Într-un sondaj realizat de institutul IMAS Moldova, coordonat de Doru Petruți, realizat în perioada 16 ianuarie – 01 februarie 2025, pe un eșantion de 1130 respondenți, a fost analizat climatul social, economic și politic din Republica Moldova. Reiese din răspunsurile cetățenilor chestionați că Maia Sandu și guvernarea PAS sunt contestate masiv, fiind considerate principalele responsabile pentru situația de criză din țară.
Majoritatea respondenților s-au declarat nemulțumiți de situația din țară, neavând speranțe la un trai mai bun nici în viitorul apropiat. Moldovenii se așteaptă ca anul 2025 să aducă grave crize economice, sociale și politice. Principalele probleme identificate de cetățeni se referă la prețurile crescute, pensiile și salariile mici, lipsa locurilor de muncă, conducerea slabă a țării, riscul extinderii războiului, corupția și deficiențele în administrație.
Moldovenii sunt dezamăgiți total de actuala conducere. Ei consideră că Maia Sandu nu s-a implicat suficient în rezolvarea problemelor interne ale țării și că, în pofida promisiunilor sale, nu a schimbat membrii guvernului care s-au dovedit a fi ineficienți, toate acestea conducând la o guvernare defectuoasă și nesatisfăcătoare pentru popor.
De la 1 ianuarie 2025, conducerea Ucrainei a decis să nu mai accepte tranzitul gazului rusesc, iar Gazprom nu va mai livra gaz Transnistriei nici pe rută ocolitoare. Astfel, Republica Moldova a ajuns într-o nouă situație de criză energetică, fiind nevoită să achiziționeze gaz și electricitate din alte surse. Populația dă vina pe autoritățile din Republica Moldova și pe premierul Dorin Recean și președinta Maia Sandu pentru grava criză în care a intrat țara, condamnându-i pentru acțiunea lor tardivă. Cetățenii se așteaptă ca situația economică și socială din Republica Moldova să se înrăutățească în următoarea perioadă.
Conducerea țării blamează Rusia pentru criza energetică, acuzând o strategie de destabilizare politică în regiune. Pe de altă parte, cetățenii sunt de părere că majorarea prețurilor la energie și gaz este rezultatul incompetenței guvernării. Mai mult decât atât, acuză guvernanții de ticăloșie, pentru că ar fi ascuns adevărul despre iminenta majorare a prețurilor pentru a nu fi afectat votul pentru Maia Sandu și rezultatul alegerilor.
Moldovenii sunt dezamăgiți și se simt trădați că nu au fost găsite soluții mai eficiente pentru gestionarea situației economice a țării, care îi afectează la nivel personal. Lipsa banilor, inflația și scumpirile îi vor determina pe oameni să-și reducă drastic cheltuielile, atât în ceea ce privește nevoile unei gospodării, cât și cele legate de petrecerea timpului liber, asta în condițiile în care familiile deja fac economie pentru a putea face față creșterii galopante a tarifelor. Cetățenii cred că ar trebui să iasă în stradă, la proteste, pentru a pune presiune pe conducere în vederea găsirii unor soluții mai eficiente.
La viitoarele alegeri parlamentare, moldovenii și-ar dori ca PAS să nu mai aibă majoritate și să-i ia locul un partid care va menține o bună relație și cu Rusia.
48% dintre respondenți consideră că Republica Moldova ar trebui să adopte o orientare politică echilibrată, având bune relații și cu Rusia, dar și cu Europa. Totuși, mai mulți înclină spre europenism decât spre pro-rusism. În ceea ce privește unirea cu România, doar 4% dintre cei intervievați și-au exprimat dorința îndeplinirii unui astfel de scop. Dacă s-ar organiza un referendum duminica viitoare, 46% ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la UE și 56% ar vota împotriva unirii cu România.
Sondajul IMAS, integral: