6.9 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
6.9 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăExterneEmmanuel Todd: „Cel mai bun lucru care i s-ar putea întâmpla Europei...

Emmanuel Todd: „Cel mai bun lucru care i s-ar putea întâmpla Europei ar fi dispariția Statelor Unite”

-

DISTRIBUIE:

Duș rece în platoul BFM TV. Emmanuel Todd vine să țină un discurs care nu este deloc pe gustul propagandei actuale. Este chiar opusul. În fața celui care descrie Înfrângerea Occidentului, apărătorul feroce al oligarhiei Apolline de Malherbe se luptă să apere narativul oficial.

De la genial intelectual de stânga la „agent pro-rus”, retrogradarea mediatică a lui Emmanuel Todd
Emmanuel Todd apare rar în presa franceză. Istoricul, demograful, care apărea înainte în platoul tuturor televiziunilor, mai apare foarte rar pe micile ecrane. O voce discordantă printre curteni, o analiză rece în mijlocul indignărilor dictate de emoție și de ideologia totalitară progresistă, Emmanuel Todd deranjează în Franța.

Deranjează atât de tare, încât cartea sa, cu titlul său elocvent, „The Third World War Began”, a apărut în Japonia, editată de un nipon. A ajuns un fel de paria în țara sa, care nu-l mai vrea, care nu mai vrea să-i audă analizele și cu atât mai puțin previziunile. Pentru mass-media el este un „profet al răului”, un „declinist” (termen folosit peiorativ, atribuit unui analist care prezice declinul unui stat sau al unui sistem), considerat în mod evident un „putinofil” de publicația Liberation, „intelectual pro-rus” conform Le Monde. El este, desigur, declarat „conspiraționist” și, ca atare, excomunicat de Rudy Reichstadt pe site-ul foarte serios de referință Conspiracy Watch. Fără drept la replică.

Deci, inevitabil, fiecare carte nouă a lui Emmanuel Todd este un eveniment, nu numai prin conținutul său, ci și prin reacțiile pe care le provoacă, mai ales într-o presă dedicată în totalitate protecţiei oligarhiei.

Pentru a face față unui astfel de personaj, Sistemul și-a trimis pe „front” cel mai bun învățăcel, campionul apărării intereselor celor puternici și a dogmei globaliste: Apolline de Malherbe. Așa a început o emisiune televizată ce promite să fie interesantă

Moderatoarea amintește de o carte „revoluționară”. Ea continuă prin a evidenția afirmația sumbră a autorului: „Occidentul însuși este cel care și-a declanșat propria înfrângere. O înfrângere morală și o înfrângere economică”. Cu un aer serios şi un ton acuzator, prezentatoarea încearcă să-l facă pe eretic să-şi mărturisească apartenenţa la tabăra răului. Așa că începe „exorcizarea republicană”, astfel încât „demonul” să se arate. Deci, este timpul pentru subiectul fierbinte al serii: Rusia. Departe de a se pierde cu firea, Emmanuel Todd contrazice dogma oficială, și anume că agresorii ruși sunt cei mai răi și că ucrainenii agresați sunt cei buni:

„Ce am văzut a fost o Rusie destul de stabilă și într-adevăr într-o poziție defensivă la granițele sale și un Vest care a fost prins într-o traiectorie agresivă oarecum bizară. Cred că oamenii nu au înțeles sensul prăbușirii Uniunii Sovietice”.

Emmanuel Todd a fost într-adevăr primul care a „prezis” sfârșitul URSS în 1976, bazându-se în special pe rata natalității și rata mortalității infantile. Statistici care s-au mutat acum în Occident. Rata natalităţii în Franţa (şi în Vest) scade. Todd subliniază în continuare că „rata actuală a mortalității infantile rusești este mai mică decât rata mortalității infantile americane.”

Principala acuzație adusă lui Emmanuel Todd este aceea că el ar fi un agent al Kremlinului; acuzație de care nu va înceta să încerce să se apere pe parcursul întregului interviu, fără a ceda vreodată.

Todd a spus despre războiul dintre Ucraina și Rusia că: „Statele Unite au căzut într-o capcană în Ucraina și se află în fața unei Rusii…” Apolline încearcă să rectifice: „capcană întinsă de Rusia”. „Nu, o capcană întinsă de ei înșiși și de naționalismul ucrainean”, a clarificat Todd.

