17.1 C
București
vineri, mai 24, 2024
17.1 C
București
vineri, mai 24, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriScenariul economic dezastruos generat de războiul israelo-palestinian!

Scenariul economic dezastruos generat de războiul israelo-palestinian!

-

DISTRIBUIE:

Autor: Tuomas Malinen

Marți, am publicat pe X ( Twitter ) o postare care rezumă cel mai pesimist scenariu economic al războiului israeliano-palestinian. Acesta include 10 puncte:

Conflictul a escaladat într-un război regional în care Statele Unite au fost direct implicate.
OPEC reacționează cu un embargo petrolier.
Iranul închide Strâmtoarea Hormuz.
Prețul petrolului este 300 de dolari barilul.
Europa va sucomba sub presiunea unei adevărate crize energetice din cauza lipsei de GNL.
Creșterea prețurilor la energie stimulează inflația, iar băncile centrale răspund în consecință.
Piețele financiare și sectorul bancar global se prăbușesc.
Criza datoriilor a cuprins Statele Unite, forțând Rezerva Federală să implementeze un nou plan de salvare pentru piețele financiare.
Comerțul cu petrodolar se prăbușește.
Hiperinflația apare.
În acest articol, revizuiesc fiecare dintre aceste etape.

În octombrie 1973, Israel a purtat războiul Yom Kippur împotriva unei coaliții de state arabe conduse de Egipt și Siria. În urma acestui război, Organizația țărilor arabe exportatoare de petrol a proclamat un embargo petrolier împotriva țărilor occidentale care sprijină Israelul. În șase luni, prețul petrolului a crescut cu aproape 300% la nivel mondial și cu atât mai mult în Statele Unite, care au devenit dependente de petrolul din Orientul Mijlociu.

În prezent, în cel mai rău caz, Israelul lansează o contraofensivă majoră împotriva Palestinei, rezultând o declarație de război Israelului, lansată de către Iran și Siria (cărora li s-ar putea alătura și alte state). În această situație, Statele Unite ar fi aproape sigur obligate să reacționeze și să participe la apărarea Israelului. Grupul de grevă al transportatorilor de aeronave Ford ( care include cea mai mare navă de război din lume, USS Gerald R. Ford ) a fost expediat în estul Mediteranei, iar administrația Biden a considerat că a trimis un alt grup de grevă a transportatorilor de aeronave în estul Mediteranei. Există, de asemenea, zvonuri despre avioane de marfă ale armatei americane care efectuează călătorii de rutină în Israel.

Orice implicare directă a Statelor Unite în război ar duce, cu siguranță, la o reacție din partea Organizației țărilor exportatoare de petrol ( OPEC ) sau cel puțin a unora dintre membrii săi. Această reacție ar lua cel mai probabil forma unui embargo asupra petrolului destinat Statelor Unite sau chiar Europei.

Strâmtoarea Hormuz este importantă pentru piețele petroliere mondiale. O șesime din ulei și o treime din gazul natural lichefiat ( GNL ) consumat în lume trec pe aici Strâmtoarea include opt insule, dintre care șapte sunt controlate de Iran, dar țara este prezentă militar în cele opt insule. Prin urmare, Iranul are capacitatea militară de a închide strâmtoarea.

Există multe modalități de a închide strâmtoarea. Acestea variază de la o închidere bazată pe amenințări, în care Iranul amenință să scufunde orice cisternă care trece prin strâmtoare, până la scufundarea efectivă a unui supertanker în strâmtoare, care l-ar închide pentru o perioadă nedeterminată și, de asemenea, ar polua Golful Persic. Cu toate acestea, întrucât aproape 85% din importurile iraniene trec prin strâmtoare, această ultimă opțiune poate fi considerată puțin probabilă.

Dacă ar avea loc închiderea sau chiar o întrerupere a traficului prin Strâmtoarea Hormuz și embargoul rusesc asupra petrolului și gazului ar continua, cel mai probabil am vedea că prețurile petrolului și GNL la nivel mondial vor fi înregistrate la valori maxime. Acest lucru ar stimula inflația rapidă, dar ar exista și repercusiuni mai grave.

Călcâiul lui Ahile pentru Europa
După închiderea majorității conductelor de gaz din Rusia către Europa, continentul s-a bazat pe piața globală a GNL pentru a umple golul. Mai mult decât atât, Europa s-a bazat pe surse din SUA și Orientul Mijlociu pentru livrările de gaze.

De exemplu, Germania tocmai a semnat un contract cu Oman LNG pentru livrări de gaze prin Strâmtoarea Hormuz. De asemenea, Germania a semnat un acord cu compania americană Venture Global pentru livrări de GNL, ceea ce îl face cel mai mare furnizor de GNL din Germania. Cu toate acestea, VG nici măcar nu a început să construiască instalația din care este livrat gazul în Germania.

