Dr. Adrian Cătinean, specialist în gastroenterologie, nutriție și dietetică, prezintă în episodul de astăzi istoria și efectele bacteriei Helicobacter pylori în viața de zi cu zi a oamenilor, demonstrând că este mai inofensivă decât se crede.
Despre Helicobacter pylori s-au spus foarte multe și a rămas principalul „infractor” pe care caută să îl elimine toată lumea, medic de familie, internist, medic gastroenterolog, atunci când avem dureri abdominale. Primul lucru pe care îl fac e un test din scaun, din salivă sau respirator și dacă-l află, atunci pornesc cu un tratament antibiotic destinat lui, astfel încât să îl elimine. Mai mult decât atât, caută să elimine Helicobacter Pylori și de la membrii familiei, chiar dacă aceștia au dureri abdominale sau nu, comportându-se ca și în fața unei parazitoze. Este oare corect să facem acest lucru? Haideți să vedem când ar trebui să eliminăm Helicobacter pylori.
Helycobacter pylori ține de prezența gastritei, ulcerului gastric și duodenal și este considerat un carcinogen de clasă 1, adică un element capabil să determine dezvoltarea unui cancer gastric. Când a trebuit eliminat? Ar trebui în situațiile în care avem o gastrită exprimată, nu orice fel gastrită, pentru că de multe ori endoscopiștii văd un aspect normal al stomacului, totuși, iau biopsii, iar medicul morfo-patolog se simte dator să spună că există o oarecare inflamație, iar acesta este un argument pentru eradicarea Helicobacter pylori. O să vedem în continuare că poate ar trebui să ne gândim de două ori; sigur, stările pre-canceroase cum ar fi metaplazia intestinală, completă sau incompletă, trebuie să determine eradicarea Helicobacterului pylori pentru a nu avea riscuri suplimentare. Boala ulceroasă și antecedentele heredocolaterale, adică rude de gradul întâi care au avut cancer de stomac, atunci e bine să fim precauți și să eliminăm acest factor. Haideți să vedem un pic perspectiva istorică a Helicobacter pylori.
Helicobacter pylori se pare că este prezent împreună cu rasa umană de 200 de mii de ani, adică de când sunt dovezi de dezvoltare a ființei umane. Mai mult decât atât, Helicobacter pylori, ca și alte bacterii despre care am vorbit în episoadele anterioare, au diferite tulpini. Una dintre tulpini este tulpina asiatică, care a putut fi urmărită la oamenii care trăiesc în Americi, pentru că popularea Americilor se pare că s-a făcut peste Strâmtoarea Bering și acești oameni au migrat până în sudul Americilor. Astfel, populațiile amerindiene și indigene care se găsesc acolo au această tulpină de Helicobacter pylori asiatică. Helicobacter pylori a fost descoperită încă din secolul XIX, dar a fost considerată o bacterie comensală, pentru că era prezentă la toți. Mai târziu, în secolul trecut, în anii ’80 au fost doi cercetători, Robin Warren și Barry Marshall din Australia, care au reușit să cultive această bacterie pe medii de cultură, până atunci neputându-se face acest lucru. Aceștia au spus că Helicobacter pylori determină gastrită și ulcer. Ei au putut face asta pentru că populația din Australia este o populație specială, mai ales populația albă, care provine din Anglia pentru că știm, mai devreme Australia a fost o colonie penitenciară, astfel încât jumătate din persoanele adulte aveau Heliobacter pylori și jumătate, nu. Barry Marshall a fost foarte curajos, a înghițit o cultură de Helicobacter pylori și și-a determinat sie însuși o gastrită și câteva semne de ulcer; a luat un antibiotic, tinidazol, care mai târziu nu a fost recunoscut în schemele de eradicare a Helicobacter Pylori și oricum nu era suficient. Infecția s-a rezolvat de la sine, astfel încât infecția cu Helicobacter la adulți nu persistă, asta a fost concluzia. S-au făcut mai multe studii, de exemplu, între cupluri care au un contact strâns și erau pacienții unor clinici de infertilitate, sau cei cu boli cu transmite sexuală și s-a văzut că Helicobacter pylori nu trece de la un partener la altul la vârsta adultă. Ne infectăm cu Heliobacter pylori la vârsta copilăriei, astăzi din ce în ce mai puțin, pentru că anumite obiceiuri în care mama pre-mesteca mâncarea care era dată apoi sugarului nu mai sunt atât de răspândite și astfel Helicobacter pylori nu se mai colonizează la nivelul stomacului.
Helicobacter pylori este departe de a fi considerat un patogen absolut și dictonul „un Helicobacter bun este unul mort” nu mai este atât de actual dacă privim lucrurile din punct de vedere al unui ecosistem. Mai degrabă Helicobacter are o funcție de dublu rol, fiind și bun, și rău, cu beneficii pentru gazdă și, sigur, cu beneficii pentru el. La copilul mic se pare că induce o anumită inflamație sau generează un anumit tonus imun, ducând la creșterea secreției gastrice sau reglarea secreției gastrice și, în consecință, la o digestie mai bună a proteinelor dacă există un aport de proteine digerabile. Copilul crește mai repede în greutate, dar, de ce nu, se face mai deștept, deoarece consumul de proteine s-a văzut că are legătură cu dimensiunile creierului în evoluția umană. De asemenea, copiii născut din părinți fără Helicobacter pylori s-a constatat că sunt mult mai alergici decât cei care găzduiesc Helicobacter pylori. Sigur că concentrația bacteriei Helicobacter pylori și, mai mult, genele de agresivitate sunt foarte importante, dacă există sau nu. Astfel, gena asociată citotoxicității, așa numita Cad A, are șanse să determine cancer gastric; mai există o genă care se numește Vac A, care produce vacolizare la nivelul mucoasei gastrice, producând ulcer. Helicobacter pylori este un organism căruia îi place să se unească cu alte tulpini. Din păcate sau din fericire, în ziua de astăzi disponibilitatea Helicobacter pylori în apă sau în alimente, traiul în familii mari nu mai este atât de răspândit și atunci bacteria din stomacul nostru nu are șansa să schimbe gene cu alte tulpini, iar șansele să fie mai agresivă sunt mai mici.
În încheiere vreau să subliniez încă o dată că trebuie foarte bine gândită eradicarea Helicobacter pylori atunci când nu există semne clinice, când nu există semne de gastrită pentru că eradicarea bacteriei poate duce la o creștere a incidenței bolii de reflux gastro-esofagian, cu risc de cancer gastric. De asemenea, o altă informație interesantă este că Helicobacter este legat de hormonii de foame și sațietate, astfel s-a văzut că infecția cu Helicobacter pylori în zilele noastre a scăzut foarte mult ca incidență, în schimb a crescut obezitatea. Atât pentru astăzi, ne vedem săptămâna viitoare.
@goldfmromania Helicobacter pylori – prieten sau dușman? #radiogoldfm #adriancatinean #cluj #clujnapoca #doctor #gastroenterologie #nutritie #dietetica #sfaturi #viral #goldfm #radio #stomac #boli #digestie #creier #psiho #emotional #stari #sanatate #intestine #helicobacterpylori #bacterie #efecte #beneficii #simptome #gastrita #pericole ♬ original sound – goldfmromania