27.6 C
București
joi, iunie 20, 2024
27.6 C
București
joi, iunie 20, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriProtestele anti Israel încep și-n România! Studenții UBB Cluj-Napoca și-au montat corturi...

Protestele anti Israel încep și-n România! Studenții UBB Cluj-Napoca și-au montat corturi în curtea instituției.

-

DISTRIBUIE:

Mai mulți studenți de la Facultatea de sociologie și Asistență Socială au ocupat curtea instituției în semn de protest împotriva războiului din Fâșia Gaza. Ei au negociat cu rectorul UBB, Daniel David, pentru ca universitatea clujeană să înceteze orice asociere cu ”intentitățile care profită de pe urma războiului”.

În a patra zi a ocupării de către Studenții Clujeni pentru Palestina a Facultății de Sociologie și Asistență Socială, astăzi, 27 mai, a avut loc o primă întâlnire între purtători de cuvânt ai studenților și reprezentanți ai conducerii Universității Babeș-Bolyai, în frunte cu prof. univ. dr. Daniel David, rectorul universității. Întâlnirea a vizat discutarea revendicărilor studenților înaintate către UBB și prin intermediul cărora aceștia solicită responsabilizarea instituțională și dezinvestirea imediată a UBB față de orice entitate implicată în sau care profită de pe urma genocidului în desfășurare în Fâșia Gaza și a apartheidului din Cisiordania.

Desfășurată la sediul rectoratului UBB, discuția s-a purtat și în prezența mai multor reprezentanți ai Consiliului de Administrație, printre care prof. univ. dr. Daniel David, prorector, conf.univ. dr. Horea Poenar, prorector, lector univ. dr. Anca Simionca, decană a Facultății de Sociologie și Asistență Socială și Andi Lupei, din partea Organizației Studenților din UBB. După mai bine de o oră de discuții, întâlnirea s-a încheiat cu promisiunea din partea conducerii UBB că în termen de maxim două zile un răspuns detaliat pe fiecare revendicare va fi transmis în scris către studenți.

“Suntem bucuroși că am avut o primă întâlnire cu dl. rector Daniel David, însă pentru a ne putea pronunța asupra viitorelor noastre acțiuni, așteptăm în scris, formal, răspunsul din partea Universității Babeș-Bolyai în termenul indicat. Până atunci, ocuparea noastră merge înainte. Încurajăm, totodată studenții să continue să ni se alăture la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, să campeze alături de noi sau să sprijine demersurile noastre.”, declară Studenții Clujeni pentru Palestina.

Gazeta de Cluj a încercat să obțină un punct de vedere de la rectorul Daniel David, dar el nu a răspuns apelurile telefonice.

Ce vor protestatarii ?

Studenţii clujeni au o listă de şapte revendicări adresate conducerii Universităţii „Babeş-Bolyai” şi Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, redate integral mai jos:

1. Demilitarizarea universităţilor. Cerem oprirea colaborărilor universitare cu industria militară. Solicităm încetarea oricărei colaborări dintre UTCN şi compania de armament Lockheed Martin, care contribuie la genocidul în desfăşurare din Fâşia Gaza. În conformitate cu hotărârile preliminare emise de către Curtea Internaţională de Justiţie de investigare a unei plauzibile crime de genocid, considerăm că orice colaborare dintre o universitate şi o companie producătoare de armament este o încălcare a legislaţiei internaţionale şi este incompatibilă cu valorile şi misiunea pe care mediul academic şi le însuşeşte şi le promovează. Revendicăm universitatea drept un spaţiu destinat cunoaşterii şi nu militarizării.

2. Boicotul genocidului şi al ocupării ilegale. Cerem oprirea colaborărilor universitare cu companii şi instituţii implicate în afaceri cu complexul militar israelian sau companii/instituţii care contribuie la susţinerea ocupărilor ilegale din Cisiordania şi Ierusalim.

Solicităm:

a. sistarea parteneriatelor de practică şi sposorizări dintre UTCN şi Siemens, respectiv UBB şi Siemens, companie implicată în proiectul EuroAsia Interconnector şi investitor în aşezările ilegale din Palestina ocupată.

b. încetarea colaborării, pornind de la sponsorizarea a trei programe de studii în cadrul Facultăţii de Matematică şi Informatică, dintre UBB şi NTT Data, care lucrează cu armata israeliană;

c. anularea parteneriatului dintre UTCN şi Alstom SA şi a acordurilor de practică dintre Facultatea de Litere din cadrul UBB şi Alstom SA, companie implicată în proiecte de expansiune a ocupărilor israeliene ilegale din Ierusalimul de Est;

d. boicotul academic.

