Miliardarul Augustin Oancea este bossul companiei Tinmar Energy și un jucător de forță pe piața de energie din România. A fost luat în colimator, de mai multe ori, de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), dar e „descurcăreț” și a pus bazele unei afaceri de sute de milioane de euro, în detrimentul statului român, dar și al consumatorilor. Despre Oancea, surse din zone fierbinți informează că încearcă să rezolve subteran problemele cu ANRE, dar și cu instanța, chestiune care se poate termina teribil de prost. Exemplul Gabriel Popoviciu ar trebui să dea de gândit.
De mai bine 10 ani, Tinmar Energy a fost beneficiara unor contracte încheiate cu diverse instituții și companii cu capital de stat, iar anchetele demarate de DNA, DIICOT sau Consiliul Concurenței au fost contracarate cu succes.
- Augustin Oancea are un modus operandi parcă adus la zi al celebrului infractor internațional Bogdan Buzăianu, proprietarul Energy Holding.
- Profitând de conjunctura creată de liberalizarea pieței energiei electrice, societatea Tinmar Energy, controlată de Augustin Oancea, a reușit să obțină niște profituri realmente uriașe.
-
Pentru Augustin Oancea, energia a fost un adevărat corn al abundenței financiare, iar Gândul prezintă informații uluitoare, în exclusivitate, pentru că bossul Tinmar Energy continuă același scenariu care l-a transformat într-unul dintre cei mai bogați afaceriști români (citește AICI cum a fost atacat Augustin Oancea de hackeri).
„Rețeta de succes” a lui Augustin Oancea, bossul Tinmar Energy
„Rețeta de succes” a Tinmar Energy ar fi respectat, de fiecare dată – potrivit surselor Gândul – același scenariu:
- Prezentarea unor oferte de preț la jumătate față de cele ale concurenților;
- Câștigarea contractului;
- Anularea contractului;
- Încheierea unui nou contract, numai că la tarife mult mai mari.
La începutul lunii iulie a anului 2021 – CE Oltenia a încheiat mai multe contracte bilaterale de furnizare energie electrică cu prețuri cuprinse între 230–300 de lei/MW.
Printre principalii contractori s-a aflat și societatea lui Augustin Oancea, Tinmar Energy. Astfel, în intervalul 2021-2025, societatea a beneficiat/va beneficia, din partea CE Oltenia, de contracte bilaterale de câteva milioane de MW (sau câțiva TW) la prețuri situate între 244 – 290 de lei/MW. (alte informații AICI)
- „Băieții deștepți” din Energie au fost amendați de ANRE cu peste 200 milioane de euro. Patru furnizori, printre care și Tinmar Energy, companie deținută de discretul milionar Augustin Oancea, au fost acuzați că ar fi manipulat piața. (detalii spectaculoase AICI)
- Gândul a prezentat informații-șoc despre contractul pe care Tinmar Energy l-a încheiat cu Complexul Energetic Oltenia (detalii AICI)
- Cu toate că s-a vehiculat, la un moment dat, că Tinmar Energy ar fi în pragul falimentului, Augustin Oancea deține o avere amețitoare, de aproximativ un miliard de euro, fiind plasat pe lista scurtă a celor mai puternici 10 antreprenori din energia regională. (alte informații AICI)
Augustin Oancea, 2 contracte „tari” cu CE Oltenia
Tinmar Energy este semnatara a două contracte „tari” cu Complexul Energetic Oltenia.
- În data de 24 martie 2021, între Complexul Energetic (CE) Oltenia și Tinmar Energy – controlată de bossul Augustin Oancea – a fost încheiat contractul cu nr. 726/CEO.
„Obiectul Contractului îl constituie vânzarea-cumpărarea cantității de energie electrică menționată în Anexa 2, incluzând termenii și condițiile privind vânzarea – cumpărarea, facturarea, plata şi alte servicii, la preţul de contract prevăzut în Anexa 3, tranzacţionată prin intermediul Pieţei centralizate a contractelor bilaterale de energie electrică – modalitatea de tranzacţionare PCCB-LE-flex, cu respectarea întocmai a prevederilor Regulamentului privind modalităţile de încheiere a contractelor bilaterale de energie electrică prin licitaţie extinsă şi negociere continuă şi prin contracte de procesare, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 64/2020, cu modificările ulterioare”, s-a specificat în contract.
- În data de 11 aprilie 2022 a mai fost semnat un contract între aceleași părți – CE Oltenia și Tinmar Energy -, iar contractul 756/CEO a avut ca obiect tot vânzarea/cumpărarea de energie.
