Autor: Andrei Gușă
În atenția Ministerului de Interne, a Consiliului Național al Audiovizualului, a ANCOM și a Comisiei de Cultură și Media din Camera Deputaților:
Sunt îngrijorătoare cazurile de cenzură exercitate de rețeaua socială numită TikTok, prin care două conturi au fost, unul după altul, interzise. Este vorba despre contul jurnalistului Ion Cristoiu și contul jurnalistei Jessie Baneș, având cu mult peste 100.000 de urmăritori fiecare.
Guvernul a pregătit deja o ordonanță de urgență care să se materializeze într-o lege care să instituie cenzura pe Internet, supravegherea și controlul total asupra conținutului publicat pe rețelele de socializare. În ordonanța obținută de Știripesurse.ro, sunt trecute prevederi absolut aberante:
-ANCOM va putea să șteargă site-uri de pe Internet și pagini de pe rețelele de socializare;
-MApN, Ministerul de Interne, SRI, SIE, Parchet, CNA, CNCD, MAE, Ministerul Economiei, Poliție și altele își vor da mâna să formeze un soi de „Minister al Adevărului”, sub pretextul asigurării „unui mediu online sigur”;
-validarea contului și a identității printr-un document de identificare furnizat pe platformele de tip social media;
-interzicerea utilizării oricărui tip de conținut (audio, video, text, foto), care încurajează atacuri la persoană sau răspândesc informații private, inclusiv îndreptate împotriva entităților de fact – checking ș.a.
Toate forțele menționate anterior se vor mobiliza pentru a verifica și sancționa activități precum „distribuirea de teorii ale conspirației, apeluri emoționale, mesaje clickbait și informații false sau înșelătoare”.
Se vehiculează că ar exista un număr de 120 de așa-ziși „specialiști”, care funcționează în România pe rețeaua TikTok pentru a stabili ceea ce este adevăr și ceea ce este dezinformare sau, cum o consider eu, delict de opinie, ceea ce nu există în România conform legii. În egală măsură, la nivelul Uniunii Europene, se înființează o asociație Spotlight, prin care un anumit număr de așa-ziși fact-checkeri vor stabili la nivelul UE ceea ce este adevărat și ceea ce nu este adevărat pe rețelele sociale, instituind o sumă de măsuri care sunt aberante și care nu au nicio legătură cu democrația, cu libertatea de gândire și cea de exprimare. Spre exemplu, una dintre măsuri este că fiecare utilizator al social media și al TikTok, în speță, să trebuiască să se legitimeze cu buletinul și cu o poză pentru ca tot ce declară pe această rețea să fie consemnat pentru viitoare procese împotriva lui. Deja în Germania și în Marea Britanie există oameni care sunt arestați Acești așa-ziși fact-checkeri sunt necunoscuți pentru publicul larg, deci trăim în paradigma „prinde orbul, scoate-i ochii”.
Țin să specific atât Ministerului de Interne, cât și Consiliului Național al Audiovizualului, cât și ANCOM-ului, faptul că aceste rețele de social media, inclusiv TikTok, sunt afaceri care funcționează pe teritoriul României, așadar trebuie să respecte legile în vigoare și Constituția României, care ambele specifică clar faptul că libertatea de gândire și cea de exprimare a cetățenilor români este inviolabilă. Așadar, trebuie luate măsuri clare și tangibile pentru ca, pe de o parte, cele două conturi, care au fost samavolnic interzise, să fie reinstituite pe rețelele de socializare, pe TikTok, și, pe de altă parte, trebuie să existe un dialog bilateral și proactiv între aceste instituții și TikTok, pentru ca acestea să ne ofere garanții, că nu suntem în paradigma în care să existe un „delict de opinie în România”, ci că drepturile cetățenilor români vor fi respectate pe teritoriul nostru de către aceste rețele. Noi, ca stat, nu suntem obligați să permitem funcționarea acestor rețele pe teritoriul nostru dacă nu respectă legea.
@andreigusa_♬ sunet original – Andrei Gușă