3.6 C
București
miercuri, decembrie 4, 2024
3.6 C
București
miercuri, decembrie 4, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăEconomieThe Guardian: Bogații Europei încasează miliarde din subvențiile agricole acordate de UE,...
Data publicării: noiembrie 5, 2024 11:07

The Guardian: Bogații Europei încasează miliarde din subvențiile agricole acordate de UE, în timp ce micile ferme se închid

Data publicării: noiembrie 5, 2024 11:07

DISTRIBUIE:

Conform unei analize a publicației The Guardian, tradusă de Libertatea, Uniunea Europeană a acordat subvenții agricole generoase companiilor deținute de mai mult de o duzină de miliardari între 2018 și 2021, inclusiv companiilor deținute de fostul prim-ministru ceh Andrej Babiš și omul de afaceri britanic Sir James Dyson.

Fermele mici se închid, banii se duc la bogați

Miliardarii au fost „beneficiarii finali” ai unor subvenții agricole UE în valoare de 3,3 miliarde de euro pe parcursul acestor patru ani, în timp ce mii de ferme mici au fost închise, conform analizei datelor oficiale, dar opace, din statele membre ale UE.

Printre cei 17 „beneficiari finali” care au apărut pe lista Forbes din 2022 se numără Babiš, fostul prim-ministru ceh, care a fost achitat în februarie de acuzațiile de fraudă legate de subvențiile agricole; Dyson, compania britanică cunoscută pentru electrocasnice care a susținut ieșirea Marii Britanii din UE și a cărui companie a primit plăți înainte de Brexit; și Guangchang Guo, un investitor chinez care deține clubul de fotbal Wolverhampton Wanderers.

Alți beneficiari miliardari ai fondurilor europene includ Clemens Tönnies, magnatul german al cărnii care a recunoscut că „s-a înșelat” în privința lui Vladimir Putin în 2022; Anders Holch Povlsen, entuziast danez al reîmpăduririi și proprietar de terenuri în Marea Britanie; și Kjeld Kirk Kristiansen, fabricantul danez de jucării și fostul CEO al Lego.

„E o nebunie”, a declarat Benoît Biteau, fermier organic francez și europarlamentar pentru Verzii în ultimul parlament european.

„Majoritatea covârșitoare a fermierilor se luptă să-și câștige existența”, a mai spus francezul.

Acordarea de subvenții nu denotă că fermele ar avea nevoie de ajutor

UE alocă o treime din întregul său buget fermierilor prin politica agricolă comună (PAC), care distribuie bani în funcție de suprafața de teren pe care o deține un fermier, mai degrabă decât dacă are nevoie de sprijin.

Însă regulile stricte de confidențialitate, cerințele slabe de transparență și lanțurile complexe de proprietate ale companiilor înseamnă că a fost posibilă puțină supraveghere asupra celor care primesc banii.

Într-un studiu comandat de comisia de control bugetar a Parlamentului European în 2021, cercetătorii de la Centrul pentru Studii de Politici Europene (Ceps) au constatat că este „de facto imposibil” să identifice cu încredere cei mai mari beneficiari finali ai fondurilor UE.

Pentru a face o estimare cât mai precisă, cercetătorii au legat datele despre beneficiarii subvențiilor agricole din fiecare stat membru cu o bază de date comercială a companiilor.

Lucrând invers de la beneficiari, au identificat persoanele care dețineau cel puțin 25% dintr-o companie la fiecare pas al lanțului de proprietate pentru a stabili „beneficiarii finali”.

Fondurile nu pot fi urmărite în majoritatea cazurilor

În unele cazuri, cercetătorii nu au putut urmări banii deoarece aceștia mergeau către organisme regionale care redistribuiau fondurile.

Analiza a examinat persoana fizică finală la capătul unui lanț de companii, a spus Damir Gojsic, cercetător al piețelor financiare care a co-scris raportul Ceps și a actualizat analiza pentru The Guardian. „Ideal ar fi să te concentrezi pe milionari, dar nu există o listă de milionari”.

Gojsic a descoperit că 17 miliardari au primit subvenții agricole UE prin companii pe care le dețineau în totalitate sau parțial pe parcursul celor patru ani.

