(transcrierea editorialului vorbit din emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM)
Autor: Cozmin Gușă
Jocul geopolitic a fost mereu unul extrem de sofisticat, inaccesibil celor care doar citesc presa, spre exemplu, dar, așa cum cei pasionați de istoria recentă, citind cărțile sau analizele pe care le parcurgeți, v-ați convins, apropo de această sofisticăreală. Ultimii ani au fost dedicați pregătirii pentru impunerea Noii Ordini Mondiale; așa trebuie, prieteni goldiști, să interpretați și pandemia, și fraudarea alegerilor din SUA din 2020 în favoarea lui Biden, dar și permisiunea acordată lui Trump de a candida și câștiga din nou. În aceeași linie s-a înscris și războiul ucrainean, și cel din Orientul Mijlociu (care este în desfășurare). Tot așa a fost și cu reîmpărțirea autorității și bogățiilor din Africa, petrecută în ultimii doi ani de zile. Tot aici puneți și reîncălzirea temperaturii de război în zona Taiwan și tot la acest capitol, de pregătire a Noii Ordini Mondiale, socotiți și emergența accelerată a BRICS+. Mai am și alte exemple, dar sunt suficiente acestea pentru analiza de azi. 2025 este anul în care se va impune Noua Ordine Mondială (NOM) și trebuie să știți că schița planului este deja agreată în interiorul triunghiului de putere SUA-Rusia-China. Suntem azi în faza în care se negociază doar detaliile, respectiv procedurile publico-diplomatice la care se va recurge.
Ce trebuie să rețineți în acest moment, spre a observa bine ceea ce se va petrece în continuare? Să rețineți că structura de susținere a Noii Ordini Mondiale este agregată în baza potențialului militar al forțelor negociatoare, cele trei, Statele Unite, Rusia, China, dar să rețineți și faptul că toate criteriile de negociere se subordonează strict intereselor financiare. Binomul Rusia-China se auto-potențează prin oferirea de avantaje reciproce, unii altora: rușii oferă resurse energetice și de tehnică militară superioară, iar chinezii vin puternic cu finanțări, dar și cu tehnologie înaltă de tip IT. America, la rândul ei, va încerca să țină pasul cu binomul Rusia-China printr-un proces de reîmbogățire rapidă a statului american. Cum? Pe spatele aliaților din Occidentul colectiv (atenție, că ne privește!), dar și fructificându-și resursele naționale extrem de bogate spre a-și putea finanța rapid uriașul potențial militar. Așa să citiți și absurda și împovărătoarea cerință a lui Trump pentru 5% acordați din buget pentru înarmare de către toate țările NATO, bineînțeles către marile companii americane, care se vor îndestula cu sute de miliarde, și uite așa, ușor, ușor, Trump se va transforma din porumbelul galben al păcii în uliul, tot galben, al războiului – că bănuiesc că nu își va schimba culoarea cu care își vopsește părul.
Și un detaliu semnificativ la final: ați observat, săptămâna trecută, că Trump, în prima zi de mandat, a emis extrem de amenințător la adresa Rusiei și a lui Putin, dându-le, așa, un soi de mesaje publice că o vor păți rușii dacă nu se așază repede la niște negocieri impuse. A primit și răspunsuri dure din partea secretarului Consiliului Suprem de Apărare al Rusiei. Putin, în schimb, l-a lăsat 4 zile pe Trump ca să-și savureze succesul de public, obținut printr-un gest gratuit de autoritate, apoi, mutând cu negrele Putin, în noua partidă de șah geopolitic, l-a ironizat, la rândul său, destul de dur pe Trump, aparent lăudându-l, dar afirmând, printre altele, că SUA au fost conduse timp de 4 ani în urma unor alegeri fraudate, completând apoi că, dacă Trump ar fi fost președinte, bineînțeles că nu s-ar fi întâmplat dezastrul ucrainian. Cine are urechi de auzit, aude; cine are putere de a pricepe, pricepe. Pentru mine, însă, și asta vă transmit și vouă, este foarte clar că partida de șah geopolitic (bineînțeles că va fi în trei; va muta și Xi în perioada următoare, se pare că la finalul lunii februarie) începe în avantajul lui Putin, prin această ironie blândă, dar destul de sfidătoare, la adresa unui Trump care prea s-a înfoiat în pene, după cum zicem noi, românii.
Ce legatura are pegatirea ,, plasei si a portilor,, care presupune o partida de fotbal cu ,,mutarea rusului cu negrele,, care presupune o partida de sah. Ori fotbal ori sah. Nu inteleg ce a vrut sa spuna . Poate ne explica data viitoare. Cred ca a patinat, simpatic , intre metafore..