Autor: Andrei Gușă
Astăzi la Dosar de Candidat discutăm despre Emil Florin Albotă, deputat PSD la primul mandat, „locotenent” al baronului de Olt Paul Stănescu, respectiv fiu al unei mame care este campioană absolută a contractelor cu statul. În această iarnă este previzibil că va candida pentru un nou mandat de parlamentar.
Licențiat în Construcții Civile, Industriale, și Agricole, în cadrul Universității de Construcții Tehnice din București, Emil Albotă și-a aprofundat studiile în Metodele de Calcul ale Structurilor. Este și doctorand în Inginerie Civilă, domeniul “Siguranţei Construcţiilor si Ingineriei Seismice”. Fost prim-vicepreşedinte al UNPR Olt, partid controlat de generalul Gabriel Oprea, Emil Albotă a candidat la Primăria Slatina în anul 2012, obținând 10% din voturile alegătorilor.
Fost Secretar de Stat al Ministerului Educației în perioada 2014-2016, Emil Albotă este în prezent vicepreședinte PSD Olt – adică „locotenentul” baronului Paul Stănescu, respectiv deputat ales din partea PSD în anul 2020, comisia pentru transporturi și infrastructură. Activitatea parlamentară a lui Emil Albotă constă în 54 de propuneri legislative, 5 moțiuni, respectiv 3 luări de cuvânt, adică aproape una pe an. Dacă în parlament nu a fost foarte activ, acest fapt se datorează probabil activității intense desfășurate în afaceri. Doar că nu este vorba despre afacerile sale, ci despre afacerile mamei sale, după cum susține Albotă. Și nu de afaceri normale, ci de afaceri cu statul. Muulte afaceri cu statul. „Că doară astea-s cele mai bune, nu-i așa ne-a Emile?”
Boom-ul financiar pe care l-au înregistrat cele două firme aflate pe numele mamei sale, Violeta Albotă, a inceput în 2017 odata cu numirea lui Emil Albotă la conducerea Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC). Asftel că, periodic, cele două firme – una de construcții și alta de inginerie – au reușit să primească tot mai multe contracte publice din care familia Albotă și-a sporit considerabil sumele din conturi. Astfel, conform presei locale, Transcom Caraiman SRL a pus mâna în perioada octombrie-noiembrie 2017 pe 59 de contracte în urma unor achiziții directe, derulate cu bani publici. Este vorba de diverse servicii de proiectare, avizare, topografie etc. care au fost cumparate în numele comunelor Nicolae Titulescu, Redea, Tia Mare, Schitu, Gircov, Priseaca, Bobicesti, Calui și Corbu. Notă discordantă nu a facut nici Consiliul judetean Olt, care a apelat și el la serviciile oferite de cele doua firme ale familiei Albotă. „Că la așa firme performante, era și păcat să le rateze chiar CJ-ul condus informal de baronul Paul Stănescu.”
Idem, Advance Design Building Company SRL, înființată în 2016, și deținută tot de mama deputatului Emil Albotă a avut parte de 13 achiziții directe, de servicii de inginerie din partea primăriilor din județ, în cuantum total de aproximativ 730.000 de lei, potrivit Jurnalul.ro. Între anii 2014-2016, Transcom Caraiman SRL a beneficiat de 24 de contracte în valoare totală de circa 900.000 lei. În urma acestor înțelegeri parafate cu primăriile din județ, Transcom Caraiman SRL a raportat în anul 2016 afaceri de 5,1 milioane de lei și un profit net de 560.000 lei, cu doar 20 de angajați. Și Advance Design Building Company SRL a început în forță, și în primul său an de activitate a raportat un profit net de 266.000 lei, cu numai doi angajați. „Ar fi trebuit declarați angajații anului 2016, ce să mai!”
În concluzie, deputatul Emil Albotă a avut de completat 7 pagini în declarația de interese, pentru contractele cu statul, toate ținând de firmele mamei sale, în vârstă de 73 de ani. Cele mai multe contracte sunt obținute prin achiziție directă, nu prin licitație, cu primării din județ. Zice Albotă: „Nu ascund nimic, nu am furat nimic de la nimeni! Nu are treabă firma cu politica”. Consideră că „se pun multe lucruri în cârca politicii”, dar firma a evoluat „datorită experienței”. „Normal. Experiența de a obține contracte cu statul. Că doar o mână spală pe alta și amândouă spală fața. De ce nu mergi nea Emile să preiei afacerile mamei, să n-o mai lași să muncească la 73 de ani. Să câștigi niște experiență – poate te învață cum a reușit în câțiva ani să parafeze peste 100 de contracte cu statul. Că doar n-a avut treabă cu politica, nu?”
Potrivit declarației de avere, Emil Albotă deține 11 terenuri, 13 imobile, conturi bancare, bijuterii, pe scurt tot ce trebuie. Averea lui s-ar ridica la doar 1,5 milioane de lei. Asta dacă nu ținem cont de cei 12,3 milioane de lei pe care firma mamei sale i-a câștigat exclusiv din contracte cu statul, asta doar în perioada 2020-2022, din muncă, evident, cinstită. Ei bine, stimați ascultători, acesta este domnul pe care PSD ni-l propune pentru Parlamentul României. Cert este că, dacă ar fi să luăm de bune performanțele Alboților în afaceri, doamna Violeta Albotă, mama lui Emil, este de departe mult mai calificată decât fiul ei să ne ceară un vot pentru parlament.