Statele Unite au acoperit puțin peste jumătate din cererea de GNL a Europei în ultimul an, Rusia și Orientul Mijlociu oferind aproximativ 30%. Dacă aceste ultime două surse au fost întrerupte sau dacă oferta lor a fost redusă sever, este puțin probabil ca SUA sau alte surse să poată reduce decalajul, întrucât piața globală a GNL este insuficient aprovizionată. În plus, combinația dintre o reducere de gaz în Orientul Mijlociu ( și poate Rusia ) și o iarnă normală sau rece ar putea crea condiții destul de devastatoare pentrup piața europeană a gazelor naturale deja „bine echilibrată”.

Asta înseamnă că războiul israeliano-palestinian are capacitatea de a deraia toate planurile de securitate energetică din Europa, având în vedere că gazul rusesc a fost sistat. Este dificil să estimezi gravitatea acestei amenințări, deoarece economiile germane și europene se scufundă deja în recesiune. Întoarcerea crizei energetice ( cu răzbunare! ) cel mai probabil ar aduce o lovitură fatală economiei europene și ar dezechilibra sectorul bancar, cu consecințele globale pe care le cunoaștem.

De la haosul financiar la hiperinflație
Desigur, presiunile inflaționiste reînnoite ar obliga băncile centrale să continue cu o nouă rundă de majorare a ratei dobânzii. Consumatorii și întreprinderile, dar și piețele financiare, ar fi bulversate. Randamentele datoriei suverane ar exploda probabil. Aceasta ar duce la o prăbușire totală a piețelor de active și de credit, similar cu primăvara anului 2020.

În acest moment, cel mai probabil am vedea băncile centrale ducând „perversiunile monetare” la un alt nivel. Asta înseamnă că, în timp ce cresc ratele dobânzilor pentru a reduce inflația, acestea ar implementa programe de cumpărare de active pentru a sprijini piețele datoriei suverane, creditului și activelor. Se preconizează că salvarea piețelor financiare va ajunge la câteva trilioane de dolari, ca în primăvara anului 2020. Aceasta ar injecta sume imense de bani, în special dolari americani, în economia globală. Acest lucru ar crește în mod natural presiunile inflaționiste masiv, dar există riscul de ceva și mai rău.

Ca „opțiune nucleară”, OPEC ar putea înceta complet utilizarea dolarului în comerțul cu petrol. Aceasta ar însemna că cererea de dolari s-ar prăbuși brusc, iar „excedentul de dolari”, folosit anterior pentru a cumpăra petrol, s-ar întoarce în cele din urmă acasă. Acest lucru ar crea un vârf fără precedent în oferta de bani din SUA, creând condițiile perfecte pentru hiperinflație, cu o prăbușire a producției din cauza unei recesiuni profunde alimentate de inflația rapidă, rate mari ale dobânzii și o criză bancară. Haosul în economia americană și, prin urmare, în lume, ar fi apocaliptic.

Concluzii
Pe măsură ce finalizez acest text ( 11 octombrie ), primele rapoarte despre atacurile cu rachete Hezbollah asupra Israelului au apărut pe X ( Twitter ). În acest moment, este imposibil să coroborăm sau să negăm aceste afirmații. Dacă s-au întâmplat, tocmai am făcut măsuri pentru a ajunge la primul punct al celui mai rău caz.

În orice caz, scenariul descris mai sus subliniază gravitatea situației în care ne aflăm în prezent. Conflictul israeliano-palestinian are capacitatea de a învinge Europa în primul rând în ceea ce privește energia și, în al doilea rând, poate provoca o prăbușire devastatoare a economiei americane.

Cu toate acestea, trebuie menționat că, în timp ce în prezent cele zece puncte sunt puțin probabil să fie atinse, dacă ajungem chiar și la primele puncte, va fi o lovitură teribilă pentru economia globală fragilă. De aceea, situația trebuie monitorizată foarte atent.

Oricum, este posibil să nu fie o idee proastă să cumpărați aur, benzină, gaz și lemn ( dacă aveți o sobă ).

sursă: reseauinternational.net

Traducere și adaptare: Oana-Medeea Groza

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Noi probleme pentru Fritz!

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea ”Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a prezentat problemele întâmpinate de Dominic Fritz, actualul primar al...

CryptoColzii la pușcărie! Cutremur total în justiție și pe scena politică.

Autor: Oana-Medeea Groza Astăzi, începând cu ora 9 dimineața, s-au prezentat pe rând la DNA exponenții Statului Paralel. Jurnalista Iosefina Pascal a prezentat cele mai...

Presa străină laudă CURAJUL jurnaliștilor din Clubul de Presă în demascarea...

Presa străină vorbește despre rolul decisiv al Clubului de Presă în demascarea caracatiței conduse de generali SRI în rezervă Florian Coldea și Dumitru Dumbravă....

Spânu: Serviciul secret al BOR este implicat contra 21 DE RUBINI,...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Ion Spânu a analizat atacurile publice...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img