Refuzând să denunțe ceea ce Occidentul numește „agresiune rusească”, intelectualul trece de încă o linie roșie. Dar el adaugă o nuanță: „Ucraina a fost supusă unei suferințe abominabile, fiind forțată să creadă în iluzia că Occidentul avea mijloacele industriale pentru a susține războiul.” Pe scurt, incompetenţă totală, sau cinism fără margini.

„Stat cu zero religie” și nihilism occidental
Deznaţionalitate, dezindustrializare, dar şi dispariţia religiei, Todd zugrăveşte un Vest într-o stare de descompunere avansată.

„Tranziția de la religie la un stat activ, unde oamenii merg la slujbe religioase, cred în Dumnezeu etc., la un stat zombie, în care oamenii nu mai merg la liturghie, nu mai cred în Dumnezeu, dar unde subzistă comportamente și atitudini colective care dau coerență societăților, determină apariția unui stat zero, unde nu există nimic, ci doar o angoasă care produce nihilism”.

Nihilismul este cauza majoră a înfrângerii Occidentului care, crezând că a triumfat asupra a tot, sfârșește prin a se sinucide prin nimicnicia pe care el însuși a creat-o.

„Existî un impuls nihilist puternic în Statele Unite. O căutare a războiului, a violenţei unei societăţi care nu mai are lideri autonomi, care şi-a pierdut matricea protestantă. Care nu știe încotro se îndreaptă. Care este în declin și inflamează și provoacă conflicte în întreaga lume.”

Care este situația Franței? Emmanuel Todd scrie: „Ceea ce caracterizează sistemul francez astăzi este o impotență totală. Franța nu există. Acum este aliniată cu Statele Unite. Este controlată de NATO”. Asta clarifică totul. „Clasa politică oligarhică europeană, care ar fi putut sau părea să emancipeze, este supravegheată foarte îndeaproape de către NSA-ul american”.

Un discurs pe care nu suntem obișnuiți să-l auzim la televiziunea franceză. Care spune totul despre situația noastră, între supunere și neputință, față de Imperiul American. Mai mult decât oricând obsedat de păstrarea supremației sale, iar declinul și absența moralității îl face periculos.

„Una dintre obsesiile americanilor a fost de a împiedica cooperarea Germaniei și Rusiei de la început. Aceasta este teroarea geopoliticienilor americani.”

Dar Emmanuel Todd a păstrat cel mai bun comentariu pentru final. Continuând asupra nihilismului și știind că peștele putrezește de la cap, el lansează o acuzație violentă împotriva elitelor americane:

„Clasa conducătoare americană, geopoliticienii, reprezintă o castă neetică, cu înclinație către bani și război. Și cu un fel de plăcere să vadă dezordine în Eurasia. Contrar a ceea ce gândește toată lumea. Ne întrebăm ‘Ce se va alege de noi când Statele Unite nu ne vor mai proteja?’. Nu va fi nicio problemă. Vom fi în pace! Cel mai bun lucru care i se poate întâmpla Europei este dispariția Statelor Unite.”

Intervenția este deja foarte apreciată și transmisă și în străinătate. În timp ce este un paria în Franța, Emmanuel Todd este considerat în restul lumii ca ultimul mare intelectual francez. Și asta tocmai a dat o lovitură oligarhiei, fără să o numească precis.

sursă: planetes360.fr

traducere și adaptare: Oana-Medeea Groza

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

SRS: Cozmin Gușă, candidat independent la președinția României. Detalii despre decizia...

Informația momentului: analistul politic Cozmin Gușă va candida la președinția României ca independent! Anunțul a fost făcut de jurnalistul Sorin Roșca Stănescu, în direct...

Spânu: Institutele de sondare ce manipulează să fie pedepsite penal!

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Ion Spânu a analizat critic Eurobarometrul...

Israelul trebuie să se mulțumească cu faptul că n-a avut victime...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Cristian Diaconescu a vorbit despre...

Petrișor Peiu: Ungaria, Slovacia și Austria sunt „țări putiniste” pentru că...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, Petrișor Peiu a analizat profilul economic al unor state...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img