-
„Magicianul” Augustin Oancea
În luna septembrie 2022, în urma unui control ANAF la sediile societăților Tinmar Energy (unde Augustin Oancea deține funcția de director) și Lord Energy SRL (administrator – Paul Răzvan Boacă, ex-Tinmar Energy), a fost întocmit un raport devastator, din care Gândul prezintă detalii în exclusivitate.
Iar de aici încep surprizele, pentru că între Tinmar Energy și Lord Energy SRL există legături cel puțin interesante.
- Administratorul Lord Energy – Paul Răzvan Boacă – era și reprezentant al Tinmar Energy din data de 12 septembrie 2022.
- Directorul Lord Energy – Cătălin Florian Munteanu – a fost inginer electroenergetic la… Tinmar Energy, în perioada 7.12.2015 – 10.04.2017.
În același timp, ANAF a descoperit în urma controlului că Adela Petrescu, director economic Tinmar Energy, fusese director economic la Lord Energy, în perioada 02.09.2008 – 31.01.2013.
Augustin Oancea, bossul Tinmar Energy, a fost administrator al Lord Energy, în perioada 27.08.2008 – 09.07.2009.
La momentul controlului ANAF, s-a constat că bossul Tinmar Energy, Augustin Oancea, deținea funcția de director general la mai multe societăți comerciale.
- MARTIN ADMINISTRATE & MANAGEMENT SRL (societate care a fost administrator la Tinmar Energy în perioada 2020 – 2022).
- MARTIN OLI ENERGY SRL – societate afiliată Tinmar Energy.
Potrivit bazei de date a Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), Tinmar Energy și Lord Energy au avut același punct de lucru, iar Lord Energy s-a numit inițial TINMAR TRADE SRL.
Ținând cont de toate aceste informații, inspectorii ANAF au concluzionat că Lord Energy este afiliată/controlată de firma lui Augustin Oancea, Tinmar Energy.
În astfel de condiții privilegiate, Augustin Oancea ar fi profitat de relația „specială” cu Lord Energy – firmă din sfera sa de influență – astfel că, în urma contractelor încheiate cu Lord Energy, Tinmar Energy a avut costuri de achiziție mai mari, ceea ce a dus la creșterea subvențiilor care urmau să fie primite de la stat.
Profitul, ulterior, urma să fie transferat de la Tinmar Energy la Lord Energy. La momentul controlului ANAF, Tinmar Energy avea de încasat de la bugetul de stat nu mai puțin de 319.082.338 lei.
În schemă apare și mama copilului lui Augustin Oancea: „Dividendele încasate de Laura Luminița Șerban, transferate în aceeași zi către Augustin Oancea”
Alături de Lord Energy, în această schemă financiară de succes apare și firma ZETOLIA LIMITED, potrivit informațiilor obținute de Gândul în exclusivitate.
Asociat unic al acestei firme înregistrate la Registrul Comerțului din Nicosia, Cipru, este Laura Luminița Șerban, nimeni alta decât mama copilului lui Augustin Oancea. Conform bazei de date a ANAF, Laura Luminița Șerban a încasat – în perioada 2013 – 2023 – dividende atât din țară, cât și din străinătate.
Din România, Laura Luminița Șerban a încasat 285.024 lei, de la firma SC IRIVIAN SRL (acum SC AC AUXILIARY SRL).
– SC AC AUXILIARY SRL a fost deținută 100% de Laura Luminița Șerban până în luna noiembrie a anului 2022.
– Administratorul firmei a fost chiar Paul Răzvan Boacă, administratorul Lord Energy SRL și fost reprezentant al Tinmar Energy.
– Din luna noiembrie 2022, administrator al SC IRIVIAN SRL a devenit Andreea-Irina Oancea.
Din străinătate, Laura Luminița Șerban a încasat dividende în valoare de 592.038.644 lei, potrivit informațiilor obținute de Gândul, iar banii s-au întors, în aceeași zi, la bossul Tinmar, Augustin Oancea!
„Dividendele încasate de Laura Luminița Șerban de la ZETOLIA LIMITED din Cipru ar fi fost transferate, în aceeași zi, către Augustin Oancea și George Alexandru Oancea. Au împuterniciri pe conturile deschise pe numele Laurei Luminița Șerban două persoane: George Alexandru Oancea și Romelia Elena Ivan”, au declarat sursele Gândul, în exclusivitate.
„Aceasta din urmă este angajată cu normă întreagă la firma MARTIN ADMINISTRATE & MANAGEMENT SRL, deținută 100% de Augustin Oancea. În același timp, Romelia Elena Ivan este angajată cu timp parțial și la alte 5 societăți din grup”, au mai declarat sursele Gândul, în exclusivitate.
