Autor: Oana-Medeea Groza
Profesorul de economie Petrișor Peiu l-a criticat dur pe premierul Marcel Ciolacu, dar și măsurile propuse de acesta, evidențiind marile probleme economice ale României în prezent. În acest scop, Petrișor Peiu a scris un editorial intitulat „Elefantul din covrigăria lui Marcel Ciolacu”, pe care l-a dezvoltat ulterior în emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM.
Marcel Ciolacu preferă să abordeze teme facile, făcând referire la glumele despre covrigăria sa din Buzău și despre studiile sale, evitând astfel să discute subiectele majore care îi preocupă pe români și care ar fi normal să fie abordate de către un politician cu responsabilitățile pe care le are liderul PSD. Autoironia și intrarea într-o sferă a anecdotelor reprezintă o tactică de campanie, din câte se poate observa. De la promovarea afacerilor legale sau mai puțin legale pe care le-au desfășurat în tinerețe, unii politicieni au ajuns să se întreacă în diplomele de Bacalaureat, iar alții se laudă că ar fi rromi sau că merg la festivalurile apreciate de tineret.
Mai importantă ar fi situația din energie, care ne va afecta pe lungă durată și care influențează atât consumatorii casnici, cât și antreprenorii sau consumatorii industriali. România are cel mai mare preț din Europa la energia electrică vândută pe piața zilei următoare, de 3 ani încoace, deci de când s-a instituit Guvernul struțo-cămilă. PSD-ul și Ciolacu au venit la putere, în coaliție cu PNL-ul, acuzând starea în care PNL-USR au adus țara în 2021, principala problemă fiind prețul la energie. Prima măsură a PSD-PNL a fost numirea lui Virgil Popescu la energie, deci un start prost. PSD-PNL au promis că vor termina Centrala de la Iernut, o procedură extrem de simplă, având în vedere că aceasta era finalizată în proporție de 90%. Contractul s-a semnat abia în decembrie 2023… Perioada de dare în funcțiune este decembrie 2024, doar că în raportul Romgaz se arată că progresul a crescut cu… 1%. Guvernul a declarat că Centrala de la Iernut va fi pusă în funcțiune în două faze, strategie fără precedent.
Același guvern a promis că va finaliza Centrala de la Brăila, dar nu s-au început lucrările la ea, deși s-au investit zeci de milioane de euro. PSD și PNL au mai promis că vor fi terminate hidrocentralele de pe Jiu, la care s-au oprit lucrările din cauză că două ONG-uri au cerut în instanță anularea autorizației de construire și au obținut-o. În 2022, guvernul a dat o lege prin care ar fi putut să continue lucrările, însă aceasta a fost atacată de USR la Curtea Constituțională. În decembrie, anul trecut, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a declarat acele lucrări de interes național strategic și ar fi trebuit să se înceapă construcția, dar aceasta a fost din nou amânată.
Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.