Cerem întreruperea parteneriatelor cu universităţile din Israel, parte integrantă a complexului militar israelian, cu rol în susţinerea ocupării ilegale a teritoriilor palestiniene şi în violarea drepturilor omului. UBB colaborează cu universităţile israeliene prin proiecte Erasmus şi prin parteneriate interuniversitare, iar Guvernul României a semnat în 2020 un acord bilateral de cooperare cu Guvernul statului Israel privind cooperarea în domeniile educaţiei, ştiinţei, culturii, tineretului şi sporturilor.

3. Transparenţă faţă de studenţi şi cetăţeni. Cerem ca universităţile să facă publice într-un mod transparent toate legăturile cu companii sau instituţii implicate în zone de conflict. Cerem ca universităţile să dezvolte un sistem de audit intern, în care să fie implicaţi şi studenţii, pentru a evalua colaborările cu entităţi care operează în zone de conflict şi care ar putea fi parte directă sau indirectă la crime de război sau crime împotriva umanităţii.

4. Solidaritate cu studenţii palestinieni. Cerem ca UBB şi UTCN, dar şi universităţile, în general, să pună la dispoziţie locuri dedicate pentru studenţii palestinieni refugiaţi în România ca urmare a genocidului din Fâşia Gaza. Suntem solidari cu toţi profesorii şi studenţii palestinieni, victime ale ocupaţiei israeliene, cărora le este refuzat dreptul la educaţie. Cerem universităţilor să acţioneze în conformitate cu angajamentul lor pentru sprijinirea mediului academic internaţional şi susţinerea şi promovarea libertăţii academice şi să sprijine studenţii şi cadrele didactice refugiaţi în urma genocidului din Fâşia Gaza.

5. Sancţionarea rasismului şi islamofobiei în universitate. Cerem ca UBB şi UTCN şi, în general, universităţile să includă sancţionarea şi combaterea islamofobiei în politicile lor interne privitoare la combaterea discriminării. Cerem sancţionarea cadrelor universitare care au emis declaraţii rasiste faţă de populaţia din Fâşia Gaza sau arabă, în general.

6. Sistarea fondurilor europene de cercetare pentru proiecte care încalcă legislaţia internaţională. Solicităm universităţilor şi cadrelor didactice să se alăture apelului iniţiat de 500 de universitari europeni care au înaintat un apel către UE să înceteze finanţarea proiectelor de cercetare «care pot, direct sau indirect, să încalce dreptul internaţional şi drepturile omului», în special în ceea ce priveşte finanţarea substanţială pentru cercetare pe care UE o oferă instituţiilor din Israel.

7. Solidaritate cu studenţii care au fost reprimaţi de universităţile europene. Cerem UBB şi UTCN şi, în general, universităţilor să chestioneze universităţile partenere care au reprimat violent protestele studenţilor (ex. Universitatea din Amsterdam, Universitatea din Viena, Leipzig şi Berlin) şi să întreprindă o anchetă internă,cu participarea şi a reprezentanţilor studenţilor, în legătură cu modul în care a fost restricţionat dreptul la liberă exprimare şi manifestare a studenţilor din aceste universităţi. Rezultatele acestei anchete vor fi apoi prezentate studenţilor, care vor decide dacă colaborarile cu aceste universităţi vor continua.

sursă: gazetadecluj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

De ce ne mai cere Ursula von der Leyen încă un...

Autor: Petrișor Peiu În mandatul  Comisie Europene conduse de către Jean Claude Juncker, 2014- 2019, Uniunea Europeană a avut o creștere economică medie de 2,2%,...

Lovitura lui Alexa! Interviu exclusiv cu fostul premier albanez ce-l acuză...

Autor: Liviu Alexa Notele mele: Sali Berisha nu e un tip oarecare. La 79 de ani, e ca o roca, ii merge mintea ca laserul si...

Sute de persoane audiate pentru fraudă electorală și liderii județeni trimiși...

Autor: Oana-Medeea Groza Sute de persoane au fost audiate în cadrul unui dosar penal deschis cu privire la frauda electorală! Se întâmplă într-o localitate din...

Mircea Geoană – ajutat de lideri PSD să devină Președintele României...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a realizat o analiză amănunțită a activității și parcursului politic...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img