20 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024
20 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăGold FMPetrișor Peiu: Mark Rutte are abilități diplomatice superioare față de Klaus Iohannis,...

Petrișor Peiu: Mark Rutte are abilități diplomatice superioare față de Klaus Iohannis, dar este refractar României.

-

DISTRIBUIE:

Autor: Oana-Medeea Groza

Mark Rutte, actualul premier al Olandei, este propus pentru a obține noul mandat de șef al alianței NATO. Profesorul de economie Petrișor Peiu a analizat, în emisiunea „Dincolo de propagandă” de la Radio Gold FM, șansele reale ale acestui candidat și ce efecte ar putea avea obținerea unei astfel de funcții de către el.

Mark Rutte aspiră la postul de șef al NATO, dar Olanda nu plătește suficient pentru apărare, mai puțin de 2% din PIB fiind alocați acestui sector. Nucleul dur al NATO este format de state anglofone, Marea Britanie, SUA, Canada, la care se adaugă Olanda, Danemarca și Norvegia. În acest context, este previzibil ca cineva din aceste state să fie următorul șef al NATO, iar Mark Rutte este deja susținut de Franța și Germania.

Pentru români, Mark Rutte este un personaj antipatic, atrăgând această reticență a cetățenilor prin atitudinea sa refractară la adresa României. Olanda este unul dintre statele care fac tot ce le stă în putință pentru a integra România cât mai puțin în NATO sau în familia europeană. Cu toate acestea, trebuie recunoscut faptul că Rutte are mai multe atuuri decât Klaus Werner Iohannis. Mark Rutte este un politician mult mai experimentat, atât în ceea ce privește experiența alegerilor, cât și procesul de negocieri din interiorul UE, de unde rezultă abilități diplomatice superioare celor pe care le are Iohannis. În plus, după cum a menționat Petrișor Peiu anterior, Rutte este reprezentantul unui stat care face parte din nucleul dur al NATO, fiindu-i extrem de favorabilă această postură. De asemenea, Rutte și-a consolidat relații personale vechi cu majoritatea liderilor europeni, ceea ce reprezintă un avantaj dacă Trump va veni la putere în SUA și dacă se vor răci legăturile Europei cu America.

În contrast, Klaus Iohannis are o susținere foarte șubredă chiar la el în țară, fiind astăzi unul dintre cei mai detestați șefi de stat ai României. Mai mult decât atât, nu are relații personale bine consolidate cu liderii vest-europeni și cu atât mai puțin la Washington.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Realitatea PLUS face apel la Clubul de Presă și instituțiile de...

Ținând cont de atacurile publice ale lui Cristian Popescu Piedone și ale partidului din spatele său, PUSL, prin  plângeri penale la adresa Realitatea PLUS...

Piedone a atribuit 11 contracte de 1,9 milioane lei în numai...

În 30 aprilie 2024, firma Geca Impex PM a primit de la Primăria Sectorului 5, în mai puțin de 3 ore, 11 contracte în...

Turcescu: Lupii singuratici tânjesc după o haită!

Autor: Robert Turcescu Într-o discuție cu amicul avocat Florentin Țuca la podcastul lui „Pe drept cuvânt”, vine vorba, desigur, și despre presă, libertatea de exprimare,...

PSR, Partidul Satului Românesc, primul partid ce-l susține pe independentul Cozmin...

Partidul Satului Românesc, condus de către Marian Vișu Iliescu, și-a exprimat opțiunea de a-l susține pe Cozmin Gușă la președinția României în calitate de...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img