Autor: Ionuț Iordache
Cum a reuşit un om să ne pună oglinda în faţă şi să ne arate exact aşa cum suntem: tot mai dezbinaţi, tot mai intoleranţi, tot mai incapabili să cooperăm.
Au trecut doar 5 luni de la Euro 2024, acolo unde fanii români au impresionat prin felul în care s-au comportat la meciurile naţionalei. De la momentul în care toată ţara a fost cuprinsă de un val de unitate, de mândrie, de bucurie.
A fost nevoie să vină alegerile prezidențiale în care Călin Georgescu a oferit cea mai mare surpriză din istoria recentă a României şi să vedem mai bine unde suntem şi cum suntem ca popor. Să vedem cum gândesc cu adevărat oamenii de lângă noi, rudele, prietenii.
Cum gândesc oamenii din fotbal, acolo unde întâlnim foarte mulţi simpatizanţi ai lui Călin Georgescu. O surpriză pentru unii, dar nu şi pentru mine, după multiplele discuţii off the record pe care le-am avut în ultimii ani.
Cine e Călin Georgescu?
De 3 zile românii se uită la Călin Georgescu și fiecare vede altceva. Unii îl văd ca pe Mesia, unii îl văd salvatorul României, unii îl văd ca pe un om care luptă împotriva sistemului politic defect creat de alianța PSD-PNL.
Alții îl văd ca pe un psihopat, machiavelic și narcisist, alții ca pe un control freak, alții îl văd ca pe un om care vrea să ne scoată din NATO și UE.
Și, straniu, toți au dreptate. Fiecare vede adevărul în funcție de experiența sa de viață, de educație, de rănile sale emoționale, de înțelepciunea sa, de ce îi este familiar.
Hai să-i ascultăm și pe ceilalți
E ca atunci când doi oameni se uită la cifra 6 și unul vede 6, celălalt 9. Ambii au dreptate, doar perspectiva e diferită.
Nu încerc să conving pe nimeni că 6 e 6 sau 9, să voteze cu Georgescu sau cu Lasconi. Fiecare e liber să voteze așa cum îl ajută capul și/sau inima.
Dar pentru că noi, oamenii, evoluăm doar dacă îi ascultăm și pe cei care văd 9 acolo unde noi vedem 6 și nu când trăim în bula noastră, în care ne confirmăm unul altuia propriile convingeri, vă las mai jos opinia unor oameni care de-a lungul vieții lor au studiat mai mult decât am făcut eu.
Opinii culese din social media, de acolo de unde se spune că s-au decis aceste alegeri din 24 noiembrie.
Mihnea Măruță: „Teoria conspirației e mai ușor de acceptat atunci când nu vezi soluții pentru a te întoarce acasă”
Mihnea Măruță este jurnalist și doctor în filosofie al Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj. Cartea sa, “Identitatea Virtuală”, este o resursă importantă pentru cei care vor să înțeleagă mai bine cum tehnologia și rețelele sociale ne-au schimbat ideile, percepțiile și felul cum ne comportăm în societate.
Mihnea a scris într-o postare pe Facebook despre cum “dăruim rețelei timpul unicei noastre vieți, cum am ajuns să înlocuim realitatea cu virtualul, cum ne-am preschimbat în consumatori abulici sau, în cazul «fericit», în imitatori disciplinați ai unor prostii”.
De asemenea, filosoful a încercat să găsească explicații și pentru numărul mare de oameni care s-au lăsat convinși de Georgescu: „Poate că cei care au votat cu Călin Georgescu sunt naivi. Poate că nu s-au informat suficient. Dar sigur n-au votat cu el pentru că vor să ne aliem cu Rusia sau să ieșim din NATO. Au votat cu el pentru că le-a spus că România poate să hrănească de 4-5 ori mai mulți oameni.
Au votat cu el pentru că le-a spus să nu le fie rușine cine sunt. Au votat cu el pentru că teoria conspirației e mai ușor de acceptat atunci când nu vezi soluții pentru a te întoarce acasă. Nu înseamnă că îl consider pe domnul Georgescu în stare să rezolve ceva. Omul delirează: să spui că nu există știință sau că femeia care naște prin cezariană rupe firul cu Dumnezeu sunt semne de boală psihică”.
Petronela Rotar: „Radarele noastre pentru abuz sunt avariate atunci când trăim de mici în abuz”
Petronela Rotar este scriitoare și psihologă cu specializare în psihodramă. Tot pe Facebook, Petronela analizează din punct de vedere psihologic atracția oamenilor pentru un om pe care nu-l cunosc aproape deloc: „Un lucru pe care îl știm sigur din psihologia traumei e că sistemele noastre nervoase și creierele noastre sunt atrase de familiar. Radarele noastre pentru abuz și situații periculoase se avariază atunci când trăim de mici în pericol și abuz. Ele ne devin familiarul și nu le mai putem detecta în mod sănătos.
De asta, vom fi atrași ca fluturele de flacăra lumânării de ceea ce ne este familiar și vom numi asta “intuiție”, “vocea inimii”, “acasă”. Și este acasă, așa este, dacă casele noastre au fost pline de pericol și abuz. Asta explică de ce atât de mulți oameni nu simt frica și cred că își ascultă «inima» și «intuiția» urmându-l pe acest om”.