- Laura Luminița Șerban a mai încasat venituri din salarii în valoare de 26.000 lei de la SC GLAMOUR BISTRO CAFÉ SRL, firmă deținută, până în noiembrie 2021, de Laura Luminița Șerban și Ovidiu Costin Oancea. Din decembrie 2021, asociat unic și administrator este Laura Luminița Șerban.
- De la MARTIN OLI ENERGY SRL au fost încasate venituri salariale în valoare de 373.991 lei. MARTIN OLI ENERGY SRL este deținută (98.72%) de bossul Tinmar, Augustin Oancea și de George Constantin Alexandru (1,28%).
Pe de altă parte, MARTIN OLI ENERGY SRL este acționar la Tinmar Energy, cu 78,86% din acțiuni.
Administratorul Tinmar Energy este… MARTIN ADMINISTRARE & MANAGEMENT SRL, societate – așa cum precizam mai sus – este deținută 100% de Augustin Oancea, „băiatul deștept din Energie”.
„Sponsorizări” către fundațiile familiei Oancea
Alte informații surprizătoare intrate în posesia Gândul arată că firma Lord Energy a făcut, în anul 2022, sponsorizări în valoare de 24.396.730 lei.
- 15.000.000 lei s-au dus la Fundația Tinmar.
- 1.122.239 lei au ajuns la Fundația Destiny Parc – Parcul Destinului.
Ambele fundații, potrivit informațiilor Gândul, ar fi controlate de familia Oancea.
În luna mai a anului 2023 a fost demarat un control la Fundația Tinmar, iar sponsorizările s-au aflat, din nou, în centrul atenției. Pe lângă cele 15.000.000 lei primite de la Lord Energy, Fundația Tinmar a mai primit:
- 13.500.000 lei de la TINMAR ENERGY SA, societate reprezentantă chiar de Augustin Oancea.
- 6.000.000 lei de la ENERGY DISTRIBUTION SERVICES SRL – administrator Sorina Mirea.
- 3.500.000 lei de la SC SOLPRIM SRL – Romelia Ivan este director general, împuternicita pe conturile Laurei Luminița Șerban.
- 1.500.000 lei de la EYE MALL SRL – acolo unde administrator este Augustin Oancea, bossul TINMAR ENERGY SA.
Surprinzător, fundațiile familiei Oancea care au primit aceste sponsorizări nu ar fi prezentat niciun proiect pentru sumele de bani obținute, dar din cele 5 societăți comerciale care au sponsorizat fundațiile 4 fac parte din grupul TINMAR.
- ENERGY DISTRIBUTION SERVICES SRL este deținută de frații Mirea – Sorina Liana și Costin Alexandru. Potrivit informațiilor apărute în mass-media, ENERGY DISTRIBUTION SERVICES SRL – firmă cu 14 angajați – a reușit să cîștige 25 din cele 30 de contracte scoase la licitație de Hidroelectrica.
- Energia cumpărată de ENERGY DISTRIBUTION SERVICES SRL de la Hidroelectrica ar fi revîndută apoi, tot către companii de stat, dar cu un preț de trei-patru ori mai mare.
- Sorina Liana și Costin Alexandru sunt și fondatorii ASOCIAȚIEI PENTRU IDENTITATE ARHITCTURALĂ, dar și a ASOCIAȚIEI PENTRU PROTEJAREA PATRIMONIULUI ISTORIC ȘI CULTURAL APPIC.
ASOCIAȚIA PENTRU IDENTITATE ARHITCTURALĂ a primit o sponsorizare de 4.000.000 lei de la Lord Energy, iar ASOCIAȚIA PENTRU PROTEJAREA PATRIMONIULUI ISTORIC ȘI CULTURAL APPIC a primit, tot de la Lord Energy, o sponsorizare în valoare de 2.000.000 lei.
Din cauza acestor „ramificații” cel puțin suspecte, Lord Energy nu poate beneficia de facilitatea fiscală privind diminuarea impozitului pe profit, potrivit informațiilor obținute de Gândul în exclusivitate.
Întâlnirea din parcare. Vali „Grasu”, omul de încredere al lui Augustin Oancea
Pedepsită financiar de ANRE pentru toate aceste „artificii” financiare evidențiate de Gândul, Tinmar – controlată de bossul Tinmar, Augustin Oancea – a contestat în instanță mai multe amenzi, cerând anularea proceselor verbale de contravenție.
Potrivit informațiilor obținute de Gândul, însă, Augustin Oancea – bossul Tinmar Energy – s-ar baza, pentru a câștiga procesele în care a cerut anularea amenzilor de la ANRE, pe un om de mare încredere, Vali „Grasu”, șeful cherhanalei de la Corbu (Constanța), individ cu relații în lumea instanțelor de judecată și la ANRE.
