(transcrierea editorialului vorbit din emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM)
Autor: Cozmin Gușă
Prieteni goldiști, pe lângă detaliile importante ale conflictelor ucrainean și israelian, pe care vi le prezint zilnic, detalii ce ne pot arăta doar poza momentului, o să încerc astăzi să sintetizez foarte pe scurt care ar putea fi perspectiva geopolitică în urma deciziilor și evenimentelor în curs pe care, așa cum spuneam, le comentăm și le analizăm în fiecare zi. Din start vă spun concluzia, și anume că e limpede că discutăm despre un nou război rece instalat între lumea zisă NATO și lumea zisă BRICS+, simplificat descrise, război rece pigmentat cu conflicte militare mai mici, ca cele din Africa, sau cu unele mai mari, cu potențial exploziv, cum sunt cele din Ucraina sau Israel, în viitor și cel posibil din Taiwan. Marile state beligerante în noul război rece sunt grupate în blocuri de alianțe militare, cum ar fi NATO, sau geo-economice, cum este BRICS+. Aceste blocuri sunt destul de compacte, deocamdată, cu posibilități mici de defectare, de tip Turcia sau Argentina, ce pot schimba taberele în funcție de evenimentele în curs, Turcia în baza luptei Israelului contra lumii musulmane, Argentina în funcție de rezultatul alegerilor prezidențiale de peste trei săptămâni.
Se va pune, așadar, cu acuitate problema ideologiei și avantajelor prin care cele două blocuri vor fi atractive pentru membrii lor, respectiv pentru atragerea altor membri noi, iar la acest capitol lupta va fi crâncenă și va pune la încercare strategii marilor puteri implicate, în principal pe cei din Statele Unite ale Americii, Rusia, China, India, dar în plan secundar și pe cei din Brazilia, Turcia, Iran, Arabia Saudită, Japonia, chiar Israel; mai puțin însă din statele UE, care și-au pierdut potențialul de vectorizare geopolitică, rămânând la remorca SUA.
E clar că ingredientele de bază vor fi potențialele militare, la același nivel cu cele geo-economice. Foarte importante, însă, vor fi și ideologiile politice propuse publicului, reperele de tip filozofic, moral sau religios, în baza cărora se va acționa pentru reconstrucția viitorului națiunilor. Pricepeți de aici și importanța comunicatorilor de tip președinți de state, credibilitatea și anvergura lor intelectuală, deci și rolul decisiv al potențialului mediatic cu emisie planetară al acestor state. În baza acestor criterii putem cântări azi și deduce atât viitoarele poziționări ale blocurilor beligerante în noul război rece instalat, dar și care dintre ele va putea fi dominant pe termen scurt și mediu.
Azi mai notez un detaliu semnificativ, episod pe care îl voi dezvolta în viitor. În Războiul Rece de după cel de-Al Doilea Război Mondial, America milita și deținea și promova valorile democrației: meritocrația, pacea, prosperitatea și credința în Dumnezeu, URSS-ul fiind simbolizat prin atribute opuse. Astăzi, SUA sunt exact opusul a ceea ce erau: democrație nu prea mai e și nici nu mai promovează, meritocrație ioc, exemplul cel mai bun e chiar Biden, prosperitatea e pe final în SUA, fără pace în mod evident, vedem Ucraina și Israel, din păcate, și fără Dumnezeu, SUA fiind promotoarele mișcărilor satanice și de tip LGBT, care se autoexclud din curentul creștin. Rusia, în schimb, ca urmaș al URSS-ului, punctează la aproape toate aceste capitole, mai puțin la cel al democrației și e limpede că vor dori să capete o mare parte din rolul vectorizant pe care SUA l-au pierdut. Din acest motiv preconizez că va fi o schimbare de roluri între cele două state, comparativ cu primul Război Rece în acest nou război rece instalat, pe care îl vom comenta și analiza zi de zi la Gold FM.