Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a prezentat ultimele mișcări în contextul războiului dintre Palestina și Israel.
Au apărut deja primele țări care au vorbit public despre faptul că, în perioada imediat următoare, vor recunoaște statul palestinian. Este vorba despre Norvegia, Irlanda și Spania, care au anunțat că, în jurul datei de 28 mai, vor recunoaște oficial statul Palestina, exprimându-şi speranţa că demersul lor va favoriza pacea cu Israelul şi că alte ţări le vor urma exemplul. Inclusiv Slovenia și Malta au vorbit recent despre posibilitatea ca în viitorul apropiat să recunoască Palestina ca stat independent și suveran. Israelul și-a rechemat ambasadorii pentru consultări.
În România, s-au amplasat zilele trecute corturi în curtea Universității București, studenții solicitând încetarea focului în Gaza și oprirea genocidului. Iosefina Pascal a explicat, din proprie experiență, că la Universitatea București se organizau (și probabil că încă se mai face acest lucru) mase de studenți care participau la proteste cu iz politic, unele cauze fiind mai importante și mai susținute decât altele. Deși protestul e justificat și fiecare are dreptul de a participa la astfel de manifestări publice, pare a fi o rețetă care a pornit din SUA și care e posibil să nu fie în totalitate o pornire naturală, în conformitate cu opiniile și credințele studenților, a remarcat jurnalista.
Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele premierului israelian Bibi Netanyahu. Deja s-au arătat primele dovezi de dublă măsură, un prim exemplu fiind răspunsul și reacția senatorului american Lindsey Graham, care, când CPI a emis mandat de arestare pe numele lui Putin pentru crime de război și încălcarea drepturilor omului în Ucraina, a salutat această decizie și a insistat că este o măsură importantă și urgentă; asta deși SUA nu recunoaște Curtea Penală Internațională. Acum, însă, același Lindsey Graham a condamnat decizia de arestare a lui Netanyahu, considerând-o un abuz și explicând că Israelul are tot dreptul să se apere și să răspundă atacurilor.
Zilele trecute a avut loc premierea jurnaliștilor din Gaza în cadrul evenimentului World Press Freedom Hero. Este pentru prima dată când acest premiu este acordat colectiv, jurnaliștii primind această distincție pentru că au dovedit curaj și rezistență în fața atacurilor aeriene și a dezastrului umanitar din Gaza, continuând să relateze despre evenimentele de acolo. Orice jurnalist care chiar a relatat de pe front, fie de pe cel din Palestina, fie din Ucraina, merită toată aprecierea publicului și distincții speciale pentru curaj și dedicare.
Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.