3.7 C
București
luni, martie 4, 2024
3.7 C
București
luni, martie 4, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriRomânia a avut cea mai mare creștere de preț din UE și...

România a avut cea mai mare creștere de preț din UE și la gaze, și la electricitate

-

DISTRIBUIE:

În a doua jumătate a anului 2022, prețurile medii ale energiei electrice pentru gospodăriile din UE au continuat să înregistreze o creștere accentuată în comparație cu aceeași perioadă din 2021, de la 23,5 EUR pentru 100 kWh la 28,4 EUR pentru 100 kWh. Prețurile medii la gaze au crescut, de asemenea, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, de la 7,8 EUR per 100 kWh la 11,4 EUR per 100 kWh în a doua jumătate a anului 2022. Aceste prețuri sunt cele mai mari, potrivit observațiilor Eurostat.

După o creștere semnificativă a prețurilor, care a început înainte de invazia rusă în Ucraina, dar a crescut vertiginos până în al doilea semestru al anului 2022, prețurile la electricitate și gaze naturale au arătat recent semne de stabilizare, în parte datorită politicilor și intervențiilor guvernelor UE. Țările UE au optat pentru diverse măsuri, cum ar fi reducerea impozitelor și a taxelor, scutiri temporare de taxe pentru consumatori, plafoane tarifare, acordarea de sprijin pentru sume forfetare sau alocarea de vouchere consumatorilor finali, iar unele țări au aplicat prețuri reglementate.

Comparativ cu a doua jumătate a anului 2021, ponderea impozitelor în factura de energie electrică a scăzut brusc de la 36% la 16% (-18,3%) și în factura de gaze de la 27% la 14% (-15,8%), Toate țările UE pun în aplicare indemnizații și subvenții guvernamentale sau reduc impozitele și taxele pentru a atenua costurile ridicate ale energiei. Aceste măsuri guvernamentale, în timp ce scad prețurile la energie pentru consumatorul final, au împovărat conturile guvernamentale.

Aceste informații provin din datele privind prețurile energiei electrice și ale gazelor publicate recent de Eurostat. Articolul prezintă o serie de constatări din statisticile mai detaliate explicate articole despre prețurile energiei electrice și prețurile gazelor naturale.

Prețurile energiei electrice au crescut în toate țările UE, cu excepția Maltei și a țărilor de jos.
Prețurile energiei electrice pentru gospodării au crescut în toate statele membre ale UE, cu excepția Maltei (-3%, în monedele naționale) și a țărilor de Jos (-7%), în a doua jumătate a anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021. Prețurile în Malta sunt reglementate, în timp ce guvernul olandez sprijină consumatorii cu sume forfetare și reducerea taxelor. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în România (+112%), Cehia (+97%), Danemarca (+70%), Lituania (+65%) și Letonia (+59%), în timp ce cele mai scăzute au fost în Luxemburg (+3%), Austria și Germania (ambele +4%) și Polonia și Bulgaria (ambele +5%).

Exprimate în euro, prețurile medii ale energiei electrice pentru gospodării în a doua jumătate a anului 2022 au fost cele mai scăzute în Ungaria (10,8 euro pe 100 kWh), Bulgaria (11,5 euro) și Malta (12,8 euro) și cele mai ridicate în Danemarca (58,7 euro), Belgia (44,9 euro) și Irlanda (42,0 euro).

Prețurile la gaze au crescut în toate țările UE
Între a doua jumătate a anului 2021 și a doua jumătate a anului 2022, prețurile la gaze au crescut în toate cele 27 de țări ale UE. Prețurile gazelor naturale (în monedele naționale) au crescut cel mai mult în Cehia (+231%), România (+165%), Letonia (+157%), Lituania (+112%) și Belgia (+102%). Au existat doar două creșteri sub 20%: Croația (+14%) și Slovacia (18%). Toate creșterile de prețuri provin din componenta de energie și de aprovizionare, determinată în principal de recenta criză energetică.

Exprimate în euro, prețurile medii ale gazelor naturale pentru uz casnic în a doua jumătate a anului 2022 au fost cele mai scăzute în Ungaria (3,5 euro pe 100 kWh), Croația (4,5 euro) și Slovacia (4,9 euro) și cele mai ridicate în Suedia (27,5 euro), Danemarca (20,8 euro) și Țările de Jos (19,3 euro). Prețul gazelor naturale pentru gospodăriile din Suedia a fost cu 157 % mai mare decât prețul mediu al UE. Cu toate acestea, utilizarea gazelor naturale în Suedia este foarte limitată.

sursă: ec.europa.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Hellvig: În trecut tv-ul făcea din politicieni vedete, azi vedetele devin...

Fostul șef al SRI desființează candidații-șampon și oamenii noi cu truse de machiaj Eduard Hellvig a scris pe reţaua X că, în România, ca peste...

Constelația europeană – scurtă analiză a europarlamentarilor români

Autor: Alin Stanciu Pe 27 Mai 2019 eram în Aeroportul Otopeni, pregătit să mă îmbarac pt zborul București - Copenhaga. Eram foarte obosit dar mulțumit....

Rezumatul discursului lui Putin în fața Adunării Generale a Rusiei

Președintele Vladimir Putin s-a adresat Adunării Federale a Rusiei. După ce a analizat modul în care Rusia a răspuns la provocările recente, Putin a declarat...

Venerabilul Dinu Săraru a plecat la Orientul Etern

Autor: Marius Ghilezan Scriitorul Dinu Săraru și-a încheiat socotolile cu viața și a plecat către Marele Orient, la vârsta de 92 de ani. S-a născut...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
64,900CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img