Audiențele marilor televiziuni comerciale și ale canalelor de știri au suferit scăderi importante în martie comparativ cu luna precedentă. Asta nu-i o știre de Breaking News. Începutul primăverii, de obicei, îi dezlipește pe români de micile ecrane (consumul TV pe telecomandă). Dar audiența obținută de Dan Diaconescu la revenirea în calitate de realizator al programului „Dan Diaconescu Direct” este un Breaking News? Răspuns: depinde!
Nimic nou pe „frontul” audiențelor TV din luna martie. Cele trei mari televiziuni comerciale au înregistrat pierderi consistente de telespectatori față de februarie: Pro TV (-59.430 de persoane), Antena 1 (-45.060) și Kanal D (-40.440). Totuși, pierderile n-au afectat pozițiile acestora în topul național de audiență. Încălzirea vremii a fost un factor determinat în erodarea ratingurilor. Pro TV a rămas liderul pieței cu un rating mediu de 628.440 de telespectatori pe minut (toată ziua), la nivel național, conform măsurătorilor Kantar Media. Dar show-ul Survivor România nu mai are impactul (strălucirea) de altădată.
Un soi de plictiseală s-a instalat și la celelalte două televiziuni, care au făcut ratinguri greu de atacat de concurență: Antena 1 (402.970 de telespectatori pe minut) și Kanal D (360.040 de telespectatori pe minut). Oricum, aceste stații au avut o cotă de piață (de vizionare) de 40,6%, fapt care arată controlul autoritar deținut pe piața TV. Adică, 40,6% dintre românii care s-au uitat la TV pe telecomandă, în luna martie, au urmărit unul dintre cele trei programe din 93 de stații monitorizate.
Pe nișa televiziunilor de știri, plictiseala a fost și mai mare, în ciuda înscrierilor candidaților la BEC, a eliminării lui Călin Georgescu din cursa electorală și a talk-show-urilor care s-au dorit pline de Breaking News în prime-time. În realitate, s-au menținut în aceeași condiție jalnică de manipulare și mahalagism. Nici măcar bălăcăreala dintre România TV și Realitatea Plus (sintagma „război media” este nepotrivită pentru lăturile care s-au împroșcat între cele două canale) n-a captat atenția publicului. România TV a suferit o pierdere notabilă de 34.100 de persoane, Realitatea Plus a ieșit mai puțin șifonată, a pierdut doar 4.030. Ciudat este că în această răfuială n-a intervenit CNA, garantul interesului public, ca să-i mai potolească pe beligeranți. Poate că CNA a avut treburi mai importante, să-l cenzureze pe Marius Tucă, să lucreze la „denazificarea” Americii, această din urmă „acțiune” condusă de penibilul Valentin Jucan, vicepreședintele CNA, sau n-a primit un ordin. De sus!
Când doi se bat (ca chiorii – România TV și Realitatea Plus) ar trebui ca al treilea să câștige. N-a fost așa. Antena 3 CNN a pierdut 10.030 de telespectatori la nivel național, o pierdere sezonieră. Cele trei televiziuni rămân în continuare pe poziții confortabile pe nișa de știri, la nivel național:
România TV: 222.030 de telespectatori pe minut
Realitatea Plus: 193.670 de telespectatori pe minut
Antena 3 CNN: 161.710 telespectatori pe minut.
Digi24 a suferit o pierdere minoră (-1.280 de persoane) față de luna februarie, dar ratingul său rămâne foarte departe de podium: 66.810 telespectatori pe minut.
La B1 TV, moderatoarele din prime-time au prins tupeu împotriva extremiștilor și putiniștilor locali, poate de aceea ratingul stației a crescut cu 1.740 de persoane, prea puțin la câtă isterie au declanșat în studio: 34.240 de telespectatori pe minut – rating național.
Sondajul TV din martie marchează o premieră pentru Televiziunea România. Ratingul TVR 1, principala stație a televiziunii de stat, a fost depășit de ratingul Kanal D2, televiziunea de filme și divertisment al turcilor de la Dogan Media International și sora mai mică a Kanal D. TVR 1 a ajuns pe locul 15 în topul național de audiență cu o medie de 34.730 telespectatori pe minut, în scădere cu 8.140 de persoane față de februarie. Cu audiențele mici pe care le au stațiile Televiziunii Române, există mari șanse ca anunțata campanie „Tu votezi România”, care va reflecta campania electorală pentru alegerile prezidențiale, să se nască deja îngropată. Nici asta nu-i o știre de Breaking News, dar TVR trebuie să-și facă „datoria de televiziune publică”.
Plictiseala ar fi fost totală în sondajele de audiență pentru luna martie, dacă penalul Dan Diaconescu n-ar fi revenit pe micul ecran, cu emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, produsă de Gândul.ro, și difuzată de televiziunea Canal 33. Programul este „mortăciune” care a fost resuscitată și vândută cu sloganul „Nu ratați, fiindcă nici nu știți ce pierdeți!”. Dan Diaconescu își începe treaba la ora 20.00 și își ascultă invitații într-o stare de amorțire, ba mai aruncă o privire prin studio, ba se uită în telefon, din când în când mai face o remarcă și râde de unul singur, joacă rolul de „fresh”, dar este o fantomă care abia așteaptă să doarmă după ora 0.00.
Totuși, Dan Diaconescu a reușit să scoată din anonimat Canal 33, o televiziune cu o distribuție deficitară la nivel național, restricționată de cablistul Digi. În martie, prima lună în care a prestat Diaconescu la Canal 33, televiziunea a avut un rating de 2.760 de telespectatori pe minut la nivel național, față de 580 în februarie. O creștere de 375% pentru acest rating microscopic! Canal 33 ocupă locul 73 în topul național de audiență din 93 de televiziuni, înaintea unor stații cu pretenții: Prima News (2.050 de telespectatori pe minut) și TVR Cultural (1.190 de telespectatori pe minut).
În intervalul orar 20.00 – 0.00, programul „Dan Diaconescu Direct” a avut un rating mediu de 7.000 telespectatori pe minut, la nivel național, în luna martie, peste Euronews (6.000), Prima News (4.000) și Aleph News (2.000). Asta în condițiile în care Canal 33 are o distribuție națională pe cablu deficitară. Doar TVR Info, canalul de știri al TVR, l-a depășit cu puțin pe Diaconescu, având o medie de 8.000 de telespectatori pe minut.
Revenirea lui Dan Diaconescu pe telecomandă este un Breaking News în zona audiențelor TV foarte mici. Va sări Elodia în ajutorul lui Diaconescu pentru a-i crește ratingul? Publicul s-a schimbat față de cel din anii de glorie ai Elodiei și nici creatorul ei nu mai crede în acea făcătură.
sursă: libertatea.ro