9.7 C
București
duminică, decembrie 3, 2023
9.7 C
București
duminică, decembrie 3, 2023

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăEditorialeDaniel Ghiță versus Alina Gorghiu pe o speță de corupție ce implică...

Daniel Ghiță versus Alina Gorghiu pe o speță de corupție ce implică serviciile secrete maghiare!

-

DISTRIBUIE:

Autor: Valer Marian

Deputatul PSD Daniel Ghiță a adresat ministrului justitiei, Alina Stefania Gorghiu, în ședința Camerei Deputaților din 13 noiembrie, o interpelare având ca obiect „Sesizarea Parchetului în cazul primarului municipiului Satu Mare”, în care relevă, în esentă, următoarele:

„În perioada 27 iunie-26 septembrie 2023, în ziarul Cotidianul, unul din cele mai vechi, citite și prestigioase publicații din România, au fost publicate 5 articole, sub titlul generic „Primarul UDMR din Satu Mare, acompaniat și telecomandat din pustă”, care au fost preluate și de alte site-uri centrale sau locale. În aceste articole sunt aduse, în mod documentat, grave acuzații primarului municipiului Satu Mare, Gabor Kereskenyi (UDMR), cu privire la săvârșirea unor potențiale fapte de corupție sau asimilate acestora (luare de mită, abuz în serviciu).

În esență, primarului municipiului Satu Mare i se impută, în primul rând, că ar fi favorizat o firmă acoperită a serviciului de spionaj ungar (Manevi ZRT Budapesta), precum și firma milionarului maghiar Tamas Leisztinger, cunoscut ca fiind un apropiat al premierului Ungariei, Viktor Orban, în achiziționarea hotelului emblemă al orașului, Dacia, prin neexercitarea dreptului legal de preemțiune. În al doilea rând, i se impută că ar fi neglijat și ar fi defavorizat Ștrandul Termal din Satu Mare, care se află în proprietatea municipiului, pentru a favoriza ștrandul privat Aquastar, construit și inaugurat de un deceniu, care se află sub auspiciile Bisericii Romano-Catolice din Satu Mare si în administrarea firmei Solarex, care are patronat maghiar. În al treilea rând, i se impută că ar fi favorizat o firmă locală de construcții și asfaltări, cu patronat maghiar, Tarr Const din Livada județul Satu Mare, care a prosperat rapid în urma favorizării la licitații și a dobândirii unui monopol municipal asupra principalelor lucrări publice, după care a sprijinit-o să fie preluată de către o firmă de apartament din Budapesta (Karfotte Capital Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag), în conturile căreia se vor scurge banii sătmărenilor, reprezentând taxe și impozite locale, precum și fondurile primite de la Guvernul României și de la Uniunea Europeană.

În al patrulea rând, i se impută că, în schimbul unor servicii asigurate Bisericii Romano-Catolice din Satu Mare, constând în retrocedarea unor imobile pentru care Primăria municipiului Satu Mare achită chirii lunare substanțiale, ar fi primit, cu titlu de mită din partea reprezentanților legali ai acesteia, o suprafață de teren de 3578 mp, situată în zona lacului Cubic din Satu Mare, care a fost disimulată prin încheierea unui contract de vânzare-cumpărare cu soția sa. În al cincilea rând , i se impută că ar fi accesat fraudulos fonduri europene în sumă de 138.11 1 de euro, în și pe numele soției sale, cu care a construit o pensiune agroturistică în localitatea Lazuri, situată în proximitatea municipiului Satu Mare. În al șaselea rând, i se impută că, în schimbul aprobării unui Plan de Urbanism Zonal (PUZ) și a eliberării unei autorizații de construcție, ar fi primit drept mită suma de 500.000 de euro, o parte în contul soției și o parte pe teritoriul Ungariei, de la un om de afaceri din Satu Mare, care este patronul firmei Esedra, profilată pe organizarea de evenimente (nunți, botezuri, înmormântări, aniversări) și pe investiții imobiliare.”

În final, având în vedere multitudinea și gravitatea infracțiunilor imputate primarului municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, prin articolele de presă susmenționate, deputatul Daniel Ghiță îi solicită ministrului justiției să-i comunice dacă s-a sesizat cu privire la acestea vreo unitate de parchet din cadrul DNA, DIICOT sau Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, urmând ca, în caz afirmativ, să-i fie precizate parchetul sesizat, numărul și data înregistrării dosarului, care constituie informatii de interes public. În caz contrar, solicită să-i fie comunicate motivele nesesizării din oficiu si să sesizeze domnia sa unitatea de parchet competentă, ținând cont că, potrivit art. 132 alin. 1 din Constituția României, procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului justiției.

Așteptăm cu interes răspunsul actualei detentoare a portofoliului justiției, care se zbate de la investire, precum peștele pe uscat, să compară drept o zeiță anticorupție după chipul și calibrul fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Curtea de Conturi: SUA ar fi țepuit Armata Română cu 213...

„Un audit al Curții de Conturi a descoperit că Guvernul American a omis să livreze Ministerului Apărării Naționale produse și servicii în valoare de...

Grigore Leşe: Melodia „Aşa-i românul” este din folclorul maghiar. Explicația dată...

Artistul Grigore Leşe a spus că melodia „Aşa-i românul", cântată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar, transmite...

Testul SUA pentru Marcel Ciolacu

Autor: Sorin Roșca Stănescu Premierul a bătut șaua ca să priceapă iapa. Înaintea plecării în Statele Unite, el i-a dat elegant un bobârnac peste nas...

Institutul Nézőpont: România nu este înaintea Ungariei din punct de vedere...

Potrivit datelor Eurostat, România nu a depăşit Ungaria în ceea ce priveşte creşterea economică în termeni de paritate a puterii de cumpărare în 2022...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
56,000CititoriConectați-vă
spot_img

Din categorie

spot_img