Alina Ioana Beldianu: „Conceptul de «triadă întunecată» se poate regăsi în profilul liderilor care promovează astfel de teorii”
Alina Ioana Beldianu este tot psihologă și explică ce înseamnă delirul mistic conspiraționist: „Un fenomen psihologic și social în care indivizii sau grupurile dezvoltă credințe nefondate, deseori cu elemente mistice sau religioase, ce implică existența unor conspirații globale sau oculte. Acest tip de delir este atractiv pentru că oferă o explicație simplificată unor probleme complexe și oferă un sentiment de apartenență și scop”.
Tot ea explică de ce personajele care propagă acest tip de delir mistic sunt un pericol pentru societate: „Conceptul de «triadă întunecată» din psihologie, compus din narcisism, machiavelism și psihopatie, se poate regăsi în profilul liderilor care promovează astfel de teorii. Narcisismul le oferă convingerea grandioasă că doar ei sunt speciali, machiavelismul le permite să manipuleze adepții pentru a-și atinge obiectivele de putere, iar trăsăturile psihopatice îi fac insensibili la daunele pe care le pot provoca acestor indivizi și societății în ansamblu”.
Gabriel Diaconu: „Îmbulzeala dementă, pravoslavnică, bruscă a tuturor apostolilor democrației”
În schimb, celebrul psihiatru Gabriel Diaconu crede că toată această campanie anti-Georgescu îi face mai mult bine acestuia și rău democrației: „Prin boicotul la Georgescu, prin politica unanimă anti-Georgescu, tot ce reușește presa este să-i dea, pe de o parte, publicitate gratis, pe de altă parte, să-și alieneze tocmai publicul țintă, care l-a votat pe Georgescu, să-i întărească acestuia legătura cu electoratul fidel și, mai mult, să-i încarce pe aceștia cu energie și capacitate de mobilizare.
Aberația asta cu «sprijinul direct sau indirect» pentru Călin Georgescu e deja de domeniul ficțiunii. Îmbulzeala asta dementă, pravoslavnică, bruscă a tuturor apostolilor democrației e o tornadă care distruge însăși esența pluritudinii de idei. NU e un sprijin «direct sau indirect» pentru Călin Georgescu să afirmi că unele lucruri nu sunt negociabile când ești, cu adevărat, un apărător al umanismului și umanității”.
Melania Medeleanu: „Eu îi înțeleg pe votanții lui CG”
Ultima pe lista mea este Melania Medeleanu, fostă prezentatoare de știri, în prezent expertă în comunicare și în public speaking.
Melania explică cum a reușit Călin Georgescu să câștige încrederea a peste 2 milioane de români:
„1. Mă uit pe clipurile electorale și, din punctul de vedere al comunicării, sunt senzaționale. Mesaje-cheie în care se regăsește mai toată lumea. Spuse ferm, apăsat, de un bărbat atletic, serios, demn.
2. Dacă însă mai ai puțină răbdare și începi să-l asculți mai mult, apar în ecuație cuvintele care ar îngrijora un specialist în comunicare: patrie, popor, neam strămoșesc, destin, chemare, țară condusă către lumina hristică, patriotism, drapel, veșnicie, curajul de a fi român – cu cât mai multe și mai aglomerate, cu atât mai dubioase.
3. Dar încă un strop, doar un strop de răbdare dacă mai ai să-l asculți încep derapajele. Și ele sunt atât de mari, de monstruoase încât ai zice, dacă acționezi butonul RAȚIUNE, că n-ai cum să mergi mai departe. Ce sper? Ca aceia care l-au votat să se uite – că acum, numai să nu vrei nu găsești peste tot declarațiile lui – cu un semn de întrebare în minte: e acesta cu adevărat omul care ar putea să ne conducă țara demn și să-și facă treaba cu onestitate, bună-credință și competență? Sau e un manipulator care a știut ce butoane emoționale să ne apese?”.
Nu zic că lista mea acoperă toate ideile despre Călin Georgescu. Suntem liberi să căutăm fiecare o sursă cât mai veridică și să ne facem o idee cât mai clară despre cei doi candidați, atât cât se poate în aceste vremuri, pentru a vota un om care să ne reprezinte valorile și credințele personale.
Și care să ne permită să mai trăim într-o țară în care „să luptăm până la ultima noastră picătură de sânge ca alții să aibă dreptul să nu fie de acord cu noi!”, așa cum genial a spus Ion Raţiu.
sursă: gsp.ro
Mie nu-mi place tipul. Dar pentru ca “specialistii” de mai sus mananca in mod “special” ceva…., l-as vota. Dar nu o fac din principiu, pentru ca pentru mine, de multa vreme voteaza “bajetii”.
nu inteleg dece cuvintele patriotism,natiune ,popor ,credinta etc……mai pot fi insirate si altele,au devenit un DUSMAN aratat si promovat de idioti utili ca fiind NEGATIV , ….chiar si sintagma TREZIREA IN CONSTIINTA va creaza fiori……toate cuvintele insirate mai sus te fac chiar putinist ….doar daca i pronunti numele esti catalogat imediat putinist……BAI sunteti nebuni,ati inebunit din cauza unei propagande occidentale preluata ad literam ,evident imbecila….un occident intr o continua degradare MORALA si ECONOMICA DIN CAUZA unei ideologii aberante al carui orizont imediat este desigur PRAPASTIA, fara dubii…..ar mai fi multe de spus dar nu mai chef sa scriu………………