(transcrierea editorialului vorbit din emisiunea “Ce-i în gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM)
Autor: Cozmin Gușă
Cei care urmăriți ce vorbesc și ce scriu, știți că sunt un vechi susținător al CEC-ului. Printre altele. pe vremuri, acum 18 ani mai precis, 17 ani și ceva, am împiedicat, cu puterea pe care o aveam, eram în politică, eram deputat, o privatizare rapidă a CEC-ului către banca maghiară OTP Bank, moșită în vremurile alea de către Verestoy Attila și Viorel Hrebenciuc, împreună cu alți complici din politică, o crimă financiară pe care aveau să o săvârșească. Cu diversele ocazii pe care le-am avut, de câte ori am putut, am apărat această instituție, care a rămas singura instituție bancară cu capital românesc integral de stat și, tocmai din acest motiv, vă semnalez un lucru foarte grav, și când zic vă semnalez, vă semnalez și vouă, goldiștilor, le semnalez, dar cam fără speranță, și celor din structura serviciilor secrete, care mai au România pe uniformă, ca să nu zic pe tricou, CEC-ul este atacat și asaltat de către rezerviștii lui Coldea și nu numai de către ei, care impun diverse creditări de tip clientelar unor firme agreate de către ei și fac presiuni pentru acest lucru.
Presiunile sunt făcute chiar de către Ministrul de Finanțe, incompetentul Câciu, care, în favoarea acestor rezerviști, care sunt doar simbolizați de Coldea, nu-i doar el pe acolo, impune diverse decizii conducerii CEC, chiar din biroul lui de la Ministerul de Finanțe. Deci, domnilor de la SRI, dacă țineți sub monitorizare aceste birouri, și ar trebui să le țineți, ar trebui să știți despre aceste lucruri. Vă dau un exemplu. Nu vorbesc despre creditele de zeci și sute de milioane date unor miliardari români, care fac pe patrioții, dar își țin banii la saltea prin bănci străine și își desfășoară afacerile pe creditele de la CEC. Vă dau un alt exemplu legat de două mari firme care construiesc și vând apartamente în București și în România, nu vă mai dau numele, că sunt doar două, alea la care le vedeți reclama peste tot; ei bine, uneia dintre aceste firme, în spatele căreia se spune că se află inclusiv banii lui Florian Coldea, i-a fost acordat de la CEC un credit, țineți-vă bine, de 80 de milioane de euro, având o situație dificilă, totuși, acea firmă. Vă închipuiți cum se numește, repet, nu-i dau numele.
Cealaltă firmă, care sigur e susținută probabil de cei care sunt împotriva lui Coldea, a rămas cu buzele umflate, dar, având susținere politică, se fac presiuni ca să i se acorde și ei cel puțin 50 de milioane de euro credit. Asta nu s-a întâmplat până în acest moment, pentru că are, repet, susținere politică și ăsta ar fi motivul. Practic, dacă stați să înșirați zecile și sutele de milioane și închideți ochii, vă dați seama că prin presiunile acestor rezerviști ai Statului Paralel, CEC-ul este dus pe calea bătătorită, deocheată, fatală, pe care au fost duse rând pe rând Sidexul, pe vremuri, în timpul guvernării lui Emil Constantinescu și apoi, până la privatizare, în timpul lui Năstase, sau Petrom-ul în toate timpurile, și înainte de privatizare, și după privatizare, adică într-un faliment.
Informația cea mai gravă, pe care n-am putut să o verific, ar că însuși Mugur Isărescu a fost de acord cu acest lucru, în calitatea sa de guvernator al Băncii Naționale ai României, și lucrul care, de asemenea, nu este greu să-l cred, chiar ar fi făcut lobby pentru firma lui Coldea ca să ia cele 80 de milioane credit de la CEC Bank.
Și mai este o bombă legată de CEC. Știți că s-a discutat ca în locul EUROINS-ului să vină trei entități, dintre care una românească, chiar Bogdan Comaroni ne spunea lucrul ăsta, una românească să fie a CEC-ului, cum ar veni. Cei care supraveghează de la ASF n-au putut să dea, însă, aprobare firmei CEC-ului, pentru că, au spus ei, CEC-ul are o expunere foarte mare, mai mare decât ar fi admisibil. Dacă e adevărat, este groaznic; se datorează probabil acestor credite despre care vorbim. Atunci urgența este chiar mai mare decât cea sugerată de mine până în acest moment.
Mă mai gândesc la un lucru. Mă gândesc la liberalii care vor să preia Ministerul de Finanțe, vă dați seama, în baza lăcomiei lor, primul pe care îl vor schimba, preluând Ministerul de Finanțe o să fie actualul președinte de la CEC, care conduce și Asociația Română a Băncilor, care a mai rezistat cam cât a putut cu presiunile lui Câciu și ale altora, pentru că acolo s-au luat deciziile, la Ministerul de Finanțe, și vă dați seama ce se va întâmpla când va veni un liberal pursânge, care, ce să facă acolo, să deservească clientela liberală în continuare, să-i deservească pe rezerviștii lui Coldea și bineînțeles că și pe prietenii lui Klaus Iohannis, care sunt mulți și au nevoie și ei de capital. Ferească Dumnezeu! Dar suntem într-un scenariu de tip Stejar-extremă urgență, apropo de CEC.