Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Petru Romoșan a analizat conflictul instalat între Israel și Iran, poziționările geopolitice ale marilor puteri și a oferit prognoze despre posibilele evoluții militare.
În această dimineață, cel puțin la nivel declarativ, Cabinetul de Război israelian și-a asumat o serie de acțiuni foarte dure ca replică la atacul Iranului. Iranul este principalul susținător al palestinienilor asupriți, pe care îi sprijină atât prin intermediul rebelilor Houthi din Yemen, cât și prin Hezbollah-ul din Liban. Relațiile proaste dintre Israel și Iran s-au acutizat după izbucnirea conflictului din Gaza. Mai mult decât atât, Donald Trump a ordonat, spre sfârșitul mandatului său, asasinarea lui Qasem Soleimani, care a fost un soi de șef al serviciilor militare externe ale Iranului. A urmat apoi asasinarea din Ambasada iraniană din Damasc, asumată de către Israel. Toate acestea au dus la escaladarea conflictului mocnit între Iran și Israel.
Atacurile Iranului au reprezentat o lovitură de șah dată Israelului, pentru că au fost vizate ținte strategice, operațiunea fiind menită să dovedească faptul că, dacă Iranul se mobilizează, are capacitatea de a produce pagube semnificative. Iranul a reușit să inducă teroarea în populația israeliană. Situația se complică pe măsură ce aflăm de la specialiști, chiar de la Pentagon, că Iranul ar avea suficiente resurse de uraniu îmbogățit pentru 20 de bombe nucleare, arme extrem de periculoase, ce au capacitatea de a rade de pe suprafața Pământului întregul Israel. Pericolul pentru Israel se amplifică și mai mult dacă se ia în calcul faptul că Rusia și Iran au încheiat un tratat militar care facilitează accesul iranienilor la armament de ultimă generație din partea rușilor. Iranienii au găsit o fereastră oportună pentru a proceda la atacul Israelului, pentru că este an electoral și nici SUA, nici Israelul nu pot riposta.
Lumea musulmană e de partea Iranului în acest conflict nou declanșat. Faptul că Iranul a atacat puncte strategice, fără a face victime, demonstrează că e capabil de o atitudine religioasă de înalt nivel și că nu e nici pe departe o dictatură odioasă, așa cum se încearcă a se picta imaginea sa în spațiul public. Iranul a aplicat o lecție morală unui rebel precum Israelul. Israelul și-a pierdut complet creditul care i se dădea în lume, odată cu nenorocirile din Gaza.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro