Autor: Oana-Medeea Groza
26% dintre tinerii din UE trăiesc în locuințe suprapopulate, în timp ce în România 60% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani locuiesc în astfel de medii. În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, Petrișor Peiu a explicat care sunt efectele unui asemenea mod de a trăi.
Aproape 45% din totalul populației din România trăiește în cămine suprapopulate. Acest fenomen are efecte majore asupra educației tinerilor și nu numai. Locuințele mici și supraaglomerate nu le permit tinerilor să găsească un spațiu privat în care să aibă suficientă liniște pentru studiu. În consecință, performanța școlară este grav afectată.
România se confruntă de mult timp cu această problemă, unul dintre factorii declanșatori fiind și exodul dinspre mediul rural înspre mediul urban. Fondul de locuințe n-a fost niciodată suficient, construcția a pornit târziu în România, iar apartamentele noi, de dimensiuni mai mari sunt încă inaccesibile pentru români din pricina veniturilor precare. Totodată, și creditele trec printr-o perioadă în care accesibilitatea este mult mai redusă decât înainte, și-atunci apare acest fenomen al locuințelor supraaglomerate.
Pe lângă lipsa unui spațiu privat, unde să fie liniște, mulți dintre copiii României nu au acces la Internet, un alt capitol la care țara noastră înregistrează un record negativ. Toți acești factori cumulați duc la un deficit apăsător pentru România, 4 din 10 copii neavând cunoștințe de înțelegere a unui text, de matematică și de științe.
Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.