În același timp, au mai dezvăluit sursele Gândul, bossul Tinmar ar mai avea și alte „pârghii” prin care reușește să rezolve problemele grupului Tinmar.
„Doi dintre cei aflați sub lupă sunt Florin Rădoi (ANRE) și Bogdan Floricel (ANAF), acești doi funcționari fiind cei prin care Augustin Oancea a rezolvat probleme extrem de complexe ale grupului TINMAR”, au precizat surse Gândul, în exclusivitate.
Vali „Grasu” este un „aranjor” care cunoaște mulți judecători și cu care Augustin Oancea desfășoară activități sub semnul întrebării, din moment ce și-au lăsat telefoane deoparte.
Recent, Augustin Oancea și Vali „Grasu” s-au întâlnit într-o parcare din Capitală și, pentru că subiectele discutate erau cu siguranță extrem de sensibile și ar fi ridicat multe semne de întrebare, și-au abandonat telefoanele mobile în mașină, precum mafioții din filme, vorbind după aceea aproape la ureche.
Augustin Oancea – bossul Tinmar Energy – s-ar baza, pentru a câștiga procesele în care a cerut anularea amenzilor de la ANRE, pe un om de mare încredere, Vali „Grasu”, șeful cherhanalei de la Corbu (Constanța), individ cu relații în lumea instanțelor de judecată și la ANRE.
Procesele-verbale de contravenție contestate de Tinmar Energy
- Anulare proces verbal de contravenţie nr. 66657/09.05.2024 – trimis la Curtea Constituțională, pentru o excepție, încă din 8 aprilie.
- Anulare proces verbal de contravenţie nr. 8960/23.01.2024 – speța este suspendată până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 1156/2/2024.
- Anulare proces verbal de contravenţie nr. 70600/17.05.2024 – 29 aprilie 2025, termen fixat pentru judecarea cauzei.
- Anulare proces verbal de contravenţie – 8 mai 2025, termen fixat pentru judecarea cauzei.
În exclusivitate pentru Gândul, reprezentanții Direcției Relații Internaționale, Comunicare și Soluționare Plângeri din cadrul ANRE au transmis că toate datele și informațiile referitoare la aceste contestații au fost confidențializate.
„Dosarul la care faceți referire se află pe rolul instanței, toate datele/informațiile fiind confidențializate la solicitarea TINMAR Energy S.A”, au precizat reprezentanții ANRE.
Augustin Oancea, bossul Tinmar și omul său de încredere, Vali „Grasu”, șeful cherhanalei de la Corbu (Constanța), individ cu relații în lumea instanțelor de judecată.
TINMAR ENERGY SA. a fost sancționată contravențional cu o amendă-mamut în cuantum de 363.982.051,85 lei
În data de 19 ianuarie 2025, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat, în unanimitate, sancționarea cu amenzi contravenționale din cifra de afaceri – în cuantum total de 537.503.319,49 lei (peste 200 milioane euro) – a patru operatori economici din sectorul energiei electrice, pentru nerespectarea de către aceștia a prevederilor legale specifice privind efectuarea tranzacțiilor pe piața angro de energie electrică. (informații suplimentare AICI)
TINMAR ENERGY SA. a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 363.982.051,85 lei, respectiv 70% din cuantumul amenzilor aplicate de ANRE.
- EFT FURNIZARE S.R.L.
- FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP
- NOVA POWER & GAS S.R.L.
- TINMAR ENERGY S.A.
Ulterior, Nova Power&Gas a obținut în instanță anularea amenzii de 20 milioane de euro pe care o primise.
Trebuie amintit și că că Tinmar Energy a fost amendată de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ca urmare a notificărilor privind întreruperea furnizării energiei electrice transmise clienților finali, începând cu data de 16 septembrie 2022, de către societate.
Controale inopinate au avut loc şi la afiliaţii săi: Solprim SRL, SC Eye Mall SRL, Arinna Development SRL și Lord Energy SRL.
„În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că societățile în cauză și-au îndeplinit obligația de achiziționare a energiei electrice pentru acoperirea consumului clienților și nu au denunțat unilateral contractele de furnizare a energiei electrice. Cu toate acestea, pentru emiterea și transmiterea către clienți a notificărilor privind întreruperea furnizării energiei electrice începând din data de 16.09.2022, fără a avea acest drept, societățile Tinmar Energy S.A. și Solprim S.R.L. au fost sancționate fiecare cu amendă contravențională în valoare de 20.000 lei”, se preciza în comunicatul ANRE din 3 noiembrie 2022.
- sursă: gandul.ro