Suma totală de bani legată de miliardari a fost de 3,3 miliarde de euro, dar lanțul de companii era prea complex și imprecis pentru a pondera sumele în funcție de cota lor de proprietate, a spus el.

Stimulentele financiare pentru agricultură ar afecta mediul înconjurător

Oamenii de știință au criticat „stimulentele perverse” din PAC care împing fermierii să distrugă natura. Ei estimează că 50%-80% din subvențiile agricole UE merg către agricultura animală, mai degrabă decât către alimentele care ar fi mai bune pentru sănătatea oamenilor și a planetei.

„Avem nevoie de o tranziție rapidă a alimentației pentru un viitor mai sănătos și subvențiile sunt cea mai mare pârghie economică pentru schimbare”, a spus Paul Behrens, cercetător în schimbări globale la Universitatea Leiden, care nu a fost implicat în studiu.

El a spus: „Inegalitatea în PAC este extremă și această lucrare subliniază din nou cât de mult cei mai bogați proprietari de terenuri continuă să se îmbogățească din subvenții. Deși transparența în PAC s-a îmbunătățit în timp, cantitatea de muncă de detectiv necesară pentru a descoperi cum sunt cheltuiți banii publici este uluitoare”

Majoritatea miliardarilor refuză să comenteze situația

Dyson a scris o scrisoare către The Guardian anul trecut în care argumenta că „nu a susținut niciodată baza PAC”.

Un purtător de cuvânt al Dyson Farming a spus că familia a investit 140 de milioane de lire sterline în îmbunătățirea durabilă a fermelor și terenurilor sale, pe lângă costul terenului, care „depășește cu mult orice plăți de subvenții” primite de Dyson Farming Ltd. Ei au spus: „Companiile sale au contribuit, de asemenea, cu sute de milioane de lire sterline în taxe și tarife UE”.

„Fermele angajează acum peste 250 de persoane și folosesc agri-tehnologie și inovație pentru a sprijini securitatea alimentară a Marii Britanii. Doar în 2023, Dyson Farming a produs durabil 40.000 de tone de grâu, 12.000 de tone de cartofi și 750 de tone de căpșuni britanice în afara sezonului, care evită milele aeriene și impactul carbonului al fructelor importate din străinătate”, au mai declarat purtătorii de cuvânt ai companiei Dyson.

Acordarea de subvenții agricole trebuie orientată spre fermieri „prietenoși” cu mediul

Thomas Dosch, șeful afacerilor publice la Tönnies, a spus că compania susține o „reorientare” a politicii agricole europene astfel încât fermierii care lucrează într-un mod prietenos cu mediul să fie compensați pentru pierderea asociată de venituri.

„Nu ar trebui să se plătească subvenții pentru cantitatea de produse sau ca prime pe suprafață pe hectar”, a spus el.

O altă opțiune ar fi sancționarea comportamentului dăunător mediului prin impunerea de costuri ridicate, a adăugat Thomas Dosch.

„Cu toate acestea, dacă acest lucru ar duce la prețuri mult mai mari la alimente și poate chiar la penurii de alimente, cred că acest lucru ar fi inacceptabil din punct de vedere politic”, a mai declarat Dosch.

sursă: libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Călin Georgescu, replică pentru Dan Șucu: Probabil el lucrează în serviciile...

Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, îi răspunde șefului patronatului Concordia, Dan Șucu, cel care a spus că în această campanie electorală candidatul a...

Marcel Ciolacu a aflat că nu va fi premierul desemnat de...

Marcel Ciolacu a facut un joc la doua capete. Intrucat PSD a adunat cele mai multe procente in alegerile parlamentare s-a asteptat ca in...

Informație referitoare la violențe programate pentru mâine seară. Un nou 10...

Autor: Cozmin Gușă  Informația mi-a parvenit din surse verificate de-a lungul timpului, deci îi confer multă credibilitate. Atenție la provocări, Călin Georgescu și lideri de...

Iulian Ionescu despre efectele știrilor false despre Georgescu și ale aberațiilor...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Iulian Ionescu a analizat mesajele de...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img