și Funcționare al Curții de Conturi, ce conține modificări majore cu adăugări la lege ce pot avea un impact asupra siguranței naționale.

”Prin acest nou Regulament, în afara faptului că se încalcă prevederile constituționale, se dorește și o slăbire substanțială a rolului, puterii și a atribuțiilor Curții de Conturi, în condițiile în care, după cum bine știm, în țara noastră auditul intern și controlul intern managerial din cadrul instituțiilor publice ale statului nu funcționează, întotdeauna, în mod corespunzător. Noul Regulament al CCR a fost modificat nelegal, printr-o Hotărâre de Plen (cu adăugiri la lege) întrucât, atât anterior noului Regulament, dar mai ales odată cu modificările aduse Legii nr. 94/1992 privind funcționarea CCR, prin noul Regulament (ce încălca în mod grav independența auditorului), constatările auditorilor publici externi sunt „băgate la sertar” de către conducerea Curții de Conturi prin nevalorificarea corespunzătoare a acestora”, se arată într-un comunicat al SNAPER.

Bani aruncați pentru destructurarea instituției

Cei 30 de milioane de euro au fost fost utilizați, de fapt, pentru destructurarea Curții de Conturi, susțin sindicaliștii din sistem. Astfel, noua viziune transpusă în regulament transformă sancțiunile pentru abaterile de la principiile legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficienţei şi eficacităţii în simpe recomandări. Aceste principii, de altfel, au fost și puse în practică din acest an, astfel că toate neregulile majore și, în marea lor majoritate penale, constatate de controalele Curții de Conturi, au fost urmate doar de recomandări și termene de conformare. ”Prin această modificare (operate neconstituțional printr-o Hotărâre de Plen, și nu prin lege), toate pârghiile pe care Curtea de Conturi le are la dispoziţie în realizarea atribuţiilor sale constituţionale vor fi înlocuite cu o simplă recomandare, fără ca autorităţile auditate să aibă vreo obligaţie echivalentă. Consecinţa acestei modificări este eliminarea mijloacelor prin care se poate asigura punerea în practică a măsurilor de înlăturare a deficienţelor, afectându-se, totodată, rolul Curţii de Conturi în arhitectura statului român, cel de a exercita controlul asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public”, a mai precizat conducerea Sindicatului Național al Auditorilor Publici Externi din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

SRS: Cozmin Gușă, candidat independent la președinția României. Detalii despre decizia...

Informația momentului: analistul politic Cozmin Gușă va candida la președinția României ca independent! Anunțul a fost făcut de jurnalistul Sorin Roșca Stănescu, în direct...

Spânu: Institutele de sondare ce manipulează să fie pedepsite penal!

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Ion Spânu a analizat critic Eurobarometrul...

Israelul trebuie să se mulțumească cu faptul că n-a avut victime...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Cristian Diaconescu a vorbit despre...

Petrișor Peiu: Ungaria, Slovacia și Austria sunt „țări putiniste” pentru că...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, Petrișor Peiu a analizat profilul economic al unor state...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img